منع صادرات فناوری و تجهیزات دفاعی به هنگکنگ
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ چند ساعت قبل از تصویب قانون امنیت ملی چین مبنی بر تشدید کنترل بر هنگکنگ، دولت آمریکا در ماه ژوئن امسال ممنوعیت صادرات فناوری و تجهیزات دفاعی به این منطقه را اعلام کرد.
ویلبر راس (Wilbur Ross)، وزیر امور بازرگانی ایالات متحده در بیانیهای گفت :
«با تشدید اقدامات امنیتی حزب کمونیست چین بر هنگکنگ، خطر فناوری حساس ایالات متحده به ارتش آزادسازی خلق یا وزارت امنیت کشور چین افزایش داشته اما استقلال این کشور تضعیف شده است. آمریكا از پذیرش این خطرات امتناع میكند و این امر منجر به لغو صادرات شده است.»
راس خاطرنشان کرد که مقررات وزارت بازرگانی آمریکا مبنی بر دادن برخی امتیازات به هنگکنگ از جمله دسترسی به استثنائات مجوز صادرات به حالت تعلیق درآمده است. اقدامات بعدی برای حذف رفتارهای دیگر در حال بررسی هستند.
در عین حال، مایک پومپئو (Mike Pompeo)، وزیر امورخارجه آمریکا در بیانیهای جداگانه اظهار داشت که با حرکت پکن و تصویب قانون امنیت ملی، واشنگتن به صادرات تجهیزات دفاعی پایان خواهد داد و محدودیتهای مشابه در زمینه فناوریهای دفاعی و دوگانه روی چین را برای هنگکنگ اعمال خواهد کرد. پمپئو گفت :
«ما دیگر نمیتوانیم بین صادرات کالاهای کنترل شده به هنگکنگ یا چین تمایز قائل شویم. ما نمیتوانیم خطر افتادن این تجهیزات در دستان ارتش آزادیبخش خلق را قبول کنیم که هدف اصلی آن حمایت از دیکتاتوری حزب کمونیست چین به هرگونهای است.»
به گفته دفتر نمایندگی تجاری ایالات متحده، صادرات این کشور در سال 2018 به هنگکنگ 37.3 میلیارد دلار یا 2.2 درصد از کل رسید.
قانون جدید امنیت ملی چین در تاریخ 30 ژوئن 2020 بهوسیله شی جینپینگ (Xi Jinping )، رئیس جمهور این کشور امضا شد. دولت هنگکنگ گفت که این قانون بعداً اجرایی میشود. جزئیات قانون مذکور هنوز منتش نشده است.
وقتی انگلیس در سال 1997 مرکز مالی جهانی را به چین بازگرداند، استقلال زیاد و وضعيت ويژهاي از جمله تعرفههاي كمتر و كنترلهای صادرات مختلف به هنگكنگ داده شد. بنا به گزارشها، هدف قانون پارلمان چین از بین بردن آزادیهای این کشور در واکنش به اعتراضات دموکراسیخواهی سال گذشته در استعمار پیشین انگلیس است.
دومینیک راب (Dominic Raab)، وزیر امورخارجه انگلیس نیز اعلام کرد که موفقیت، روحیه کارآفرینی، نشاط و موفقیت اقتصادی هنگكنگ بر پایه استقلال «یک کشور 2 سیستم» ساخته شده که این خود یک تهدید محسوب میشود.
به گفته کارشناسان، تأثیر فوری آخرین تحولات در انتقال فناوری و بهطور کلی روی استارتآپ هنگکنگ، مسلم نبود. براساس برخی گزارشها، احتمال ایجاد سختیهای زیاد برای شرکتهای فناوری و تجارت با مشتریانشان در منطقه با اعمال محدودیتهای جدید وجود خواهد داشت.