مهمترین اخبار سایبری کشور در بهمن ماه 95
به گزارش واحد بینالملل سایبربان؛
مقدمه
بهمنماه امسال نیز، یکی از پر خبرترین ماهها در زمینه رویدادهای فناوری اطلاعات در کشور بود. رخدادهای مهمی نظیر افتتاح فاز دیگری از شبکه ملی اطلاعات و راهاندازی پیامرسانهای بومی، ازجمله مهمترین رویدادهای سایبری بهمنماه محسوب میشود. در ادامه، مهمترین اخبار این ماه در زمینه دنیای سایبری و فناوری اطلاعات، موردبررسی قرارگرفته است.
1- همکاری ایران و روسیه برای ساخت پردازنده بومی
براساس توافقات وزرای فناوری ایران و روسیه، ۱۴ پروژه زیرساختی فناوری اطلاعات بین بخشهای خصوصی دو کشور انجام شد که در صورت اجرای کامل، زیرساخت مناسبی برای توسعه کسبوکار در فضای مجازی کشور و افزایش اشتغال برای متخصصین این حوزه در کوتاهمدت ایجاد خواهد شد.
معاون وزارت ارتباطات کشورمان در این دیدار با اشاره به اقدامات موفق روسیه در حوزه سایبری و کارآفرینی، خواستار بهرهگیری از این تجربیات در ایران شد. در این ملاقات پس از ارائه گزارشی از سوی آذری جهرمی و تبیین مشکلات اجرایی پیش رو، وزیر ارتباطات روسیه با اشاره به اهمیت روابط دوجانبه بر رفع موانع موجود و پیگیری آنها تأکید کرد.
وزیر ارتباطات و رسانههای جمعی روسیه با تأکید بر علاقهمندی این کشور برای اجرای هرچه زودتر توافقهای صورت گرفته با ایران، امکان همکاری با ایران برای تولید پردازنده رایانهای روسی «البروس» را بهعنوان جایگزین بومی پردازنده «اینتل» مطرح کرد.
وی با اشاره به برنامهریزیها و سرمایهگذاریهای روسیه در حوزه برنامههای پرکاربرد نرمافزاری موبایل، اینترنت، رایانه، کنترل و مدیریت بانکهای اطلاعاتی گفت: در حال جایگزینی پردازندههای «البروس» بهعنوان تولید ملی با نمونههای غربی (اینتل) هستیم و میتوانیم این فناوری را به ایران هم منتقل کنیم تا برای جایگزینی استفاده شود.
2- ناکارآمدی قوانین جرائم رایانهای کشور
عضو حقوقدان شورای انتظامی سازمان نظام صنفی رایانهای، با اشاره به وجود خلأ قوانین حقوقی و بهروز جرائم رایانهای در کشور، گفت: ورود تکنولوژی بدون فرهنگسازی و قوانین لازم صورت میگیرد.
بهداد عباسی با تأکید بر اینکه تعدد متولیان و تغییرات پرشتاب فناوری اطلاعات باعث شده قوانین مدون و بهروزی برای رسیدگی به تخلفات و جرائم رایانهای در کشور، موجود نباشد، گفت: در حال حاضر متولیان متعددی در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشور فعال هستند و قوانین پراکندهای در این زمینه وجود دارد، به همین دلیل ما همچنان با خلأ قانون در حوزه فاوا مواجه هستیم.
وی با تشریح دلایل فقدان قوانین بهروز در حوزه فاوا ادامه داد: علاوه بر تعدد جزایر تصمیم گیر در این حوزه، ناپایداری فاوا و تغییرات سریع و شتاب فزاینده ورود تکنولوژی به جامعه، باعث شده فرایند قانونگذاری، همزمان در کشور اتفاق نیافتد و ناکارآمد باشد.
مشاور حقوقی سازمان نظام صنفی رایانهای تهران ادامه داد: تقریباً تمام پیکره تکنولوژیهای فناوری اطلاعات وارداتی است و متأسفانه کشور ما در تولید و گسترش تکنولوژی سرآمد نیست. این وارداتی بودن باعث میشود مانتوانیم پیشنیازها و بسترهایی را در کشور ایجاد کنیم و سپس پذیرای این شویم.
3- مجوز تلویزیون تعاملی صداوسیما به اپراتور دوم تلفن همراه
در مراسمی که در سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران و با حضور عبدالعلی علی عسکری، رئیس این سازمان و جمعی از معاونان وی برگزار شد، ایرانسل پروانه راهاندازی و بهرهبرداری آزمایشی تلویزیون تعاملی را از سازمان صداوسیما دریافت کرد.
در این پروانه که به امضای رضا قدیمی، معاون فضای مجازی سازمان صداوسیما رسیده و علیرضا قلمبر دزفولی، مدیرعامل ایرانسل آن را دریافت کرد، مجوز فعالیت در حوزه خدمات تلویزیونی مبتنی بر پروتکل اینترنتی IPTV و یا OTT در دوره اول شامل آمادهسازی زیرساخت، آزمودن و بهرهبرداری آزمایشی به ایرانسل اعطاشده است.
ایرانسل که طی فراخوان عمومی انتخاب اپراتورهای ارائه سرویس مورد ارزیابی و انتخاب قرارگرفته است، در آینده نزدیک با ارائه اپلیکیشن تلویزیون تعاملی، این امکان را در اختیار تمامی علاقهمندان قرار میدهد تا مجموعه گستردهای از محتوای صوتی و تصویری، اعم از پخش زنده و آرشیو برنامههای صداوسیما، شبکه نمایش خانگی، پخش آنلاین برنامههای فرهنگی، هنری و... را از این طریق دریافت کنند.
4- راهاندازی شبکه ارتباطی چندرسانهای
شرکت ارتباطات زیرساخت اعلام کرد: بهمنظور تبادل ترافیک صوتی بین استانی اپراتورهای تلفن ثابت و همراه، فناوری چندرسانهای (IMS) مبتنی بر آی پی در ۳۵ نقطه شبکه ارتباطات زیرساخت کشور (شامل ۳۱ نقطه مرکز استانی و چهار نقطه اصلی) راهاندازی میشود.
لطفالله سبوحی معاون طرح و توسعه فناوریهای نوین شرکت ارتباطات زیرساخت دراینباره گفت: فناوری چندرسانهای مبتنی بر IP امکان تبادل انواع ترافیک صوتی بین اپراتورها و جابجایی ترافیک بین استانی اعم از ثابت به موبایل، موبایل به ثابت، ثابت به ثابت و موبایل به موبایل را برای اپراتورها و مشترکان آنها فراهم میکند.
وی توضیح داد: این شبکه وظایفی را که شرکت ارتباطات زیرساخت ازنظر قانونی بر عهده دارد بهصورت کامل عملیاتی میکند و علاوه بر آن با اجرای این طرح، تعامل با طرح ترابردپذیری (MNP) برای مشترکان تلفن همراه در شبکه بینالملل شرکت ارتباطات زیرساخت نیز اجرایی خواهد شد.
5- «شامد» گامی مناسب برای ساماندهی محتوای دیجیتال
شامد یا همان شناسنامهدار کردن الکترونیکی محتوای دیجیتال طرحی است که در ابتدا بهعنوان راهی برای ساماندهی پیامکهای انبوه در مرکز رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح شد و پسازآن به راهی برای ساماندهی کل محتواهای دیجیتال از نرمافزار گرفته تا محتوا و حالا هم کانالهای تلگرامی تبدیلشده است.
بنا بر آنچه متولیان امر میگویند برای ثبت مشخصات هر محتوای دیجیتال و گرفتن شامد تنها ۳ دقیقه زمان نیاز است، بااینحال در مرحله پس از ثبت نیز هرچند هنوز جزییات این مصوبه منتشرنشده و اطلاع دقیقی از مراحل بعد و چگونگی نحوه و شدت برخوردها در دست نیست، اما به نظر میرسد اداره امور و چگونگی نظارت بر محتوا در گام نخست به مردم بهعنوان مخاطبان محتوا و پسازآن بهطور احتمالی به پلیس فتای ناجا بهعنوان متولی تأمین امنیت در فضای مجازی سپرده خواهد شد.
مرتضی موسویان، رئیس معاونت فناوری و مرکز رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی معتقد است دولت با راهاندازی سامانه شامد برای احراز هویت صاحبان کانالهای دارای بیش از ۵ هزار کاربر، به دنبال بستن شبکههای اجتماعی خارجی نیست بلکه حاکمیت با راهاندازی این سامانه به دنبال استفاده مفید از شبکههای اجتماعی داخلی و خارجی و ممانعت از کلاهبرداری و اشاعه ناهنجاریهای اجتماعی است.
6- فعالیت رسمی 5 تلویزیون تعاملی در کنار صداوسیما
سازمان صداوسیما برای اعطای مجوز اپراتوری تلویزیون اینترنتی با شرایط جدید فراخوان داد که 5 شرکت انتخابشده در مرحله قبلی در اولویت پذیرش قرار داشتند و پس از بررسی نهایی نیز سرانجام مجوز اپراتوری تلویزیون تعاملی به همان 5 شرکت اعطا شد.
بهاینترتیب شرکتهای آسمان با برند فام، ایرانسل با برند لنز، باران تلکام با برند آیو، تراشه سبز با برند تیوا و نشر الکترونیک با برند شمیم مجوز اپراتوری تلویزیون تعاملی را گرفتند.
ازاینپس مخاطبان میتوانند در کنار استفاده از سرویس سازمان صداوسیما با برند شیما از خدمات این 5 تلویزیون اینترنتی نیز استفاده کنند.
با این پروانه، مجوز فعالیت در حوزه خدمات تلویزیونی مبتنی بر پروتکل اینترنتی IPTV یا OTT در دوره اول شامل آمادهسازی زیرساخت، آزمودن و بهرهبرداری آزمایشی به 5 شرکت اعطاشده است.
این شرکتها مجموعهای از محتوای صوتی و تصویری، اعم از پخش زنده و آرشیو برنامههای صداوسیما، شبکه نمایش خانگی، پخش آنلاین برنامههای فرهنگی، هنری را ارائه خواهند داد و مشترکان آن علاوه بر انتخاب انواع محتواهای ویدیویی در حوزههای مختلف، میتوانند به قابلیتهایی مانند توقف و عقب کشیدن پخش برنامههای زنده، امکان دسترسی به آرشیو برنامهها به مدت محدود، ضبط برنامههای زنده، طبقهبندی محتوا و کنترل دسترسی به آنها و موارد دیگر دسترسی داشته باشند.
7- نگهداری اطلاعات در سیستمهای ابری
ابوالحسن فیروزآبادی در واکنش به نگرانی کسبه برای از بین رفتن اسناد و مدارک حسابداری و مراجعه مجدد به ساختمان پلاسکو، درباره تمهیدات الکترونیکی شدن اسناد و نگهداری الکترونیکی اسناد، اظهار داشت: روند جهانی نگهداری اطلاعات به سمت ابری شدن سیستمها و نگهداری اطلاعت در مراکز CDN ها (مراکز توزیع محتوا) است.
دبیر شورای عالی فضای مجازی اظهار داشت: در حال حاضر کشور ما با این سطح فاصله دارد اما سیاست کلی این است که در شبکه ملی اطلاعات مراکز CDN در کشور توسعه پیدا کنند همچنان که در 6 ماه اخیر شاهد توسعه قابلتوجه مراکز CDN در کشور بودیم و همچنین امیدواریم اپلیکیشنهایی در حوزه اداری و مالی در کشور ایجاد شود.
8- تعیین شرایط پیامرسانهای داخلی
طبق تصمیم شورای عالی فضای مجازی مقرر شد پیامرسانهایی که بیش از 50 درصد سهام آنها متعلق به ایرانیان باشد و میزبانی آنها نیز در داخل کشور انجامشده، بهعنوان پیامرسانهای داخلی محسوب شوند.
جلسه شورای عالی فضای مجازی به ریاست حجتالاسلام حسن روحانی رئیسجمهوری تشکیل شد و بخشهای دیگری از سند حمایت از پیامرسانهای داخلی در این جلسه موردبررسی و تبادلنظر قرار گرفت.
در این جلسه که عصر شنبه برگزار شد، مقرر گردید پیامرسانهایی که بیش از 50 درصد سهام آنها متعلق به ایرانیان باشد و میزبانی آنها نیز در داخل کشور انجامشده، بهعنوان پیامرسانهای داخلی محسوب شوند.
همچنین در این راستا وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز موظف شد تسهیلات مؤثر کمبهره و همچنین امکان عرضه خدمات الکترونیک عمومی همچون دولت الکترونیک و خدمات بانکی و شهری را ارائه و در جهت تأمین زیرساختهای شبکهای و ذخیرهسازی به آنها کمک کند.
9- ارائه نسل چهارم ارتباطات ثابت
نسل چهارم اینترنت پرسرعت ثابت (TD_LTE) در 4 شهر تهران، کرج، مشهد و کیش با حضور وزیر ارتباطات راهاندازی شد و تا پایان سال در 11 شهر راهاندازی خواهد شد.
پس از منسوخ شدن فناوری وایمکس، TD_LTE بهعنوان جایگزین فناوری وایمکس مطرح شد که امکان دسترسی به اینترنت پرسرعت با سرعت 4 مگابیت بر ثانیه تا 40 مگابیت بر ثانیه را فراهم میکند.
محمود واعظی وزیر ارتباطات در این مراسم سهم ایران در بازار فناوری اطلاعات و ارتباطات دنیا را 3 دهم درصد اعلام کرد و گفت: ارزش بازار فناوری اطلاعات ایران 40 هزار میلیارد تومان است که طبق اهداف برنامه ششم توسعه تا 1400 باید به 120 هزار میلیارد تومان برسد و حداقل یک درصد سهم در بازار 350 میلیارد دلاری ICT جهانی سهم داشته باشد.
واعظی با اشاره به ورود نسل سوم و چهارم موبایل، گفت: بیش از 150 شهر تحت پوش نسل سوم موبایل و 300 شهر تحت پوشش نسل چهارم موبایل است.
10- رونمایی ماهوارههای ایرانی «ناهید» و «پیام»
روز ملی فناوری فضایی روزی است که کشورمان با پرتاب موفقیتآمیز ماهواره امید در ۱۴ بهمن سال ۱۳۸۷ به کشورهای دارای توانایی پرتاب ماهواره پیوست. پسازاین ایران هرسال در این روز، سالگرد دستیابی به این موفقیت جشن گرفته میشود و همراه با آن دستاوردهای جدید فضایی رونمایی شده و یا محمولههای مختلف فضایی پرتاب میشود.
سال گذشته نیز در روز ملی فناوری فضایی با حضور رئیسجمهور از ماهواره سنجشازدور «دوستی» رونمایی شد که تاکنون این ماهواره به فضا پرتاب نشده است.
اما امسال در روز ملی فناوری فضایی از دو ماهواره بومی (ناهید و پیام) رونمایی شد.
11- «اسنپ و تپسی» میهمانان ناخوانده کشور
اتاق ایران در بیانیهای گفت: اتاق ایران با برگزاری نشستها و همایشهای مختلف از شیوههای نوین کسبوکار حمایت کرده و با ایجاد «کمیسیون جوانان، کارآفرینی و کسبوکار نوین و دانشبنیان» همچنان از آنها حمایت خواهد کرد.
در اطلاعیه اتاق ایران آمده است: در پی درج خبری مبنی بر مخالفت اتاق بازرگانی ایران نسبت به فعالیت دو آژانس موبایلی «اسنپ و تپسی» و پلمپ آنها، به اطلاع میرساند، نسبت چنین موضوعی به اتاق ایران صحت نداشته و به این وسیله تکذیب میشود.
به همین منظور تاکنون نیز اتاق ایران با برگزاری نشستها و همایشهای مختلفان شیوههای نوین کسبوکار حمایت کرده و با ایجاد «کمیسیون جوانان، کارآفرینی و کسبوکار نوین و دانشبنیان» همچنان از آنها حمایت خواهد کرد.
چندی پیش نیز در جلسه با وزیر محترم ارتباطات و فناوری اطلاعات اتاق ایران ضمن ضرورت شمردن وجود استارتاپها برای اقتصاد کشور از ایشان درخواست پشتیبانی بیشتر و جدیتر دولت از استارتاپها را کرد.
12- تأکید چندباره سعودیها بر فعالیت شمعون 2
آغاز به کار مجدد بدافزار شمعون 2، چند ماهی است که سوژه رسانهای سعودیها و طرفداران غربی آنها شده و هرچند روز یکبار خبری از حضور مجدد این بدافزار در رسانهها منتشر میشود. در اخبار منتشرشده، هرروز بخشی از سازمانهای دولتی و خدماتی عربستان بهعنوان یک قربانی حملات سایبری ایران اعلام میشود و به نظر میرسد تلاش متحدی برای پررنگ کردن خطر ایران در فضای سایبری، این روزها در حال شکلگیری است؛ تلاشی که با استقرار ترامپ در کاخ سفید، با شدت بیشتری در حال پیشروی است.
به اعتقاد کارشناسان امنیتی، این جنگ سایبری بین عربستان و ایران، در روزگاری که آمریکا در حال نوسازی و بازسازی توان سایبری خودش است نیز ادامه دارد و در حال تشدید شدن است. مایکل فلین (Michael Flynn)، مشاور امنیت ملی آمریکا نیز بهتازگی در پیامی، اقدامات ایران را در منطقه، اقداماتی تحریکآمیز قلمداد کرد و اعلام کرد که ما ایران را در این زمینه زیر نظر و موردبررسی قرار میدهیم.
13- حملات سایبری، سلاح موردعلاقه ایران
مایکل آیسنستات (Michael Eisenstadt)، از محققین موسسه واشنگتن در یادداشتی در مورد توان سایبری جمهوری اسلامی ایران، ضمن واردکردن اتهامات تکراری به ایران در زمینه سایبری، مدعی شد که سلاح سایبری، سلاح موردعلاقه ایرانیها است و این کشور، از این طریق، به پیشبرد اهداف داخلی و خارجی خود در تمامی زمینهها میاندیشد.
وی در این یادداشت مدعی شد که ایران، توان نظامی ضعیفی دارد که با استفاده از آنها، امیدی به مقاومت در برابر کشورهای قویتر ندارد و همین موضوع، سبب شده است تا سلاح سایبری، به ابزاری کامل و کارآمد برای ایران در این میدان تبدیل شود.
14- رونمایی از پیامرسان «رایفون»
مدیرعامل شرکت رایتل مجید صدری، در این مراسم، اظهار کرد: همواره اپراتور سوم تلاش داشته در حوزه OTT اقدامی مؤثر داشته باشد. بر همین اساس نرمافزار رایفون رونمایی شد، تا با بهرهگیری از آن مشترکان بتوانند از پیامهای صوتی و تصویری این پیامرسان دیتا بهرهمند شوند.
وی همچنین یادآور شد: تماس با این نرمافزار حتی در شرایطی که فردی که با او تماس گرفته میشود، فاقد چنین اپلیکیشنی است.
مدیرعامل شرکت رایتل در ادامهی صحبتهای خود به دیگر طرحهایی که توسط این اپراتور رونمایی میشود اشاره کرد و از افتتاح طرح تجمیع LTE و LTE-Advanc خبر داد و افزود: یکی دیگر از مواردی که به راهاندازی آن نیاز بود، بحث IPV6 بود که با توجه به بازار IPV4 و معضلاتی که در این بخش وجود داشت، لازم بود دسترسی به این بخش سریعتر محقق شود که اکنون این موضوع برای کل مشترکان رایتل اتفاق افتاده است.
صدری از راهاندازی سامانه وب چت مرکز تماس رایتل خبر داد و سرویس ارائه ریز مکالمات و ریز مصرف دیتا را از دیگر خدماتی دانست که ازاینپس امکان دسترسی آن بهطور غیرحضوری برای مشترکان اپراتور سوم مهیا خواهد بود.
15- افتتاح فاز دوم شبکه ملی اطلاعات
فاز دوم شبکه ملی اطلاعات به مناسبت دهه فجر حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در سالن شهید قندی این وزارتخانه افتتاح شد.
در دیماه سال 92 شورای عالی فضای مجازی با تعریف و تعیین الزامات شبکه ملی اطلاعات آن را از قالب برنامه توسعهای خارج و بهصورت سازوکار دائمی درآورد.
طبق این مصوبه شبکه ملی اطلاعات زیرساخت ارتباطی فضای مجازی کشور، شبکه مبتنی بر قرارداد اینترنت به همراه سوئیچها، مسیریابها و مراکز دادهای است که درخواستهای دسترسی داخلی در مراکز داده داخلی نگهداری میشود و بههیچوجه از خارج کشور مسیریابی نخواهد شد.
طبق الگوی استقرار شبکه ملی اطلاعات، فاز اول برای استقرار این شبکه در شهریور 95 اجراشده، فاز دوم برای رشد در دهه فجر 95 امروز افتتاح میشود و فاز سوم برای بلوغ در اردیبهشت 96 همزمان با روز جهانی مخابرات تکمیل خواهد شد.
طبق شاخصهای موردنظر در برنامه کوتاهمدت شبکه ملی اطلاعات قرار بوده امروز و در بهمن 95 متوسط سرعت دسترسی پهن باند ثابت 4 مگابیت در ثانیه و متوسط پهن باند سیار 3 مگابیت بر ثانیه رسیده باشد و همین شاخصها قرار است در اردیبهشت 96 به ترتیب به 5 و 4 مگابیت بر ثانیه برسند.
امروز با افتتاح فاز دوم شبکه ملی اطلاعات قرار است پروژههایی ازجمله وایفای سراسری کشوری در چند شهر ازجمله کیش، قم و تهران افتتاح شود.
16- آغاز فاز تحقیقاتی استفاده از لایه استراتوسفر زمین
حسن حدادپور با اشاره به اینکه لایه استراتوسفر یکلایه از جو زمین است که برخی کشورها در تلاشاند برای عملیات فضایی از این لایه استفاده کنند، اظهار داشت: تاکنون فعالیتهایی برای استفاده از لایه استراتوسفر جو، صورت گرفته است که ازجمله آن میتوان به بالن گوگل اشاره کرد.
وی با تأکید بر اینکه تاکنون تمامی اقدامات صورت گرفته از سوی کشورها در حد طرحهای تحقیقاتی و مطالعاتی بوده است و بهصورت عملیاتی تاکنون هیچ کشوری نتوانسته از لایه استراتوسفر استفاده کند، اضافه کرد: در زمینه این طرحهای تحقیقاتی، قصد اعزام پهپاد برای قرارگرفته در لایه استراتوسفر وجود دارد و شرکتهایی مانند فیسبوک و سازمان ناسا در حال انجام این پروژه برای دست یافتن به این هدف هستند.
حداد پور با بیان اینکه یک سری کشتیهای فضایی نیز در این لایه از جو قرار میگیرند، گفت: شرکتهایی مانند تالس در حال انجام این پروژه هستند تا یک کشتی فضایی را در لایه استراتوسفر قرار دهند.
17- بومیسازی تجهیزات جنگ الکترونیک
امیر روز خوش، فرمانده پایگاه هوایی شهید بابایی اصفهان درباره بهروزرسانی و بومیسازی تجهیزات جنگ الکترونیک گفت: «تنها میدان تمرین جنگ الکترونیک نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در کنار این پایگاه و در منطقه انارک قرار دارد که توسط خلبانان و کارکنان این پایگاه با همکاری متخصصین سازمان تحقیقات و جهاد خودکفایی نهاجا اداره میشود. تمامی رادارها و دستگاههای جنگ الکترونیک و اخلالگر آن بومیسازی شده و خلبانان ما چه از این پایگاه و چه دیگر پایگاههای نهاجا تمرینات جنگ الکترونیک خود را در این میدان انجام میدهند.»
وی افزود: «امروزه جنگها به سمت الکترونیکی شدن پیشرفتهاند و شاید بهندرت پیش بیابد که نیاز به درگیری نزدیک هوایی (DogFight) باشد به همین دلیل برای مقابله با تهدیدات الکترونیکی اقدام به ایجاد بسترهای لازم برای آموزش جنگهای الکترونیکی کردهایم؛ میدان تمرین جنگ الکترونیک شهید ابوعطا نیز فضای بسیار بزرگی است در منطقه انارک که در آنجا رادارهای جنگ الکترونیک و دستگاههای اخلالگر (ECM) و ضداخلالگر مستقر هستند و خلبانان ما در این منطقه تمرینات لازم را انجام میدهند.»
18- الکترونیکی کردن انتخابات شوراها در کلانشهرها
محمدجواد کولیوند نایبرئیس هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا، تلاش مجلس و وزارت کشور برای برگزاری انتخابات الکترونیک شوراها در کلانشهرها خبر داد.
وی با اشاره به اقدامات دولت و مجلس برای برگزاری انتخابات الکترونیک، گفت: موضوع الکترونیکی کردن انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا در سطح کارشناسان فناوری اطلاعات مجلس و وزارت کشور در حال بررسی است.
پیشتر، محمد محمودیشاهنشین رئیس هیئت نظارت بر انتخابات شوراها در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی از پیشنهاد وزارت کشور برای برگزاری انتخابات الکترونیکی در 11 هزار شعبه اخذ رأی خبر داده بود.
شورای نگهبان در جلسه ششم مرداد امسال این نهاد با پیشنهاد وزارت کشور برای برگزاری انتخابات ریاستجمهوری و شوراهای شهر و روستا در روز 29 اردیبهشتماه سال آینده موافقت کرد.
19- توصیههای امنیتی وزارت اطلاعات درباره گوشیهای هوشمند
حجتالاسلام سید محمود علوی وزیر اطلاعات در پاسخ به این سؤال که «آیا وزارت اطلاعات تذکری به مسئولان رسمی کشور برای عدم استفاده از گوشیهای هوشمند با برندهای خارجی داده است یا خیر؟» گفت: ممکن است یک سری سلسله نکاتی که اطمینانبخش و جنبه راهنمایی امنیتی داشته باشد، عنوان بشود، اما اینکه تذکری داده شود استفاده نکنند، نبوده است.
پیشتر سردار جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور با اظهار تأسف از اینکه «ما هنوز نتوانستهایم در حوزه تولید گوشیهای هوشمند تلفن همراه بهصورت بومی اقدام کنیم»، گفته بود: ما دستورالعملی تهیهکردهایم برای اینکه مسئولینی که به اطلاعات طبقهبندیشده دسترسی دارند، علیالقاعده مجاز نباشند از گوشیهای هوشمند که هیچ نوع حفاظتی در این اطلاعات وجود ندارد، استفاده کنند و یا حتیالامکان بایستی از گوشیهای غیرهوشمند برای کاربرد اداری استفاده کنند.
20- حمله هکری به ایرانسل
حمله هکری بهحسابهای اینترنتی ایرانسل و تهدید هکر به منتشر کردن نسخه دوم ابزار دسترسی به حسابها در شبکههای اجتماعی خبری بود که دستبهدست چرخید.
انجام این حمله هکری از سوی ایرانسل تأییدشده و روابط عمومی این اپراتور در گفتگویی گفت: این حمله هکری رخداده است اما در مراحل ابتدایی توسط تیم امنیت شبکه ایرانسل شناسایی و دفع شد.
هکر منتشرکننده این ابزار در پیامی که به زبان فینگلیش نوشتهشده گفته بود: من این باگ را اکسپلویید و عمومی کردم تا شما به هوش بیاید تا باگ را ایکس کنید، در صورت ایکس نشدن باگ تا 6/11/95 واژن شماره دو برنامه عمومی میشود که با آن میتوان به تمام شمارهها دسترسی داشت، رکش پراگ به شما هشدار داد که این باگ را افرادی مثل من میتوان پیدا کنه و اطلاعات مردم را به خطر بنازند ولی اهمیت ندادید تا 6/11/95 فرصت دارید باگ را ایکس کنید به هر طریقی، رکش پراگ اعلام همکاری کرد پس میتوانید از آنهم استفاده کنید. با توجه به اینکه مشترکین بسیاری از خدمات اپراتور دوم استفاده میکنند، اینگونه اخبار اعتماد مردم را در خصوص امنیت اطلاعاتشان متزلزل کرده و از انتظار میرود گروههای امنیت شبکه باقدرت بیشتری این فضا را رصد کنند.
نتیجهگیری
از رویدادهای مهم این ماه باید به افتتاح بخش دیگری از شبکه ملی اطلاعات اشاره میشود. با توجه به گسترش تهدیدات سایبری، دولت و ملت باید اهتمام ویژهای به مسئله امنیت سایبری به ورزند، زیرا دشمن در کمین است تا از کوچکترین روزنهای نفوذ کند.
از همین رو برخی مسئولان تذکرات تأملبرانگیزی ارائه نمودهاند؛ بهعنوانمثال وزیر اطلاعات بر عدم استفاده مسئولان از تلفنهای هوشمند تأکید کرد و یادآور تذکر سردار جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور شد، که ایشان نیز بر این مسئله تأکید داشتند. حفظ امنیت سایبری کشور، سازمان، موسسه و مهمتر از هر چیز خودمان را به عهدهداریم لذا اگر غافل شویم از همان نقطه ضربه خواهیم خورد.
در چند روز گذشته پرتال حساب مشترکان ایرانسل مورد محله سایبری قرار گرفت، حال با صرفنظر از اطلاعات به سرقت رفته این نکته حائز اهمیت است که چرا زیرساختهای اپراتور بزرگی چون ایرانسل به این راحتی موردحمله قرار میگیرند و این باید زنگ هشداری برای دیگر سازمانها و ادارات شود تا در صورت ایمن نبودن، شرایط را برای برقراری امنیت سایبری فراهم نمایند.
همچنین در این ماه از برخی نرمافزارهای پیامرسان داخلی رونمایی شد. فعالیت پیامرسانهای داخلی بسیار کار پسندیدهای است اما مهمتر از آن پابرجا بودن و مستحکم بودن یک پیامرسان است و این نیازمند دقت کارشناسان مربوطه و دستاندرکاران این نرمافزارها است زیرا با برطرف کردن مشکلات یک نرمافزار، آپدیت بهموقع و پشتیبانی، بهمرورزمان به یک نرمافزار جامع و خوب دست خواهیم یافت.