همکاری ترکیه و قطر در حوزه امنیت سایبری
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ بنیاد پژوهشهای ملی قطر و یکی از سازمانهای پژوهشی پیشرفته در ترکیه، برنامه جدیدی برای تقویت انعطاف سایبری قطر طراحی کردهاند. این برنامه بر سه درونمایه تمرکز میکند و به چالشهای مشترک امنیت سایبری قطر و ترکیه میپردازد؛ چالشهایی از قبیل امنیت ابر داده، سامانههای امنیتی دستگاههای موبایل و برنامههای موبایلی، امنیت سایبری زیرساختهای حیاتی. بودجه این برنامه به طور مشترک توسط بنیاد پژوهشهای ملی قطر که بخشی از بنیاد پژوهش و توسعه قطر است و شورای پژوهشهای فنی و علمی ترکیه (TÜBİTAK) تأمین میشود.
مؤسسات دانشگاهی و پژوهشی، به همراه صنعت، بخش خصوصی و شرکای دولتی هر دو کشور، با سرمایهگذاری مشترک، شانهبهشانه یکدیگر کار خواهند کرد. زمان آغاز این همکاری مشترک، اواسط ماه سپتامبر اعلام شده است. بورسیههای اعطایی به پروژهها در ماه مارس 2018 اعلام خواهند شد. پروژههایی که مؤلفه نرمافزاری و سختافزاری را با هم داشته باشند، به مدت سه سال و پروژههایی که فقط مؤلفه نرمافزاری را در خود داشته باشند، به مدت دو سال بورسیه دریافت خواهند کرد.
این برنامه در پی توافقی که در ماه دسامبر 2015 بین بنیاد پژوهشهای ملی قطر و شورای پژوهشهای فنی و علمی صورت گرفت، طراحی شده است. در آن توافق، طرفین متعهد شدند در حوزه منافع متقابل و شناسایی نقش حیاتی علم، پژوهش و نوآوری فنی در پیشرفت اقتصادی و اجتماعی کشورهای خود، با یکدیگر همکاری کنند. وضعیت امنیت سایبری به عنوان موضوعی که از اولویتهای راهبردی قطر و ترکیه است، موجب شد که این مسئله، به عنوان کانون تمرکز برنامه مقدماتی انتخاب شود و همکاری در سایر حوزههای کلیدی نیز از اهداف چشمانداز این همکاری اعلام شده است.
یک هیئت نمایندگی از جانب بنیاد پژوهش و توسعه قطر در تاریخهای دوم و سوم ماه اوت، از مرکز فرماندهی شورای پژوهشهای فنی و علمی ترکیه بازدید کردند. این دیدار با هدف رسمیت بخشیدن به فراخوان تأمین سرمایه مشترک انجام شد. این فراخوان با الگوگیری از مدل موسوم به «2+2» انجام میشود. این مدل نشان میدهد که با جمع کردن منابع، تسهیلات و تخصص مراکز دانشگاهی، مؤسسات پژوهشی و دیگر مراکز ذینفع – صنایع، شرکتهای خصوصی و نهادهای دولتی- برای پرورش نوآوری و ایجاد رشد اقتصادی، چگونه میتوان تأثیر پژوهش و نوآوری را تقویت کرد.
نادا العلاقی (Nada al-Olaqi)، رئیس هیئت نمایندگی قطری و مدیر برنامهریزی و عملکرد تجاری در دفتر سیاست، برنامهریزی و ارزیابی بنیاد پژوهش و توسعه قطر اظهار داشت:
«ترکیه برای نوآوری و توسعه فناوری پیشرفته در قلمروی امنیت سایبری – یکی از ابر چالشهای پژوهشی قطر- ظرفیت بسیار بالایی دارد و چالشها، اولویتها و باورهای مشترک ما در زمینه علم و پژوهش که محرک رشد اقتصادی به شمار میرود، به معنی آن است که همافزایی زیادی بین ما وجود دارد.»
دکتر عبدالستار الطایی (Abdul Sattar al-Taie)، مدیر اجرایی بنیاد پژوهشهای ملی قطر و عضو هیئت اعزامی به ترکیه اظهار داشت:
«همکاری ما با شورای پژوهشهای فنی و علمی ترکیه این واقعیت را بازتاب میدهد که مشارکت به تولید توان، ایده و نیروی حرکت میانجامد و نتایج پژوهشی مثبتی در پی دارد که برای هر دو طرف سودمند است. این رویکرد، اساس سرمایهگذاری مشترک ما به شمار میرود و اگرچه مدل اتخاذ شده، بر همکاری چندبخشی استوار است و بر روی تجاریسازی و اثربخشی تمرکز کردهایم، بر این باوریم که در توسعه مهارت امنیت سایبری قطر و حصول اطمینان از انعطافپذیری زیرساختهای حیاتی کشور، نقش بسزایی دارد.»
دکتر عارف ارگین (Arif Ergin)، رئیس شورای پژوهشهای فنی و علمی ترکیه، اظهار داشت:
«توافق همکاری گسترده» بین شورای پژوهشهای فنی و علمی ترکیه و بنیاد پژوهشهای ملی قطر – که شامل اجرای برنامهها و کارگاههای مشترک نیز میشود – امکان «تبادل پژوهشها و دانش را فراهم میسازد.»
دکتر ارگین افزود:
«هر دو طرف برای پشتیبانی از یک کنسرسیوم پژوهشی عالی – متشکل از همکاران صنعت، دانشگاهها، مؤسسات پژوهشی و مجموعههای دولتی – با هدف توسعه پروژههای امنیت سایبری، برنامهریزی میکنند. هدف این همکاریها این است که با عینیت بخشیدن به فناوری امنیت سایبری خود، دفاع مشترکی در برابر حملههای سایبری ایجاد کنیم.»