نگرانی ژاپن از پیشرفت های فضایی چین و روسیه
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ بهتازگی پیشرفتهای چین و روسیه در زمینه هوافضا نگرانیهای بسیاری برای مقامات ارشد نظامی آمریکا ایجاد کرده است. این امر سبب شده است ایالاتمتحده مرکز فرماندهی فضایی (SPACECOM) را افتتاح کند که 29 اوت 2019 رسماً شروع به کارکرد. این مرکز متشکل از 87 واحد بوده که بر دفاع از منافع آمریکا در فضا، ازجمله کنترل و پشتیبانی فضایی، عملیات ماهوارهای و سامانههای هشدار حملات موشکی و دفاع از صدها ماهوارهای که برای برقراری ارتباط و نظارت استفاده میشود، متمرکز است. دونالد ترامپ، در مراسم افتتاحیه این مرکز فضا را منطقه بعدی عملیات نظامی در راستای منافع ایالاتمتحده آمریکا نامیده و آن را ابزاری برای دستیابی به سلطه نظامی در فضا معرفی کرد. مسکو نیز این اقدام واشینگتن را زمینهسازی برای استقرار تسلیحات تهاجمی در فضا قلمداد کرده است.
جان ریموند (John Raymond)، ژنرال نیروی هوایی که مسئولیت این مرکز به او واگذارشده، اعلام کرده است مخالفان نظامی آمریکا به دنبال توسعه تواناییهای نظامی در فضا هستند. چین نشان داده که توانایی هدف قرار دادن ماهوارهها توسط موشکها را دارد و هدف روسیه ایجاد سلاحهای لیزری مستقر در فضا است. او مدعی است روسیه قادر است در ماهوارههای مخابراتی و GPS اختلال ایجاد کرده و حملات موشکی جنبشی انجام دهد. در مقابل کارشناسان روسی نیز معتقدند اگرچه فضا ازنظر نظامی اهمیت بسیار بالایی دارد، اما نمیتواند بهانهای براین باشد که در آنجا تسلیحات مرگبار مستقر کرده و اقدام به نظامی سازی فضا کرد. وجود سیستمهای موشکی و سامانههای جنگ الکترونیک که قادر به غیرفعال سازی تجهیزات ماهوارهای هستند نمیتواند بهانهای بر توسعه تسلیحات تهاجمی در فضا باشد.
نگرانی از فعالیتهای نظامی فضایی به ژاپن نیز کشیده شده است، بهطوریکه بهتازگی شینزو آبه (Shinzō Abe) نخستوزیر این کشور در مصاحبه مطبوعاتی خبرگزاری Kyodo از ایجاد یک واحد نظامی فضایی در شهر Fuchu غرب توکیو خبر داده است. روزنامه Yomiuri ژاپن دلیل این اقدام را حفظ رقابت با کشورهایی همچون ایالاتمتحده، روسیه و چین عنوان کرده که به استفاده هرچه بیشتر از امکانات فضایی برای برآورده کردن اهداف نظامی خود روی آوردهاند. ژاپن در حال حاضر با استفاده از رادارهای فوق پیشرفته و تلسکوپهای نوری در حال طراحی یک سامانه ردیابی فضایی از سطح زمین است که در سال 2023 بهرهبرداری خواهد شد.
کنستانتین ماکییِنکو (Konstantin Makienko)، معاون مرکز تجزیهوتحلیل راهبردها و فناوریهای روسیه (CAST) در این خصوص میگوید: «ایالاتمتحده در واکنش به تسلیحات هایپرسونیک روسیه، اقدام به استقرار تجهیزات تهاجمی در فضا کرده است. ژاپن نیز فعلاً اقدام به مانیتورینگ نموده و در آینده قابلیتهای بسیاری در حوزه فضایی نظامی خواهد داشت.»