نسل پنجم موبایل تا پایان برنامه ششم وارد ایران میشود
به نقل از خبرنگاری مهر، محمود واعظی در همایش سیاستهای فناوری و نوآوری در برنامه ششم توسعه که از سوی مرکز پژوهشهای مجلس برگزار شد، با اشاره به محوریت قرار دادن فناوری اطلاعات در کشورهای مختلف باهدف رشد توسعه، اظهار داشت: برنامه پنجم توسعه باوجوداینکه بر اساس اقتصاد دانش بنیان قانونگذاری شده بود، اما به دلیل مشکلات موفق به تحقق آن نشدهایم و بسیاری از اهداف این برنامه محقق نشد.
وی با تأکید بر اینکه کشور باید بخش قابلتوجهی از درآمد خود را به تحقیق و توسعه اختصاص دهد و پژوهش بومی را در دستور کار قرار دهد، افزود: در برنامه ششم توسعه راهی جز این نداریم که تحقیق و توسعه در فناوریهای جدید را ازجمله محورهای این برنامه قرار دهیم.
واعظی بابیان اینکه سهم فناوری اطلاعات در رشد ناخالص ملی در کشورهای مختلف ۵ درصد است، ادامه داد: این سهم در ایران حدود ۲.۵ درصد ارزیابی میشود.
وزیر ارتباطات حجم بازار جهانی فناوری اطلاعات را یک هزار و ۸۰۰ میلیارد دلار عنوان کرد که با توجه به جمعیت ۷ میلیاردی جهان، کشور ایران یک درصد حجم این بازار را که معادل ۱۸ میلیارد دلار میشود باید به خود اختصاص دهد. این در شرایطی است که امروز ایران از این بازار ۲۰ هزار میلیارد تومان را در اختیار دارد که باید این رقم به سه برابر رقم فعلی افزایش پیدا کند.
وی ایران را از لحاظ شاخص فناوری اطلاعات در رده ۹۷ جهان و شانزدهم منطقه عنوان کرد و گفت: این در حالی است که بر اساس هدفگذاری چشمانداز ۲۰ ساله ایران باید در سال ۱۴۰۴ جایگاه اول منطقه و برمبنای برنامه پنجم توسعه جایگاه دوم را تا پایان سال ۹۴ داشته باشد این در حالی است که یک سال مانده به پایان برنامه پنجم، ایران جایگاه شانزدهم را در میان کشورهای منطقه در حوزه فناوری اطلاعات دارد.
واعظی بابیان اینکه در میان ۱۰ شرکت بزرگ دنیا، ۴ شرکت در حوزه فناوری اطلاعات فعال هستند، بیان کرد: در برنامه ششم باید رشد بالای ۸ درصد و جایگاه اولی را در حوزه فناوری اطلاعات برای ایران در نظر بگیریم، اما به این موضوع نیز باید توجه شود که توسعه و رشد نیاز به الزامات داخلی و خارجی دارد و تا زمانی که در تحریم هستیم نمیتوانیم به این رشد برسیم.
وزیر ارتباطات بابیان اینکه مشکلمان این است که در برنامههای توسعهای محور اولویتها را مشخص نکرده و نمیدانیم محور چیست؟ خاطرنشان کرد: جذب سرمایهگذاری و گرفتن بازار و نیز صادرات به دلیل محدودیتهای حاصل از روابط خارجی در این حوزه امکانپذیر نیست و باید در برنامه ششم توسعه این محدودیتها مدنظر قرار گیرد و اگر موانع و الزامات را در این برنامه در نظر نگیریم در سند ششم توسعه فقط انشاء نوشتهایم.
وی بابیان اینکه تاکنون نزدیک به ۱۳ درصد اهداف برنامه پنجم توسعه در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات محقق شده است، گفت: نهایت تلاشی که انجام میشود میتواند این رقم را به ۵۰ درصد برساند که با این حال باز هم از اهداف برنامه توسعه عقب هستیم.
واعظی با اشاره به اینکه در توسعه پهنای باند و شبکه ارتباطی کشور بسیار عقبافتاده هستیم و این در شأن نظام و مردم نیست، اضافه کرد: هماکنون ۳۷ درصد از آنچه مردم از اینترنت استفاده میکنند در داخل کشور میزبانی میشود و این در حالی است که در سال گذشته این رقم ۱۰ درصد بود. با این حال هدفگذاری این است که شبکههایمان را طوری طراحی کنیم که ۸۰ درصد آن در داخل میزبانی شود.
این مقام مسئول با اشاره به جلساتی که برای حمایت از نخبگان در حوزه فناوری اطلاعات صورت گرفته، عنوان کرد: بسیاری از مغزهایی که به دلیل نبود امکانات به خارج از کشور رفتهاند طی جلساتی آمادگی خود را اعلام کردهاند که به ایران برمیگردند و با ما کار میکنند.
وزیر ارتباطات بابیان اینکه هماکنون روستاهای بالای ۲۰ خانوار به تلفن خانگی مجهز شدهاند، افزود: بر اساس برنامهریزیها سال آینده روستاهای بالای ۱۰ خانوار، دارای خط تلفن میشوند. همچنین هماکنون هشت هزار روستا به اینترنت مجهز شدهاند که سال آینده تعداد روستاهای دارای اینترنت به ۳۰ هزار روستا میرسد و امیدواریم تا پایان دولت تمامی روستاهای کشور دارای اینترنت شود.
وی با اشاره به برنامهریزیهای وزارت ارتباطات در حوزه ماهواره و فضا نیز گفت: قصد داریم سه شبکه ماهواره، فیبر و رادیو را در پشتیبانی یکدیگر قرار دهیم که بر این اساس به دلیل کمبود بودجه تاکنون موفق به اجرای برخی از اهداف نشدهایم، اما امیدواریم در برنامه ششم توسعه به علم فضا و ساخت ماهواره توجه ویژهای شود.
واعظی ادامه داد: هماکنون ۲۲۰ شهر کشور از فناوری نسل سوم موبایل و حدود ۴۰ شهر از فناوری نسل چهارم موبایل بهره میبرند و تا پایان دولت و تا پایان برنامه ششم توسعه نیز نسل پنجم موبایل را به مردم ارائه میدهیم.