مهمترین اخبار سایبری کشور در آذرماه 95
به گزارش واحد بینالملل سایبربان؛
مقدمه
با توجه به رویکرد سایبری در سطح منطقه و جهان بهویژه کشورهایی جون اسرائیل و آمریکا شناسایی بهموقع تهدیدات و حملات سایبری بسیار مهم است. بهعنوانمثال در مسئله استاکسنت آسیبهایی به تأسیسات اتمی کشور وارد شد که اگر این حمله سایبری زودتر شناسایی میشد بسیار حائز اهمیت و موجب کنترل سریعتر این حمله و کاهش آسیبهای آن میشد.
با توجه به بررسیهایی که در زمینه امور سایبری صورت گرفته مهمترین اخبار سایبری آذرماه در کشورمان به شرح ذیل است:
1- پروژه جویشگر بومی
مدیر پروژه جویشگر بومی، علیرضا یاری با اشاره به اهمیت موتورهای جستجو در دنیا اظهار داشت: موتورهای جستجو در میان وبگاهها در کشورهای مختلف، رتبه شماره یک را ازنظر تعداد بازدیدکننده دارند. در همین حال شرکتهای ارائهکننده موتور جستجو، بزرگترین شرکتهای حوزه فناوری اطلاعات بوده و رتبه اول درآمد در بین وبگاههای اینترنتی را در کشورهای مختلف به خود اختصاص دادهاند. اکثر کاربران اینترنت نیز از موتورهای جستجو برای دسترسی به وبسایتهای مختلف استفاده میکنند.
به گزارش منابع آگاه براساس آمار روزانه تعداد جستجوهای صورت گرفته از ایران در موتور جستجوی گوگل یکصد میلیون جستجو است و موتور جستجوی جهانی گوگل رتبه اول بازدید در ایران را دارد.
حال با توجه به درآمد بالای موتورهای جستجو در سطح جهان باید گفت موتورهای جستجوی کشورمان در مظلومیت به سر میبرند و نیازمند این هستند که زمینهسازی هرچه بیشتر جهت همهگیر شدن این موتور جستجوهای بومی در سطح ملی صورت گیرد.
2- اخاذی ۱۰ میلیارد ریالی هکر جوان
یک هکر جوان که با هک کردن بیش از ۱۰۰۰ آی دی گوشیهای اپل اقدام به اخاذی ۱۰ میلیاردی از دارندگان این نوع گوشیها کرده بود، توسط پلیس فتا دستگیر شد.
در پی شکایت تعدادی از شهروندان مبنی بر اینکه فرد ناشناسی با هک، آی دی گوشی آنها و برداشت غیرمجاز اطلاعات داخل آن اقدام به اخاذی میکند، موضوع بهصورت ویژه در دستور کار کارآگاهان پلیس فتای فرماندهی انتظامی استان قرار گرفت.
به دنبال این شکایات، تحقیقات وسیع و جستجو در فضای سایبری برای شناسایی و دستگیری متهم آغاز و در بررسیهای انجامشده مشخص شد متهم که از هکرهای حرفهای است، توانسته با استفاده از نرمافزارهای خاص، آی دی بیش از یک هزار گوشی اپل را در استانهای مختلف کشور ازجمله تهران و اصفهان هک کند.
نکته قابلتأمل اینجا است که شرکت بزرگی مثل اپل که حرفهای زیادی در زمینه فناوریهای نوین دارد بهراحتی توسط یک جوان هک میشود که این نشانگر ضعف گسترده امنیتی در شرکتهای بزرگی همانند اپل است.
3- خطر هک از طریق لینکهای ارسالی با پیامک
به گزارش برخی منابع آگاه اخیراً هکرها با خطاب کردن نام مالک خط اعتماد کاربران را جلب کرده و آنها را برای کلیک روی لینک ارسالی که حاوی یک فایل آلوده است ترغیب میکنند.
چند وقتی است نفوذگران با سوءاستفاده از یک دیتابیس لو رفته از مشخصات مالکان سیمکارت برخی اپراتورهای ایران، قصد نفوذ و دسترسی کامل به تلفنهای همراه هوشمند کاربران رادارند.
هنوز از اهداف این هکرها اطلاعاتی در دست نیست و مشخص نیست انگیزه این هکرها از آلوده کردن گوشی کاربران چه چیزی است.
4- ایران، میزبان سرورهای ریشه دامنه
سازمان فناوری اطلاعات ایران پس از انعقاد تفاهمنامه بینالمللی با شرکت RIPE NCC، نسخه کپی (Mirror) سرویسدهنده نام دامنه ریشه کی (K) مصطلح به K_Root DNS را به داخل شبکه IP ایران منتقل کرده که از تاریخ 31/01/1394 در حال سرویسدهی است و روزانه حدود 45 میلیون درخواست را پاسخ میدهد.
بنا بر اطلاعات رسیده از این سازمان، همچنین برای توسعه این روند، پیگیری برای میزبانیهایی از سایر سرویسدهندههای نام دامنه ریشه مانند DNS F_Root از Internet Systems Consortium. آمریکا، I-Root DNS از Netnod واقع در استکهلم سوئد و L-Root DNS از مؤسسه ICANN به داخل کشور در دست اقدام و بررسی است.
5- همکاری ایران و اندونزی در حوزه محتوای بومی
محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات کشورمان که بهمنظور شرکت در دوازدهمین اجلاس کمیسیون مشترک دو کشور ایران و اندونزی به این کشور سفرکرده بود با «رودیان تارا» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اندونزی دیدار و گفتگو کرده است.
در این دیدار واعظی با اشاره به نقش و جایگاه ارتباطات و مخابرات در پیشرفت جامعه بشری و توسعه اقتصادی کشورها به زمینههای گسترده این حوزه برای همکاری بین دو کشور پرداخت و گفت: با توجه به برنامهریزی جامع ایران برای توسعه ICT، علاقهمندیم با کشورهای مهم اسلامی آسیایی ازجمله اندونزی تبادل تجربیات و انتقال دانش فنی را داشته باشیم.
وزیر ارتباطات و فناوری کشورمان همچنین بهرهمندی از تکنولوژی نوین اینترنت در جامعه امروز بشری را ضروری دانست و بر تولید مشترک محتوای بومی متناسب بافرهنگ ملی و دینی کشورها تأکید کرد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اندونزی نیز در این ملاقات ضمن تأکید بر روابط گسترده دو کشور ایران و اندونزی در آسیا به پیشرفتهای حوزه ICT کشورمان اشاره کرد و گفت: ما نیز معتقدیم که زمینه وسیعی از همکاری بین دو کشور وجود دارد که با توجه به توسعه ارتباطات و همچنین تقاضای وسیع جوامع پرجمعیت مثل اندونزی، ناچاریم که تولیدات و محتوا را جهت کاهش هزینهها، بومیسازی کنیم.
6- سرویس جستجوی گفتاری در جویشگرهای بومی
با توجه به اینکه تاکنون امکان جستجوی گفتاری در موتورهای جستجوی داخلی فراهم نبوده، پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات (مرکز تحقیقات مخابرات ایران) باهدف توسعه و ارتقای موتورهای جستجوی موجود به قابلیت جستجوی گفتاری، فراخوان همکاری اعلام کرده است.
با شروع طرح جویشگر بومی، پروژههای فراوانی مطرح و آغاز به کارکردهاند که هدف آنها توسعه محصولات و خدمات مرتبط با جویشگر بومی است. هماکنون نیز جستجو با استفاده از گفتار و یا جستجوی گفتاری یکی از پروژههایی است که در طرح جویشگر بومی استفاده فراوانی خواهد داشت و این امکان را ایجاد میکند تا جستجو در جویشگرهای بومی توسط گفتار کاربران انجام گیرد. این امر موجب تسهیل استفاده از خدمات جویشگرهای بومی خواهد شد.
مرکز تحقیقات مخابرات ایران با اعلام فراخوان برای شرکتهایی که در این بخش توانایی دارند، اهداف و گستره این طرح را شامل پوشش تمام پرسوجوهای مرسوم کاربران موتورهای جستجوی بومی، پاسخگویی سریع و برخط پرسوجوی کاربران، بازشناسی گفتار کاربران که بهصورت پیوسته و گسسته بیان میشوند، بازشناسی گفتار کاربران با استفاده از انواع گوشیهای هوشمند و نیز تبدیل متن به گفتار فارسی باکیفیت و خوشایندی بالا عنوان کرده است.
7- رصد محتوای نادرست در کانالهای مذهبی تلگرام
معاون محتوای مرکز ملی فضای مجازی با اشاره به اینکه در مسائل مختلف سعی میشود که بهسرعت اطلاعرسانیهای لازم به دستگاههای مربوطه انجام شود، در مورد میزان محتوای نادرستی که در حوزه دین و مذهب در این فضا منتشر میشود، گفت: برنامهریزی برای ساماندهی محتوای مذهبی درروند مسائل جاری مرکز ملی فضای مجازی قرار دارد و در این رابطه قرار است مأموریتهای نهادهای مختلف تعیین شود.
شکل-1 رصد محتوای نادرست در کانالهای مذهبی تلگرام
وی با تأکید بر اینکه مرکز ملی فضای مجازی بهصورت مستقیم نسبت به شناسایی و رصد اینگونه محتوا اقدام نمیکند و وارد این امور اجرایی نمیشود، افزود: ما تحلیلهای کلان فضای مجازی را برمبنای تقسیمکاری نهادها و سازمانهای مختلف ارائه میکنیم و این سازمانها هرکدام در شناسایی این مباحث و پاسخگویی آنها مسئولیت خود را انجام میدهند.
8- شبکه ملی اطلاعات
1-8 افزایش سرعت دسترسی کاربران به شبکه ملی اطلاعات
برات قنبری معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، بابیان اینکه مطابق منشور ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی، افزایش سرعت دسترسی کاربران به سایتهای داخلی بر بستر شبکه ملی اطلاعات در دستور کار قرارگرفته است، اظهار داشت: براساس اهدافی که امسال در برنامه داریم موضوع توسعه شبکه فیبر نوری، گسترش شبکه انتقال داده و نیز افزایش ظرفیت شبکه IP را برنامهریزی کردیم.
ازاینرو برنامه عملیاتی مطابق با منشور ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی در حال انجام است و بهطورقطع تا پایان سال جاری، این اهداف محقق میشود.
2-8 بودجه ۷۳۹ میلیارد تومانی شبکه ملی اطلاعات
لایحه سند مالی و پیشبینی دخلوخرجهای سال آینده دولت نشان میدهد رقم ۷۳۹ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان برای توسعه زیرساختهای ارتباطات و فناوری اطلاعات و شبکه ملی اطلاعات در نظر گرفتهشده است.
همچنین جهت انجام وظایف حاکمیتی درباره امور فرکانس رادیویی و ایجاد بازار رقابتی در این بخش، رقم 470 میلیارد تومان برای این وزارتخانه پیشبینیشده است.
در بخش برآورد اعتبارات رقم 103 میلیارد و 350 میلیون تومان جهت اجرای طرحهای زیرساختی و طرحهای کلان فضای مجازی کشور با تصویب و نظارت شورای عالی فضای مجازی پیشبینیشده است.
9- همکاریهای علمی و فناوری ایران و ارمنستان
وزیر آموزش و علوم ارمنستان در صدر گروهی به ایران سفرکرده بودند و با ارزشمند خواندن دستاوردهای همکاریها در عرصههای مختلف بین تهران و ایروان، اظهار کرد: روابط با ایران کشور دوست در زمینه آموزش و علوم در حال اجرا است و چارچوب این مناسبات نیز گسترش مییابد.
ازاینپس افزون بر همکاریهای کنونی در زمینه مدارس و دانشگاهها، روابط علمی بهویژه در زمینه فناوری نانو برقرار میشود.
سجادی سفیر ایران نیز در این نشست با طرح موضوع امضای یادداشت همکاری در زمینه علمی، انجام این اقدام را زمینهساز ایجاد تحرک جدیدی در توسعه همکاریهای آموزشی و علمی بین دو کشور خواند که وزیر آموزش و علوم جمهوری ارمنستان از این پیشنهاد استقبال کرد.
در ادامه مذاکرات، سعید سرکار رئیس ستاد فناوریهای نانو ضمن شرح توانمندیها و برنامههای توسعهای نانو فناوری در ایران و نمایش فیلم مربوط به این حوزه، زمینههای همکاری با ارمنستان را بهویژه در سطح مدارس گسترده خواند.
وی گفت: ایران با جایگاه پیشرو منطقهای در توسعه علوم، آماده اجرای برنامههای مشترک با ایروان در زمینههای علمی، آموزشی و همچنین فناوریهای نو است.
10- احراز هویت دارندگان شبکههای اجتماعی
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات جزئیات مصوبه شورای عالی فضای مجازی برای ساماندهی شبکههای اجتماعی و محتوای کانالهای تلگرام را تشریح کرد.
طبق مصوبه شورای عالی فضای مجازی تمامی کانالهای تلگرامی بهخصوص کانالهای خبری دارای بیش از 5000 عضو باید احراز هویت و ساماندهی شوند در همین راستا اعلامشده که باید مدیران این کانالها نسبت به اخذ مجوزهای لازم اقدام نمایند.
شاید این روش در مرحله اول از منظر ناظرین خوب به نظر بیاید اما چند مشکل اساسی بر سر راه خود دارد بهعنوانمثال بسیاری از کانالهای تلگرامی از خارج از مرزهای کشورمان مدیریت و تغذیه میشوند و همچنین صرف دادن مجوز به کانالهای تلگرامی کافی نبوده و نیاز به رصد دائمی این کانالها است چهبسا برخی کانالها که با گرفتن مجوز تأیید رسمی خواهند شد و اقدام مجرمانه یا مخالف قوانین جمهوری اسلامی از آنها سر بزنند.
11- طراحی کارت هیبریدی ترکیبی از کارتبانکی و شهروندی
در این کارت، قابلیتهای کارت شهروندی و کارتبانکی تجمیع شده و با استفاده از قابلیت NFC امکان شارژ کارت از طریق گوشی موبایل فراهم است.
فرهنگ فرزان معاون توسعه کسبوکار یک شرکت دانشبنیان که موفق به راهاندازی این سرویس شده است، بابیان اینکه کارتبانکی فعلاً از بازار ایران حذف نمیشود، گفت: ترکیب کارتبانکی موجود با راهحلهای جدید و راهاندازی کیف پول مبتنی بر کارت و سیمکارت، راهکار توسعه وضعیت فعلی است.
این ارائهدهنده خدمات پرداخت خرد بر بستر فناوری اطلاعات، با اشاره به وابستگی هرچه بیشتر مردم به موبایل و افزایش نقش گوشیهای هوشمند در زندگی مردم، روند جهانی خدمات بانکی و پرداخت الکترونیکی را به سمت موبایل عنوان کرد و گفت: کارتهای هیبریدی (ترکیبی) و کیف پول مبتنی بر کارت و سیمکارت ازجمله نیازهای پیش روی بازار پرداخت در ایران است که مقدمات ارائه این محصولها در کشور در حال آماده شدن است.
12- امنیت در فضای مجازی کشور
سید ابوالحسن فیروزآبادی دبیر شورای عالی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی کشور در دومین همایش علمی و آموزشی امنیت اطلاعات بانک انصار گفت: هنر ما در شبکه ملی اطلاعات و بحث کلان ملی در حوزه فضای مجازی در کشور تشخیص زودهنگام است چراکه یکی از بزرگترین مشکلاتی که در فضای مجازی وجود دارد بحث فشردگی زمان و مکان است و دشمن میتواند در کسری از ثانیه از مرزهای فضای مجازی واردشده و ضربات جبرانناپذیری وارد کند.
دبیر شورای عالی فضای مجازی اعلام کرد: اگر در فضای مجازی جنگ سایبری شکل گیرد ما باید میان یک حمله معمولی و جنگ سایبری تمیز قائل شویم و این مهم به دلیل فشردگی زمان و مکان پیچیدگی بسیاری دارد بنابراین باید بتوانیم تقسیمکار ملی خوبی انجام دهیم تا در زمان مناسب تمهیدات مقابله جنگ سایبری به عمل آید.
رئیس مرکز ملی فضای مجازی کشور با تأکید بر اینکه طراحی و اجرای نظام احراز هویت در دنیا نیز مطرح است، اظهار کرد: قبلاً نگاه غربیها به بحث امنیت در فضای مجازی و آیتی یک امر پیوستاری بود اما بعدازآن که دیدند نمیتوانند امنیت را جدا از زیرساختهای حیاتی تأمین کنند، بحث امنیت بهصورت زمینهای و همزمان با ساختار مدیریتی، اهداف مدیریتی و استراتژیهای سازمانی دیده میشوند.
13- آغاز بیست و دومین نمایشگاه الکامپ ۲۰۱۶ در تهران
بیست و دومین نمایشگاه الکترونیک، کامپیوتر و تجارت الکترونیکی با حضور مستقیم 50 شرکت خارجی در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران، جنب چهارراه پارکوی در تهران به مدت 4 روز آغاز به کارکرد.
دکتر واعظی وزیر ارتباطات، الکامپ 2016 را در کنار ابوالحسن فیروزآبادی دبیر فضای مجازی، سورنا ستاری معاون علمی رئیسجمهور و ناصر علی سعادت مجری الکامپ و رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای افتتاح کرد.
وزیر ارتباطات ضمن یادآوری ثبت رکورد جهانی در سرشماری اینترنتی، روی توسعه شبکه ملی اطلاعات تأکید کرده و پیشبینی کرد بازار آیتی ایران از 120 هزار میلیارد هزار تومان بگذرد. وی افزود ظرفیت پهنای باند از 624 گیگابیت اکنون به ۴ هزار گیگابیت رسیده و تا پایان امسال این ظرفیت به 10 هزار گیگابیت خواهد رسید.
شکل-2 برگزاری نمایشگاه الکامپ سال 95
1-13 آغاز ارائه خدمات دولت موبایلی از دهه فجر
نصرالله جهانگرد در افتتاحیه نمایشگاه الکامپ بیست و دوم از رونمایی از 50 سرویس متمرکز دولت الکترونیک در بستر شبکه ملی اطلاعات در این نمایشگاه خبر داد.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات بابیان اینکه در این نمایشگاه خدمات دولت موبایلی نیز رونمایی میشود، گفت: از دهه فجر امسال خدمات دولت موبایلی بهصورت رسمی به مردم ارائه خواهد شد.
وی گفت: مبارزه با فساد، ارزانی خدمات و ارتقای کیفیت سرویس ازجمله مزایای دولت الکترونیک برای مردم خواهد بود.
جهانگرد بابیان اینکه هماکنون بازار صنعت ICT در کشور با سهم 2.7 درصدی در تولید ناخالص ملی معادل 30 هزار میلیارد تومان است،گفت: در برنامه ششم بیشترین رشد بازار برای صنعت ICT دیدهشده است.
رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران خاطرنشان کرد: در برنامه ششم و هفتم انتظار میرود که صنعت ICT حدود 40 درصد اقتصاد ایران را تشکیل دهد.
وی با اشاره به تولید صد هزار اپلیکیشن فارسی در سالهای اخیر گفت: تمامی تلاش و حمایت وزارت ارتباطات برای توسعه تولید محتوای داخلی در کشور است.
2-13 افزایش ۲.۵ برابری ظرفیت اینترنت داخلی کشور
محمود واعظی با اشاره به افزایش ظرفیتهای ارتباطی در کشور باهدف رونق فضای کسبوکار تأکید کرد: نمایشگاه الکامپ امسال با محوریت شبکه ملی اطلاعات برگزارشده است چراکه برای ما رونق فضای کسبوکار بر بستر این شبکه بسیار مهم است.
وی بابیان اینکه شبکه ملی اطلاعات از مطالبات مقام معظم رهبری است، گفت: در ابتدای دولت نیز شخص رئیسجمهور خواستار اجرا و تحقق مطالبات رهبری در این بخش شدند بهنحویکه از ما خواستند هر طور که هست پروژه شبکه ملی اطلاعات در این دولت اجرا و محقق شود.
واعظی بابیان اینکه هماکنون زیرساخت شبکه ملی اطلاعات آماده است و معماری این شبکه تکمیلشده، اضافه کرد: زمانی که دولت یازدهم بر سرکار آمد ظرفیت ارتباطات داخلی کشور ۶۲۴ گیگابیت بر ثانیه بود اما هماکنون این ظرفیت به ۴ هزار گیگابیت رسیده است.
وزیر ارتباطات خاطرنشان کرد: با برنامهریزیهای صورت گرفته امیدواریم تا پایان امسال این ظرفیت به ۲.۵ برابر افزایش یابد و ظرفیت شبکه اینترنت داخلی به ۱۰ هزار گیگابیت برسد.
وی تأکید کرد: در این راستا جلسات منظمی با مخابرات، اپراتورهای موبایل و اپراتورهای ارتباطی برای بهروزرسانی شبکه دسترسی ارتباطی داریم و امیدواریم بهزودی فاز دوم شبکه ملی اطلاعات را راهاندازی کنیم.
3-13 نسل چهارم موبایل در کل تهران
مدیرعامل اپراتور سوم تلفن همراه مجید صدری در نشست خبری در حاشیه نمایشگاه الکامپ گفت: بالغبر ۲۷۰ سایت نسل چهارم موبایل در تهران نصبشده است و پیشبینی میکنیم در طرح توسعه جدید، کل تهران تا پایان سال تحت پوشش نسل چهارم رایتل قرار گیرد.
وی با اشاره به برنامههای توسعه این شبکه در کشور گفت: هماکنون سرویس رولینگ ملی رایتل با اپراتور همراه اول و ایرانسل در کل کشور برقرار است و در مناطقی که امکان پوشش کامل رایتل وجود ندارد، از شبکه این اپراتورها استفاده میشود.
مدیرعامل اپراتور سوم تلفن همراه ادامه داد: در حوزه مکالمه و صوت، مشکلی در خصوص رولینگ ملی نداریم اما در بخش دیتا، مشکل این سرویس آن است که زمانی که مشترک از رولینگ استفاده میکند، بهجای دیتای نسل سوم، با دیتای نسل دوم مواجه میشود و این مسئله باعث کاهش کیفیت سرویس اینترنت خواهد شد.
14- راهاندازی مراکز انتقال فناوری در دانشگاهها
معاونت سیاستگذاری و ارزیابی راهبردی دکتر مهدی الیاسی با اشاره به اینکه هفته پژوهش فرصت خوبی برای بررسی روند رشد حوزه علم و فناوری کشوراست، افزود: در سالهای اخیر مسئله اصلی در حوزه علم و فناوری، موضوع تجاریسازی و پژوهش و اشتغال است.
وی بیان کرد: در این زمینه دو راهحل یکی راهاندازی شرکتهای دانشبنیان و دیگری راهاندازی مراکز انتقال فناوری شناختهشده است، درراه حل نخست، راهاندازی شرکتهای دانشبنیان درواقع بستههای تجاریسازی هستند که نیروهای تحصیلکرده را بکار میگیرند و درواقع روند خوبی داشتهاند.
وی اظهار کرد: درراه دوم که به نام مراکز انتقال فناوری در دنیا شناختهشدهاند، وظیفهدارند در دانشگاهها دانش فنی را شناسایی و ثبت اختراع کنند و این دانش فنی را در سطح بازار آورده و به صنایع بفروشند، در بسیاری از کشورهای پیشرفته بین 10 تا 30 درصد درآمد دانشگاهها از طریق فروش دانش فنی است.
15- انتخابات ریاست جمهوری با دستگاههای الکترونیکی
علیرضا براتی، معاون مرکز دولت الکترونیک و فناوری اطلاعات وزارت کشور پیرامون برگزاری انتخابات الکترونیکی در کشور، گفت: در نمایشگاه الکامپ یک شعبه اخذ رأی واقعی را شبیهسازی کردیم که مردم با روند انتخابات الکترونیکی آشنا شوند و در این شبیهسازی بهجای کاندیداهای اسمی، نام سازمانها و شرکتهایی که در الکامپ غرفه دارند را در دستگاه ثبت کردیم تا مردم و بازدیدکنندگان به آنها رأی دهند تا ضمن اینکه با فرایند انتخابات الکترونیکی آشنا میشوند، نتایج نیز در اختیار مسئولان برگزاری نمایشگاه قرار میدهیم.
شکل-3 سیستم های انتخابات الکترونیک
وی بابیان اینکه انتخابات الکترونیکی اولین بار در سال ۱۳۹۰ در انتخابات مجلس در ۱۴ حوزه انتخاباتی با موفقیت تجربه شد که مورد تأیید شورای محترم نگهبان نیز بهعنوان ناظر قرار گرفت، افزود: از سال گذشته دستگاههای اخذ رأی الکترونیکی را باکیفیت بهتری ساختیم و در نمایشگاه الکامپ امسال رونمایی شد تا مردم با آن آشنا شوند.
انتخابات الکترونیک بحث پیچیده و وسیعی دارد که در اینجا بهاختصار به چند نکته مهم در این رابطه اشاره مینماییم؛ انتخابات الکترونیک نیازمند زیرساختی وسیع است که هزینه زیادی به همراه خواهد داشت و ضمناً در شرایطی که کشورهای مختلف از هک شدن انتخابات الکترونیک خود سخن به میان میآورند در این شرایط آیا راهاندازی این روش از رأیگیری به مصلحت کشور خواهد بود.
نتیجهگیری
در ماه گذشته مسائل مهمی در زمینه امور سایبری در سطح کشور رخ داد که در برخی از آنها، عزم جدی مسئولان جهت برقراری امنیت سایبری و اهتمام ورزیدن به ساماندهی و سلامت فضای مجازی به چشم میخورد. بهطور مثال، دولت در ماه گذشته بحث ساماندهی کانالهای تلگرامی که بالاتر از 5000 عضو دارند را مطرح کرد. هرچند برخی کارشناسان اظهار کردند این روش بهطور مطلق، مؤثر و قابلاجرا نیست زیرا برخی کانالها از خارج کشور تغذیه میشوند؛ لذا ممکن است کانالهای داخلی احراز هویت شوند اما این روش برای کانالهای خارجی امکانپذیر نخواهد بود.
همچنین در این ماه، دولت یازدهم لایحه بودجه سال آتی را تقدیم مجلس شورای اسلامی کرد، در بودجه سال 1395 مبلغ ۶۴۰ میلیارد تومان برای بحث شبکه ملی اطلاعات در نظر گرفتهشده بود و در بودجه سال 96 مبلغ ۷۳۹ میلیارد تومان برای این موضوع پیشنهادشده است که این افزایش 99 میلیاردی، با توجه به رشد روزافزون فناوری اطلاعات و فضای سایبری جهان و سرمایهگذاری کلان کشورهای بزرگ در این عرصه، بسیار کم و ناکافی بوده و اهتمام بیشتری را از سوی مسئولان ذیربط میطلبد.
یکی دیگر از رویدادهای مهم سایبری این ماه برگزاری نمایشگاه الکامپ در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران بود. در این نمایشگاه از سیستم انتخابات الکترونیک بهصورت نمادین رونمایی شد تا بازدیدکنندگان از نزدیک با عملکرد این دستگاه آشنا شوند.
نکته حائز اهمیت در زمینه انتخابات الکترونیک، بحث ایجاد امنیت در انتخابات است. برقراری امنیت در انتخابات الکترونیکی باید در دستور کار مسئولان مربوطه قرار گیرد. اتفاقات مختلفی در سطح جهان رخ داده که در موارد متعددی از آنها هک یا نفوذ به سیستمهای انتخابات صورت گرفته است. بهطور مثال، بارها از سوی مسئولان کشور آمریکا هک شدن انتخابات اخیر این کشور اعلامشده است. مطمئناً مسئولان کشور ما نیز بحث امنیت را سرلوحه کار خود قرار دادهاند و بهطورجدی پیگیر برقراری امنیت در سامانههای انتخابات الکترونیک هستند.