مشروح اجلاس Google I/O 2016
به گزارش واحد فناوری اطلاعات؛ شرکت گوگل در زمان برگزاری اجلاس «گوگل آی/ او 2016» (Google I/O 2016) فناوری های بسیاری را معرفی کرد. بیشتر این فناوری ها نرم افزاری بوده و توسعه دهندگان مختلفی را هدف قرار داده بود. برخلاف سال های گذشته، اجلاس امسال در محیطی باز برگزار شد.
در ادامه می توان فناوری های معرفی شده در اجلاس گوگل را مطالعه کرد.
Google Assistant؛ دستیار صوتی جدید گوگل
شرکت گوگل در زمان برگزاری اجلاس «گوگل آی/ او 2016» (Google I/O 2016) دستیار صوتی جدیدی به نام «دستیار گوگل» (Google Assistant) معرفی کرد و بیان شد که قرار است جایگزین گوگل ناو (Google Now)، دستیار قبلی گوگل شود.
در حال حاظر 20 درصد از محتویات نمایش داده شده در جستجوگر گوگل از طریق دستیار صوتی آنها صورت گرفته است. گوگل میخواهد این درصد بهمرور زمان افزایش یابد و با پردازش زمان طبیعی انسانها، به صنعت پیشرو در این زمینه تبدیل شود.
دستیار گوگل، پلتفرم پردازش زبان طبیعی گوگل است و عملکردی بهتر از دیگر دستیارهای صوتی مانند اِم فیسبوک، کورتانای مایکروسافت، سیری اپل و الکسای آمازون دارد. همچنین این دستیار صوتی به گونهای طراحی شده است که با دیگر ابزارها نیز سازگار باشد. به عنوان مثال میتوان به بلندگوی گوگل «گوگل هوم» (Google Home) اشاره کرد. این وسیله با کمک دستیار صوتی جدید، بهصورت تماموقت به محیط گوش داده و به درخواستهای کاربر عمل میکند.
دستیار صوتی مذکور ایجاد شد تا یک بستر مکالمهی دو جهته را به وجود آورد. به این معنی که این سامانه میتواند مانند یک انسان واقعی به درخواستها گوش داده و با کاربر مکالمه کند یا حتی شروع مکالمه از سوی دستیار صوتی باشد. در حال حاضر این قابلیت تنها به درخواستها و مکالمات ساده پاسخ مناسب میدهد؛ اما گوگل ادعا میکند هدف اصلی ایجاد این دستیار صوتی، انجام مکالمات بسیار پیچیده با آن است. دستیار صوتی گوگل با موتور جستجوی آنها همگامسازی شده و میتواند از آن برای پاسخگویی به کاربر استفاده کند.
گوگل امیدوار است دستیار صوتی دستیار گوگل در آینده به بخش جداییناپذیری از زندگی کاربران تبدیل شود. همچنین اعلام شد این دستیار با دیگر خدمات گوگل مانند نست (Nest)، خانه (Home)، گوگل کست (Google Cast) یکپارچهسازی خواهد شد.
ساندار پیچای (Sundar Pichai)، مدیرعامل گوگل، معتقد است آینده مربوط به صحبت کردن با همهی ابزارهای پیرامون ما است.
مثالی از کارکرد این دستیار صوتی را در تصویر زیر میتوانید مشاهده کنید.
Google Home؛ رقیبی برای آمازون
گوگل بلندگوی «گوگل هوم» (Google Home) را بهعنوان رقیبی برای آمازون ایکو (Echo) معرفی کرد. گوگل هم مانند ایکو، بلندگوی کوچکی بوده که روی دیوار نصب میشود و دارای یک میکروفن قدرتمند همیشه روشن است که صدای کاربر را از تمام نقاط اتاق تشخیص میدهد. این وسیله توسط فناوری صوتی گوگل طراحی شده و میتواند عملکرد دستیار صوتی جدید گوگل را بهبود بدهد. کاربر به کمک این بلندگو میتوانند پاسخ سؤالهای خود را به دست آورد، موسیقی را کنترل، پخش و تنظیم کند یا به مدیریت دیگر ابزارهای هوشمند خود بپردازد. همچنین در صورتی که در یک خانه چندین بلندگوی گوگل وجود داشته باشند میتوان همهی آنها را به یکدیگر متصل کرد.
گوگل هوم از ویژگی «گوگل کاست» (Google Cast) پشتیبانی میکند. کاربر میتواند به کمک این ویژگی موسیقیهای موردعلاقهی موجود در تلفن هوشمند خود را به کمک این بلندگو در محیط خانه پخش کند.
بلندگوی گوگل به یک نمکدان غولپیکر شبیه است؛ اما میتوان ظاهر آن را با کمک چندین قطعهی مختلف شخصیسازی کرد. این وسیله قابلیت حمل و باتری ندارد و باید بهصورت مداوم به برق متصل باشد.
گوگل هوم در پاییز 2016 منتشر میشود؛ اما هزینهی تهیهی آن مشخص نیست.
AllO؛ پیامرسان متنی جدید گوگل
گوگل از پیامرسان جدیدی به نام الو (Allo) رونمایی کرد. الو پیام رسانی هوشمند بوده و میتواند بهمرور زمان یادگرفته و عملکرد مؤثرتری داشته باشد. کار با این پیامرسان بسیار ساده و مبتنی بر شماره تلفن همراه کاربران است؛ بنابراین هیچ فرآیند ثبتنام و وارد شدن برای آن وجود ندارد و بهسادگی قابل استفاده است. این پیامرسان از دستیار صوتی جدید گوگل پشتیبانی میکنند؛ به همین علت کاربران میتوانند علاوه بر دوستان خود با دستیار صوتی گوگل نیز چت کنند.
یکی از ویژگیهای الو ویسپرشات (Whisper/Shout) نام دارد که به کاربر امکان اضافه کردن متن در پایین تصویرها یا تعیین سایز متن را میدهد. این ویژگی با هدف بیان بهتر احساست کاربران ایجاد شد؛ زیرا تاکنون کاربران این کار را تنها با قرار دادن استیکرها انجام میدادند.
همچنین الو از ویژگی پاسخ هوشمند گوگل (Smart Reply) پشتیبانی میکند. این ویژگی باعث میشود تا پیامرسان مذکور بهمرور زمان از کاربر یادگرفته و بهجای او به انجام چت با دوستان بپردازد. بهعنوان مثال اگر کاربری از تماشای تصاویر خودرو لذت میبرد و آنها را زیبا تلقی میکند. پاسخ هوشمند بعد از مدتی این موارد را یاد گرفته و بهجای وی پاسخ مناسب را آماده و پیشنهاد میدهد. پاسخ هوشمند علاوه بر متن به تصاویر و استیکرهای به کار گرفته شده نیز واکنش نشان خواهد داد.
کاربران به کمک الو میتوانند کارهای بسیاری مانند تنظیم قرار ملاقات یا رزرو میز در رستوران را انجام دهند. از طرفی این پیامرسان مانند مرورگر گوگلکروم دارای یک حالت ناشناس و رمزنگاری دو طرفه است. نکتهی عجیبی که در مورد این پیامرسان وجود دارد، فعال نبودن قابلیت رمزنگاری آن بهصورت پیشفرض است و کاربر باید آن را بهصورت دستی فعال کند.
این پیامرسان متنی رقیبی برای واتساپ محسوب میشود. همچنین الو در کنار هنگاوت –دیگر پیام رسان گوگل- به فعالیت خود ادامه داده و جایگزین آن نخواهد شد. پیامرسان الو در تابستان 2016 بهصورت رایگان برای اندروید و iOS منتشر میشود.
پس از معرفی پیامرسان الو توسط گوگل، شرکت «اپن ویسپر سیستم1» (Open Whisper System)، با انتشار پستی اعلام کرد فناوری به کار رفته در این پیامرسان همان فناوری به کار رفته در واتساپ بوده و بر پایه پروتکل سیگنال عمل میکند.
Duo؛ پیامرسان ویدئویی گوگل
شرکت گوگل در کنار معرفی پیامرسان الو (Allo) از یک پیامرسان تماس تصویری یکبهیک با نام دیو (Duo) رونمایی کرد.
دیو یک برنامهی تماس تصویری رمزنگاری شده برای اندروید و iOS با عملکردی بسیار سریع است. سازندگان این برنامه با کمک وب آر. تی. سی2 (WebRTC) پروتکل جدیدی را برای برقراری ارتباطات رمزنگاری شده ایجاد کردهاند. این پروتکل تصاویر را تنها به دو کاربر انتهایی و اصلی نشان میدهد و اگر شخصی در این میان قرار بگیرد تنها با یک صفحهی خالی روبهرو خواهد شد. یکی از قابلیتهای این برنامه که میتواند باعث محبوبیت آن شود، امکان برقراری تماسهای صوتی و تصویری حتی در شبکههایی با سرعت بسیار پایین و ناپایدار است.
گوگل ادعا میکند ویژگیهای برنامهی مذکور ارتباط صوتی و تصویری با کیفیتتری را با روشی سادهتر برای کاربران فراهم میکند. یکی از اصلیترین ویژگیهای این برنامه امکان مشاهدهی مخاطب و محیط پیرامون وی قبل از پاسخ است. این ویژگی باعث میشود کاربر چند لحظه قبل از پاسخ به تماس، بتواند با مشاهده و محیطی که مخاطب در آن قرار دارد، خود را برای برقراری یک تماس و پاسخگویی بهتر به وی آماده کند. این ویژگی ناک ناک (Knock Knock) نام دارد. از ویژگیهای دیگر برنامهی دیو میتوان به برقراری تماس صوتی و تصویری باکیفیت اچ. دی اشاره کرد.
به نظر میرسد گوگل قصد دارد از دیو بهعنوان رقیبی برای پیامرسان اپل استفاده کند. زمان عرضهی این برنامه تابستان 2016 اعلام شد.
بهبود عملکرد اتوماسیون گوگل
شرکت گوگل رابط برنامهنویسی نرمافزاری جدیدی را به نام «رابط برنامهنویسی نرمافزاری آگاهی گوگل» (Google Awareness API) معرفی کرد. این رابط برنامهنویسی از اطلاعات 7 نوع حسگر مختلف تلفن هوشمند کاربر، شامل زمان، موقعیت جغرافیایی، مکان، چراغ، هدفون، فعالیت و آب و هوا استفاده میکند تا عملکردی استاندارد را در برنامههای کاربردی ایجاد کند.
رابط آگاهی گوگل علاوه بر اینکه به مصرف بهینهی باتری کمک میکند به توسعهدهندگان اجازه میدهد تا برنامههایی را با توجه به موقعیت جغرافیایی کاربران ایجاد کنند. عملکرد این رابط بسیار به ویژگی پیشبینی برنامهی اپل شباهت دارد. این ویژگی باعث میشود تا بهعنوان مثال برنامهی یک فروشگاه زنجیرهای، زمانی که به آن نزدیک میشوید اجرا شود و اطلاعات آن را در اختیار کاربر قرار بدهد.
رابط برنامهنویسی نرمافزاری آگاهی گوگل در اصل شکل جدیدی از دستیارهای صوتی گوگل، گوگل ناو (Google Now) و دستیار گوگل (Google Assistant) است. گوگل قصد دارد این رابط را بهعنوان یک بستهی نرمافزار در اختیار تولیدکنندهها قرار دهد تا آنها نرمافزارهای قدرتمندتر و هوشمندتری را ایجاد کنند.
بهعنوان مثال کاربر میتواند به ساعت تلفن خود اجازه دهد الگوی خواب وی را بررسی کرده و یاد بگیرد. از آن پس دیگر نیازی نیست کاربر ساعت تنظیم کرده و تلفن هوشمند رأس ساعت موردنظر وی را بیدار میکند.
عدهای از کارشناسان معتقدند کاربرها باید حریم خصوصی خود را فدای استفاده از ویژگیهای اتوماسیون جدید گوگل بکنند. با وجود این گوگل ادعا میکند آنها و توسعهدهندگان از این اطلاعات تنها برای بهبود کیفیت برنامههای کاربردی تولید شده و تجربهی کاربر استفاده خواهند کرد.
ایجاد رابط برنامهنویسی برای کیف پول گوگل
شرکت رابط برنامهنویسی نرمافزاری پرداخت وب (Web Payment API) جدیدی را برای کمک به توسعه اندروید پی3 (Android Pay)، برای وب موبایل4 (mobile web) را معرفی شد. این رابط برنامهنویسی میتواند اطلاعات عمومی پرداخت کاربران را ذخیره کند. همچنین مانند اندروید پی، قابلیت شناسایی اطلاعات پرداخت جدید در زمان ورود کاربر به یک وبگاه را نیز دارد. این رابط در عمل برای پرداخت هزینههای برنامههای بومی اندروید استفاده میشود.
بعد از اینکه رابط مذکور اطلاعات پرداخت کاربر را یادگرفت. در زمان مراجعهی کاربر به وبگاه موردنظر اطلاعات وی را بهصورت پیشفرض در محل موردنظر قرار میدهد. از طرفی اگر کاربر دارای یک تلفن هوشمند امروزی باشد میتواند این کار را به کمک حسگرهای مانند اثر انگشت انجام دهد.
گوگل، برنامهی شرکت شاپیفای5 (Shopify) را بهعنوان اولین همکار خود برای تولید برنامه بر اساس رابط نرمافزاری ذکر شده، معرفی کرد.
بهبود ابزار تجزیه و تحلیل گوگل
شرکت اعلام کرد تغییرات گستردهای را برای خدمات ابری فایربیس6 (Firebase) ایجاد کرد. این سامانه به توسعهدهندگان در ساخت برنامههای اندرویدی، iOS و وب کمک خواهد. همچنین با هدف جذب توسعهدهندگان بیشتر، کار با این سامانه سادهتر شده است.
در حال حاضر فایبربیس مانند برنامهی «تجزیه و تحلیل گوگل7» (Google Analytics) دارای بخش تجزیه و تحلیل برای توسعهدهندگان است. برخلاف برنامه تجزیه و تحلیل گوگل که تنها برای بررسی وبگاهها ایجاد شد؛ تجزیه و تحلیل فایربیس امکان بررسی برنامههای موبایلی را فراهم میکند.
گوگل بیان کرد از این پس فایربیس میتواند با پیدا کردن خطاها و مشکلات درون برنامهها، گزارش خرابی صادر کند. این موضوع به توسعهدهندگان و کاربران کمک میکند تا مشکل به وجود آمده را سریعتر شناسایی کرده و آن را بر طرف کنند. توسعهدهندگان همچنین میتوانند از استفاده از ویژگی «پیکربندی از راه دور فایبربیس» (Firebase Remote Config) استفاده کنند. این ویژگی به توسعهدهندگان امکان میدهد تا بدون نیاز به انتشار نسخهی جدید از برنامه یک بروزرسان، تنظیمات یا متیغرهایی را در برنامهی همهی مخاطبان یا عدهی خاصی از آنها تغییر داده، فعال و غیرفعال کنند.
گوگل خدمات ابری خود با نام «پیام رسان ابری گوگل»8 (Google Cloud Messaging) را با فایربیس یکپارچه کرده و نام آن را به «پیامرسان ابری فایربیس» (Firebase Cloud messaging) تغییر داد. با وجود این هنوز هم از بسترهای گذشته پشتیبانی شده و اجازه مدیریت و بهینهسازی مصرف باتری را به کاربر میدهد.
گوگل ادامه داد برنامهی «آزمایشگاه تست ابری» (Cloud Test Lab) که در سال گذشته معرفی کرده بود با فایبربیس یکپارچه و به «آزمایشگاه فایبربیس برای تست اندروید» (Firebase Test Lab for Android) تغییر نام داده است. این برنامه به توسعهدهندگان امکان میدهد تا قبل از کاربران، مشکلات محصولات خود را پیدا کنند. این برنامه با انجام آزمایشهای خودکار روی ابزارهای واقعی در مرکز دادههای گوگل کار میکند.
گوگل امکانات جدیدی را برای خدمات «ذخیرهسازی فایربیس» (Firebase Storage) ایجاد کرد. ویژگی جدید این خدمات همانند گذشته به کاربران اجازهی دریافت و بارگذاری فایلها را میدهد؛ اما از این پس شبکههایی با سرعت پایین شناسایی شده و به آنها قابلیت اطمینان بالایی برای انجام فعالیت موردنظر میدهد. همچنین ویژگیهای احراز هویت جدیدی از جمله تایید ایمیل و لینک کردن حساب کاربری به آن اضافه شده است.
گوگل در سال 2014 شرکت فایربیس را خرید و در حال حاضر 470 هزار توسعهدهنده از آن استفاده میکنند.
ساخت پردازنده برای تقویت هوش مصنوعی
شرکت گوگل اعلام کرد آینده در اختیار هوش مصنوعی است؛ بنابراین آنها تراشهی مخصوص خود را برای آموزش سریعتر الگوریتمها ایجاد کردهاند. ساندار پیچای (Sundar Pichai)، مدیرعامل گوگل در مورد این تراشه توضیح داد دیگر میتوانید پردازنده مرکزی (CPU)، پردازنده گرافیکی (GPU) و تراشههای قابل برنامهریزی (FPGA) را فراموش کنید؛ زیرا تراشهی واحد پردازش تنسور (Tensor Processing Unit یا TPU) از همهی آنها قویتر است.
پیچای ادعا میکند تراشهای که در رایانهی آلفاگو به کار رفته بود و باعث شد هوش مصنوعی گوگل در بازی گو پیروز شود، واحد پردازش تنسور بود. همچنین بیان شد این تراشهها از چندین سال قبل ایجاد و در مراکز دادهی گوگل برای آموزش الگوریتمهای یادگیری ماشینی استفاده میشود. قدرت آنها، معادل قدرت 7 ساله آیندهی دیگر تراشهها بر اساس قانون مور9 است. این تراشه با هدف به کارگیری در یادگیری ماشینی توسعه داده شد و میتواند فشار محاسباتی بیشتری را تحمل کند؛ به همین علت تعداد ترانزیستورها کاهش پیدا کرده و سرعت و قدرت پردازش اطلاعات با افزایش چشمگیری مواجه میشود. از آنجایی که یادگیری ماشینی بهدقت محاسباتی بالایی نیاز ندارد. گوگل بهجای استفاده از پردازندههای 32 یا 64 بیتی از نسخه 8 بیتی در تراشهی خود استفاده کرده است.
در حال حاضر از تراشهی مذکور در مراکز دادهی خدمات استریت ویو (Street view) و رنکبرین10 (RankBrain) استفاده میشود.
گوگل اعلام نکرد که آیا قصد دارد تراشهی واحد پردازش تنسور را به بازار عرضه کند یا خیر و تنها به معرفی آن بعد از چند سال اکتفا کرد.
افزایش کارایی پپر با کمک توسعهدهندگان
شرکت ژاپنی سافتبانک11 (SoftBank) در تابستان سال گذشته، هزار عدد از رباتهای انسان نمای پپر (Pepper) را در بازار آمریکا عرضه کرد و موفق شد همهی آنها را در کمتر از یک دقیقه به فروش برساند. در زمان برگزاری نمایشگاه «CES 2016» نیز سافتبانک اعلام کرد، در همکاری با آی. بی. ام هوش مصنوعی واتسون به ربات پپر اضافه خواهد شد تا آنها را برای به کارگرفته شدن در خانهها آماده کند.
سافتبانک در زمان برگزاری اجلاس «گوگل آی/ او 2016» (Google I/O 2016)، اعلام کرد پورتال توسعه جدیدی را به بستر توسعه نرمافزاری اندروید استودیو (SDK Android Studio) اضافه خواهد کرد تا توسعهدهندگان آمریکایی بتوانند ویژگیها و قابلیتهای جدیدی را برای پپر ایجاد کنند.
مقامات سافتبانک گفتند: «ما اعلام میکنیم بهزودی یک دفتر مرکزی را در سانفرانسیسکوی آمریکا ایجاد خواهیم کرد. هدف از این کار، تلاش برای عرضهی پپر در آمریکا است.»
پپر رباتی است که شرکت فرانسوی الدباران (Aldebaran)، به سفارش سافتبانک ایجاد کرد تا در خانه، مغازه و اداره به کار گرفته شود.
زمان دقیقی برای اضافه کردن ویژگیهای یاد شده به بستر توسعه نرمافزاری اندروید استودیو اعلام نشد؛ اما به نظر میرسد این ویژگی تا پایان سال 2016 به آن اضافه شود.
اجرای اندروید در سیستمعامل کروم
مدتی قبل از اجلاس گوگل، گزارشی منتشر شده بود که بر اساس آن گوگل قصد دارد سیستمعاملهای اندروید و کروم را یکپارچه کرده و قابلیت اجرای برنامهی اندروید را در کروم فراهم کند. این شرکت در زمان برگزاری اجلاس «گوگل آی/ او 2016» (Google I/O 2016) این موضوع را تایید و اعلام کرد برنامههای اندروید را میتوان از طریق فروشگاه گوگل (Google Play) برای سیستمعامل کروم دریافت کرد. این ویژگی با یک بروزرسانی در اواسط ژوئن 2016 شروع به کار خواهد کرد و توسط سه کرومبوک «Asus Chromebook R11»، «Chromebook Flip» و «2015 Chromebook Pixel» پشتیبانی خواهد شد.
با وجود اینکه تعداد دستگاههای پشتیبانی کننده بسیار کم است؛ اما گوگل اعلام کرد از اواخر سال 2016 این تعداد افزایش خواهد یافت. گوگل تایید کرد که تمام برنامههای اندرویدی را میتوان در کروم اجرا کرد؛ اما اجرای آنها با محدودیت سختافزاری مواجه است. بهعنوان مثال اگر برنامهای برای کار به دوربین عقب نیاز داشت؛ اما لپتاپ فاقد این ویژگی بود، کاربر نمیتواند از قابلیتهای آن استفاده کند.
به نظر میرسد گوگل با این کار قصد دارد تا علاوه بر جلب رضایت کاربران، توسعهدهندگان را به ایجاد برنامه برای صفحهنمایشهای بسیار بزرگ نیز تشویق کنند.
معرفی یک کرومبوک قدرتمند در اجلاس گوگل
با توجه به سختافزار کرومبوکهای گذشته، بسیاری از مردم معتقدند این لپتاپها، ضعیفترین (Low-End) مدلهای موجود در بازار هستند؛ اما به نظر میرسد گوگل سیاست خود را تغییر داده و بهزودی لپتاپی قدرتمند (High-End) را به بازار عرضه میکند.
شرکت گوگل اعلام کرد در حال همکاری با سامسونگ است تا سختافزار بهتری را برای ابزارهای خود ایجاد کند؛ زیرا بهزودی برنامههای اندروید نیز روی کروم قابل اجرا خواهند بود و برای اجرا به سختافزاری متفاوت با کرومبوکهای امروزی نیاز دارند.
شرکت گوگل از سختافزار به کار رفته در لپتاپهای جدید خود سخنی به میان نیاورد و تنها بیان شد که مدلهای جدید تا پایان سال 2016 در اختیار علاقهمندان قرار خواهد گرفت.
معرفی Android Wear 2.0
شرکت گوگل نسخهی جدید سیستمعامل ساعتهای هوشمند را با نام اندروید ویر 2 «Android Wear 2.0» معرفی کرد. در این نسخه از سیستمعامل، برنامهها میتوانند بدون نیاز به یک تلفن هوشمند که در نزدیکی ساعت قرار گرفته باشد، اجرا شوند. از این پس ساعتهای هوشمند به شبکهی وای فای مجهز بوده و کاربر میتواند بدون نیاز به حمل تلفن هوشمند و نگهداشتن آن در نزدیکی خود، برای اجرای برنامهها، با آن ارتباط برقرار کند. از طرفی کاربران میتوانند برای نوشتن متن در ابزارهای هوشمند از سه روش تایپ عادی، استفاده از دست خط یا پاسخ هوشمند گوگل استفاده کنند.
گوگل اعلام کرد برای کمک به ساخت برنامه، برای اندروید ویر، یک راهنمای آنلاین را از هماکنون راهاندازی کرده است که تمام نکات طراحی را به کاربر آموزش میدهد. این کار به ایجاد برنامههایی با سازگاری بیشتر کمک خواهد کرد.
معرفی اجمالی Android N
شرکت گوگل در زمان برگزاری اجلاس «گوگل آی/ او 2016» (Google I/O 2016) اندروید اِن (Android N) را به همراه ویژگیهای جدید آن به نمایش گذاشت.
سیاست نامگذاری نسخههای اندروید از ابتدا به گونهای بود که از حرف «A» به عنوان حرف آغازین نام نسخه شروع شده و تا هر «Z» ادامه پیدا کند. همچنین از اولین نسخهی اندروید تا نسخهی 6، همهی آنها به نام انواع شیرینیها از سراسر دنیا نامگذاری شدند. در حالی که عدهی بسیار زیادی از طرفدار منتظر بودند تا نام کامل اندروید اِن در اجلاس گوگل اعلام شود. این شرکت اعلام کرد قصد دارد انتخاب نام این سیستمعامل را با حرف آغازین «N»، بر عهدهی کاربران بگذارد. همچنین مشخص نشد که آیا اندروید اِن نسخهی هفتم این سیستمعامل است یا نگارشی از نسخهی 6 به حساب میآید.
این سیستمعامل نسبت به نسخهی قبلی دارای 250 ویژگی جدید است.. در ادامه تعدادی از ویژگیهای سیستمعامل اندروید اِن معرفی شدهاند:
ایموجیها
بر اساس اطلاعات ارائه شده در اجلاس گوگل، اندروید اِن از 72 ایموجی جدید تحت استاندارد نسخهی نهم یونیکد (Unicode 9) پشتیبانی میکند. این استانداردها توسط کنسرسیومی با همین نام برای کدگذاری ایموجیها ایجاد میشود. تا پیش از این تعدادی از کارشناسان به تبعیض جنسیتی، نژادی و برتری ایموجیهای مرد نسبت به زن در اندروید اعتراض داشتند؛ اما هماکنون و با استفاده از این استاندارد جدید ایموجیها در هر رنگ، جنسیت و شغلی قابل استفاده هستند.
توانایی:
اندروید اِن از استاندارد ولکان (Vulkan) پشتیبانی خواهد کرد، این استاندارد به توسعهدهندگان اجازهی ساخت بازی و برنامه با گرافیک بالاتر در عین کاهش مصرف منابع سختافزاری را میدهد. ولکان یک رابط برنامهنویسی گرافیکی دو بعدی و سهبعدی بر پایهی اپن. جی. ال (OpenGl) است که در اجلاس توسعهدهندگان بازی 2015 (GDC 2015) معرفی شد. ولکان تنها برای ساخت بازیها به کار نرفته و در زمان نمایش اندروید اِن مشخص شد عملکردی تا 600 درصد بهتر از اندروید اِن را برای تلفنهای هوشمند به همراه دارد.
بروزرسانی:
از این پس بروزرسانی اندروید به صورت یکپارچه و خودکار در پسزمینه انجام میشود و دیگر لازم نیست پس از دریافت آن، مراحلی طولانی برای نصب یا راهاندازی مجدد تلفن هوشمند انجام گیرد. همچنین این موضوع نشان میدهد دیگر نیازی نیست کاربران بعد از انتشار یک بروزرسانی یا نسخهی جدیدی از سیستمعامل اندروید منتظر بمانند تا شرکت تولیدکنندهی تلفن آنها، بروزرسان را با محصولات خود هماهنگ کنند. این کار در پسزمینه و به صورت خودکار توسط گوگل انجام شده و به صورت پیوسته توسط اندروید اِن دانلود و نصب میشود و انجام بروزرسانی را سادهتر میکند.
بهبود کارایی:
سیستمعامل اندروید اِن از ویژگی جدیدی بهره میبرد که امکان پاک شدن خودکار برنامههایی که برای مدتزمان طولانی مورداستفاده قرار نگرفتهاند را فراهم میکند. یکی دیگر از ویژگیهای جدید آن اضافه شدن دکمهای برای بازگشت به آخرین برنامهی مورد استفاده است. همچنین اگر این دکمه به مدت طولانی فشار داده شود ویژگی چند برنامگی اندروید فعال شده و اجازه باز کردن چند برنامه بهصورت همزمان را برای کاربر فراهم میکند.
سیستمعامل اندروید اِن در پاییز 2016 منتشر خواهد شد.
مستقل شدن سامانه ناوبری گوگل
شرکت گوگل اعلام کرد از اواخر سال 2016، سامانهی ناوبری گوگل با نام اندروید اتو (Android Auto) به صورت مستقل عمل خواهد کرد.
زمانی که سامانهی مذکور در سال 2014 معرفی شد، تنها توسط تعداد محدودی از خودروها که با آن سازگار بودند، قابل استفاده بود؛ اما گوگل اعلام کرد برنامه اندرویدی و تحت تلفنهای هوشمند آن را تا آخر سال میلادی 2016 در اختیار عموم مردم قرار میدهد تا بتوان از آن در خودروهای بیشتری بهره گرفت. همچنین اعلام شد که بهزودی سرویس نقشهبرداری ویز (Waze) برای اندروید اتو منتشر خواهد شد. این سامانه میتواند هشدارهایی را در سرعت بالای خودرو یا با توجه به موانع مسیر برای راننده ارسال کرده و بسیاری کارهای دیگر انجام دهد. همچنین گوگل از ویژگیهای ویز برای ایجاد گزارشهایی مانند تصادفات و ترافیک استفاده میکند. این ویژگیها نشان میدهد برای بهرهمند شدن از سامانهی ناوبری گوگل دیگر نیازی به خرید یک خودروی جدید نیست و میتوان از آن در هر خودرویی استفاده کرد.
رابط کاربری اندروید اتو در تلفنهای هوشمند بسیار به نسخهی موجود در داشبورد خودروها شبیه است و با وجود نمایشگر بزرگ تلفنهای هوشمند امروزی، بهراحتی میتوان از ویژگیهای آن استفاده کرد.
از طرفی شرکت هیوندا از برنامهی «MyHyndai» رونمایی کرد که در داخل خودرو و با رابط کاربری اندروید اتو در اواخر امسال عرضه خواهد شد. این برنامه اطلاعات بسیاری را از وضعیت خودرو و جاده در اختیار کاربر قرار میدهد. همچنین این احتمال میرود که شرکتهای خودروسازی دیگر نیز بهزودی اقدام به برنامههای کاربردی خود برای این سامانه بکنند.
اندروید تی. وی با قابلیت پشتیبانی از 4K
در زمان برگزاری اجلاس «گوگل آی/ او 2016» (Google I/O 2016) اعلام شد شیائومی که در حال حاضر به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان چینی تلفن همراه شناخته میشود، به عنوان همکار جدید بخش اندروید تی. وی کار خود را آغاز کرده است. اندروید تی. وی12 (Android TV) ساخته شده توسط شیائومی «می باکس» (Mi Box) نام دارد. از ویژگیهای این ابزار میتوان به پشتیبانی از دستورهای صوتی، پشتیبانی از گوگل کاست (Google cast)، استریم آنلاین ویدئو از راه دور (به این صورت عمل میکند که تصاویر را میتواند بهصورت بیسیم روی هر نمایشگری، اجرا کند.) و پشتیبانی از کیفیت تصویر 4K با نرخ دوبارهسازی 60 تصویر در ثانیه، اشاره کرد. همچنین می باکس دارای یک دستهی هدایتگر بازی است تا کاربران بتوانند بهراحتی به انجام بازیهای اندروید بپردازند.
ویژگیهای سختافزاری می باکس شامل به 8 گیگابایت حافظهی ذخیرهسازی، 3 گیگابایت رم از نوع «DDR 3»، پردازنده 4 هستهای «Cortex-A53» با فرکانس کاری 2 گیگاهرتز میشود.
زمان و تاریخ عرضهی می باکس به بازار اعلام نشده است.
اجرای برنامه بدون نیاز به نصب
شرکت گوگل ویژگی جدیدی به نام «اندروید اینستد اپ» (Android Instant Apps) را معرفی کرد. این ویژگی باعث میشود توسعهدهندگان بتوانند بخشهایی از برنامهی خود را به گونهای آماده کنند تا کاربران بدون نیاز به نصب محصول مورد نظر خود، آن را در محیط مرورگر آزمایش کند. زمانی که در فروشگاه گوگل (Google Play) روی لینک برنامهای کلیک میشود، تنها بخش جذابی از برنامه که کاربر به نیاز به دیدن آن دارد، قابل اجرا و استفاده میشود. این ویژگی کاربران را از دریافت کامل یک برنامه تنها برای استفاده از برخی ویژگیهای کلیدی یا آزمایش آن، بینیاز میکند. به عنوان مثال دو کاربری که از پیامرسان الو (Allo) استفاده میکنند نشان داده شدند. یکی از این افراد لینکی از یک برنامه را ارسال کرد و فرد دوم به کمک آن توانست بدون نصب برنامه ویژگیهای آن را مشاهده کند.
در واقع زمانی که کاربر روی لینک برنامه کلیک کرده اما نمیخواهد آن را دریافت کند؛ تنها بخش کوچکی از برنامه دانلود شده و اجازهی کار با برنامه را بهصورت تحت وب به کاربر میدهد.
گوگل اعلام کرد از این ویژگی تا پایان سال 2016 بهرهبرداری کرده و آمادهی استفاده خواهد شد.
به اشتراکگذاری برنامههای خریداری شده
به نظر می رسد شرکت گوگل در کنار برگزاری اجلاس «گوگل آی/ او 2016» (Google I/O 2016)، بدون انجام تبلیغ خاصی در حال معرفی بعضی از ویژگیهای خدماتی جدید خود است. یکی از این ویژگیها «کتابخانهی خانوادگی» (Family Library) نام دارد. در گذشته اگر اعضای یک خانواده قصد داشتند از یک برنامه استفاده کنند مجبور به خرید چند مرتبهای آن برنامه میشدند؛ اما به کمک این ویژگی جدید که مانند فروشگاه اپل عمل میکند. اجازه نصب یک برنامه روی چندین تلفن بهصورت همزمان فراهم خواهد شد. در صفحه قابلیتهای فروشگاه گوگل آمده است این ویژگی از تاریخ 2 جولای قابل استفاده بوده و حداکثر 6 نفر میتوانند از یک برنامه استفاده کنند؛ اما گوگل زمان دقیقی را بهعنوان در دسترس قرار گرفتن این ویژگی اعلام نکرده است.
ایجاد بخش دسترسی زودهنگام در فروشگاه گوگل
شرکت گوگل از ایجاد بخش جدیدی به نام دسترسی زودهنگام در فروشگاه گوگل (Google Play Early Access) برای دریافت نسخهی بتای برنامههای اندرویدی خبر داد. دریافت نسخهی بتای یک برنامه از فروشگاه گوگل قابلیت جدیدی نیست و در حال حاضر نسخهی بتای تعداد زیادی از برنامهها در آن قرار دارد؛ اما روند پیدا کردن و نصب آنها روی تلفن هوشمند برای بسیاری از کاربران مشکل است.
در حال حاضر کاربرانی که میخواهند از نسخهی بتای برنامه استفاده کنند باید ابتدا در طرح آزمایش بتا، ثبتنام کنند. بعد از این کار توسعهدهندگان لینکهایی را بهصورت اختصاصی برای آنها ایجاد و ارسال میکنند تا کاربران به کمک آن بتوانند برنامهی موردنظر خود را دریافت و بررسی کنند.
گوگل توضیح میدهد بخش دسترسی زودهنگام را با هدف سادهسازی روند ذکر شده در بالا، برای پیدا کردن و استفاده از نسخههای بتا ایجاد کرده است. این بخش جدید محیط مشترکی است که تولیدکنندگان و کاربران میتوانند بهراحتی در آن برنامهها را برای استفاده در دسترس قرار دهند. این بخش هنوز در مرحلهی آزمایش قرار دارد و گوگل بر آن نظارت میکند تا هر گونه برنامهای در آن قرار نگیرد؛ اما به نظر میرسد تولیدکنندگان بتوانند بهزودی و بهصورت مستقیم نسخهی بتای برنامههای خود را در آن قرار دهند.
امروزه تولیدکنندگان نرمافزار ترجیح میدهند تا قبل از عرضهی نسخهی نهایی برنامه، نسخهی آزمایشی برنامه را با نام بتا در اختیار کاربران قرار دهند تا برنامهای بدون نقص را به بازار عرضه کنند. احتمالاً قابلیت دسترسی زودهنگام میتواند روند این کار را برای آنها سریعتر و سادهتر کند.
Daydream؛ پلتفرم واقعیت مجازی گوگل
شرکت گوگل در زمان برگزاری اجلاس «گوگل آی/ او 2016» (Google I/O 2016) اعلام شد در حال حاضر 50 میلیون برنامهی سازگار با هدست کاردبرد (Cardboard) واقعیت مجازی گوگل برای آن دریافت و نصب شده است. این موضوع نشان میدهد واقعیت مجازی بهسرعت در حال رشد بوده و مردم آشنایی بیشتری با آن پیدا کردهاند؛ اما با توجه به محدود بودن آن گوگل در حال انتشار یک بستر و هدست واقعیت مجازی جدید به نام دِیدیریم (Daydream) است تا تجربهی بهتری از واقعیت مجازی را برای اندورید فراهم کند.
دِیدیریم به مانند هدست اکیولاس ریفت فیسبوک عمل کرده و به کاربر امکان میدهد همهی برنامهها، تصاویر، ویدئوها و حتی فروشگاه گوگل را در دنیای واقعیت مجازی مشاهده کنند. همچنین مانند اکیولاس ریفت از یک کنترلر خارجی برای تعامل با آن استفاده میشود.
دیدیریم تنها از نسل جدید تلفنهای هوشمند و حسگرهای آنها پشتیبانی میکند. این بستر با اندروید اِن (Android N) – جدیدترن نسخهی اندروید- سازگار است و میتواند توان تلفنهای هوشمند را به چالش بکشد. دیدیریم از پاییز امسال در دسترس قرار خواهد گرفت و میتوان آن را نسل بعدی هدست گوگل بهحساب آورد. توسعهدهندگان میتوانند از هماکنون اقدام به تولید محتوا و هدست واقعیت مجازی برای آن بکنند.
تا این لحظه 8 شرکت اعلام کردند از دِیدیریم پشتیبانی میکنند. این شرکتها سامسونگ، اچ. تی. سی، ال. جی، شیائومی، هوآوی، زد. تی. ای، ایسوس و الکاتل هستند.
کیبورد موزیکال گوگل
تایپ کردن در دنیای مجازی یکی از مواردی است که تا این لحظه توجه خاصی به آن نشده است؛ اما شرکت گوگل در زمان برگزاری اجلاس «گوگل آی/ او 2016» (Google I/O 2016) نوعی صفحهکلید درام13 مجازی را معرفی کرد.
گوگل اعلام کرد: «در مدت یک هفته ما یک ست کامل از ساز درام را ساختیم که از هدایتگر هدست اچ. تی. سی (HTC Vive) بهعنوان چوبهای آن استفاده میشود. هفتهی بعد، زمانی که در مورد ایجاد صفحه کلیدی طبیعی و جذاب، برای تایپ در واقعیت مجازی صحبت میکردیم، گفتیم چه میشود اگر صفحه کلیدی متشکل از طبلهای کوچک ایجاد کنیم.»
افرادی که با هدست سامسونگ کار کرده باشند میدانند تایپ کردن در دنیای مجازی بسیار زجرآور است؛ زیرا کاربر باید سر خود را مرتباً برای انتخاب حروف حرکت دهد. همچنین استفاده از یک صفحهکلید واقعی نیز شکست بزرگی برای فناوری واقعیت مجازی محسوب میشود؛ زیرا نهتنها کاربر باید در تایپ کردن مهارت کامل داشته باشد؛ بلکه استفاده از کیبوردی فیزیکی و ثابت با ذات دنیای مجازی مغایرت دارد.
گوگل در ابتدا قصد داشت از نشانه گر لیزری برای انتخاب حروف استفاده کند؛ اما در نهایت به این نتیجه رسیدند که ساخت صفحه کلیدی از جنس ساز درام جذابتر است. همچنین برای اینکه کاربران بتوانند تایپ کردن با آن را تمرین کنند یک بازی موزیکال که سرعت کاربران را با دقت 50 کلمه در دقیقه اندازهگیری کند، ایجاد شد.
ایدهی صفحهکلید موزیکال جذاب به نظر میرسد؛ اما به اعتقاد عدهای به علت نیاز داشتن به تحرک فراوان، ممکن است هدایتگر هدست از دست کاربر خارج شده و به وسایل یا افراد داخل خانه آسیب وارد کند.
ساخت بازی واقعیت مجازی برای اندروید
شرکت گوگل بستر جدید واقعیت مجازی خود با نام دیدریم (DayDream) را معرفی کرد. همچنین بیان کرد که از هماکنون توسعهدهندگان میتوانند به تولید محتوا برای آن بپردازند. به همین منظور این شرکت «گوگل وی. آر. ان. دی. کی14» (Google VR NDK) را با قابلیت پشتیبانی دیدیریم و هدست کاردبرد گوگل (Cardboard) منتشر کرد. این بستر به ایجاد صدا، تعقیب حرکت سر و کالیبره کردن محیط 3 بعدی کمک خواهد کرد.
گوگل ادامه داد در تابستان سال 2016، از طریق یک افزونه کیت توسعه نرمافزار یونیتی (SDK Unity) را با قابلیت پشتیبانی از دیدیریم منتشر خواهد کرد. همچنین «Unreal Engine 4.1.2» که بهعنوان یکی از بهترین و قدرتمندترین موتورهای بازیسازی شناخته میشود از دیدیریم پشتیبانی خواهد کرد.
گوگل امیدوار است توسعهدهندگان به کمک ابزارهای ذکر شده در بالا بتوانند برنامهها و بازیهای جذابی را برای دیدریم تولید کنند.
تشویق توسعه دهندگان با دوربین 360 درجه
شرکت گوگل اطلاعاتی محدودی در مورد هدست 360 درجهی یوتیوب نیز ارائه شد.
به تازگی، شرکت یوتیوب اطلاعات بیشتری را در مورد این هدست منتشر کرده است. در صفحهی اصلی این هدست، کاربر میتواند همهی محتویات واقعیت مجازی را مشاهده کند. هدایتگر این هدست بسیار به هدایتگر کنسول نینتندو وی15 (Wii) شباهت دارد و کاربر میتواند به کمک آن محتوای موردنظر خود را انتخاب کند. کاربر با کمک این هدست میتواند تمام محتویات یوتیوب ر بهصورت 360 درجه و 3 بعدی مشاهده کند.
گوگل برای تشویق تولیدکنندگان به ایجاد محتوای واقعیت مجازی، پایه دوربین 360 درجهی خود با نام جامپ16 (Jump) را به استادیو اسپیس یوتیوب نیویورک (YouTube Space studios) منتقل کرده است. از طرفی گوگل بیان کرد بهزودی همکاری خود را با شرکت آیمکس17 (IMAX) برای تولید پایه دوربینی 3 بعدی شروع خواهد کرد که ممکن است بیش از 16 دوربین در آن به کار گرفته شود.
Ara؛ تلفن مادولار گوگل
شرکت گوگل زمان عرضهی اولین نمونه از تلفنهای هوشمند پروژهی ارا (Project Ara) را اعلام کرد.
گوگل در اجلاس سال گذشتهی خود از ارا رونمایی کرده بود. این پروژه توسط بخش «فناوری پیشرفته و پروژهی گوگل» (ATAP) ایجاد شد و تلفن هوشمندی است که از 6 قطعهی مختلف تشکیل شده و کاربران میتوانند آن قطعات را بهصورت دلخواه تغییر دهند. با وجود این بخشهایی مانند صفحهی نمایش، پردازنده، رم و حافظهی تلفن در قاب آن قفل شده و غیرقابل تغییر هستند؛ اما ممکن است در نسلهای آیندهی این پروژه بتوان به این قطعات نیز دسترسی پیدا کرد.
گوگل معتقد است بیشتر مردم تا زمانی که تلفن آنها بهدرستی کار میکند به مشخصات سختافزاری آن اهمیتی نمیدهند. با وجود این به جز صفحه نمای 5.3 اینچی تلفنهای مادولار ارا، دیگر مشخصات سختافزاری آن را اعلام نکرد.
در بالا بیان شد که در حال حاضر تنها 6 بخش تلفنهای مادولار قابل تعویض هستند. قطعات در دسترس این بخشها در اندازههای 1 در 2 یا 2 در 2 وجود دارند. این بخشها شامل قطعاتی زیر میشود:
• صفحهنمایشی با قابلیت نمایش اعلانها
• بخش دوربین با لنزها و حسگرهای متفاوت
• بخش میکروفن و اسپیکر
• بخش پایهی تلفن
• حسگر اثرانگشت
• بخشی حساس به لمس و قابلبرنامهریزی
• بخشی برای ماژولهای غیر کاربردی
گوگل برای راحتتر کردن تعویض قطعات نرمافزاری را ایجاد کرده است که با نظارت بر نحوهی تعویض، از آسیبهای فیزیکی احتمالی قطعات جلوگیری میکند. در بخش کناری تلفن دکمهای قرار دارد که با فشار دادن آن بخش تنظیمات مربوط به خروج قطعات نمایش داده میشود. همچنین کاربر میتواند با گفتن عبارت «OK Google» بخش دوربین را از جای خود خارج کرده و آن را تعویض کند.
بر اساس گزارشهای منتشر شده به نظر میرسد در حال حاضر 30 نفر، تلفنهای مادولار گوگل را دریافت کرده و در حال استفادهی روزانه از آن هستند.
نسخهی مخصوص توسعهدهندههای18 پروژهی ارا در پاییز 2016 برای آنها ارسال خواهد شد. همچنین اعلام شد این تلفنها در سال 2017 به بازار عرضه می سند.
اینترنت اشیا در لباس کاربران
شرکتهای آمریکایی تولیدی لباس لوی (Levi’s) و گوگل در زمان برگزاری اجلاس گوگل آی/ او (Google I/O) سال 2015 از «پروژه ی ژاکارد» (Project Jacquard) رونمایی کردند. گروه «فناوری پیشرفته و پروژهی گوگل» (ATAP) و شرکت لوی در قالب این پروژه شروع به تحقیق برای ایجاد نوعی پارچه ی هوشمند کردند که با قرار گرفتن روی لباس، امکان اتصال به اینترنت را برای آن فراهم می کند.
به تازگی گوگل اعلام کرد اولین نمونه از این ژاکت های تولید شده در این پروژه به زودی برای فروش آماده خواهند شد.
گوگل و لوی اعلام کردند هدف آنها، تولید ژاکتی برای دوچرخه سوارها بود، تا بدون آن که مجبور به خارج کردن تلفن از جیب خود باشند یا چشم از جاده بردارند، در امنیت بالاتری به فعالیت های خود بپردازند
ژاکت ذکر شده شاید معمولی به نظر برسد؛ اما به عنوان مثال نشان داده شد کاربر به کمک آن می تواند کارهایی مانند پاسخ به تماس، پخش و تغییر آهنگ، استفاده از موقعیت یاب جغرافیایی را انجام دهد. انجام این کارها با کمک نوعی پارچه ی رسانا که در جلوی آستین ژاکت دوخته شده است امکان پذیر خواهد بود.
همچنین اعلام شد نسخه ی بتای این ژاکت در پاییز سال میلادی جاری عرضه خواهد شد؛ اما علاقه مندان می توانند نسخه ی نهایی آن را در بهار 2017 تهیه کنند؛ اما قیمت این محصول اعلام نشد.
کنترل ابزارهای هوشمند بدون لمس آنها
سال گذشته در زمان برگزاری اجلاس «گوگل آی/او» (Google I/O) پروژهی سلی (Project Soli) معرفی شد. بهتازگی و در جریان برگزاری اجلاس « گوگل آی/او 2016»، گوگل اطلاعات بیشتری از این پروژه را به نمایش گذاشت. پروژهی سلی نوعی فناوری است که روش تعامل با ساعتها و دیگر ابزارهای هوشمند را تغییر خواهد داد. برخلاف پروژههای تشخیص حرکت مانند کینکت، در این پروژه از حسگر راداری ویژهای برای تشخیص حرکت دست کاربران روی ابزارهای هوشمند استفاده میشود.
فناوری سلی به کاربر امکان میدهد تا با ژستهای حرکتی مختلف دست و انگشتان خود و میزان فاصلهای که از ابزارهای هوشمند عملکرد متفاوتی برای آنها تعریف کنند. این موضوع میتواند مشکلاتی مانند کار کردن با صفحهنمایش بسیار کوچک ابزارهایی مانند ساعت هوشمند را برطرف کند. بهعنوان مثال کاربر میتواند با استفاده از این فناوری موسیقی در حال پخش را تغییر دهد، یا در هنگام رانندگی بدون نیاز به بلند کردن تلفن، تنها با نمایش حالت پاسخ در کنار صورت، مکالمه را شروع کند.
در حال حاضر این پروژه در محیط آزمایشگاهی و بهصورت عملی در یک ساعت هوشمند پیادهسازی شده است. باوجود این گوگل اعلام کرده است تا تکمیل این پروژه راه زیادی باقیمانده و زمان عرضهی نهایی آن مشخص نیست.
آمارهای ارائه شده در اجلاس گوگل
در زمان برگزاری اجلاس «گوگل آی/ او 2016» (Google I/O 2016)، آمارهای متنوعی از کاربران، محصولات و خدمات گوگل اعلام شد که در ادامه میتوانید آنها را مطالعه کنید.
افزایش علاقهمندی زنان به فناوری:
ساندار پیچای (Sundar pichai) مدیرعامل گوگل در آغاز مراسم اعلام کرد در مراسم امسال 7 هزار نفر حضور پیدا کردهاند؛ این در حالی است که در محیطی باز ظرفیت سالن تا 22 هزار 500 نفر نیز میرسد. اجلاس امسال در محیطی باز برگزار شد؛ اما گوگل از میزان ظرفیت محیط برگزاری اجلاس حرفی به میان نیاورد.
وی ادامه داد 23 درصد از شرکتکنندگان امسال زنها هستند که بسیار امیدوارکنندهتر از آمار 8 درصدی سالهای گذشته است. وجود زنان در فناوری برای ایجاد شبکههای با کیفیت لازم است.
همچنین اعلام شد مردم در بیش از 100 کشور جهان، در حال تماشای این اجلاس بوده و تنها در چین بیش از یکمیلیون نفر در حال تماشای آنلاین آن هستند.
تعداد کاربران آنلاین:
پیچای بیان کرد که در زمان تأسیس گوگل در 17 سال پیش تنها 300 میلیون نفر به اینترنت دسترسی داشته و آنلاین بودند؛ اما در حال حاضر این عدد به 3 میلیارد نفر رسیده است.
نحوهی انجام جستجو:
در حال حاضر بیش از 50 درصد جستجوها از طریق تلفنهای همراه صورت میگیرد که 20 درصد آن را جستجوهای صوتی تشکیل میدهد. این درصد روزبهروز در حال رشد است.
گوگل دارای یک گراف دانش است و تا امروز موفق شده رابطهی بین 1 میلیارد شی، شامل مردم، مکانها، اشیا و رابطهی بین آنها در دنیای واقعی را تشخیص دهد.
سامانهی تشخیص صدای گوگل تا 25 درصد بهبود پیدا یافته است.
میزان استفاده از مترجم گوگل
در حال حاضر مترجم گوگل بیش از 100 زبان را پشتیبانی کرده و روزانه بیش از 140 میلیارد کلمه را ترجمه میکند.
میزان فروش کروم کست
در ادامه اعلام شد از ابتدای عرضهی کروم کست (Chromecast) گوگل در سال 2013، این ابزار 25 میلیون واحد فروش داشته است. کروم کست نوعی دانگل است که میتوان به کمک آن محتوای موجود در ابزارهای هوشمند را روی یک نمایشگر یا تلویزیون به نمایش گذاشت.
کاربران گوگل فوتو
شرک گوگل در زمان برگزاری اجلاس «گوگل آی/ او 2016» (Google I/O 2016) اعلام کرد برنامهی کاربردی گوگل فوتوز (Google Photos)، در مدت زمان یک سال، بیش از 200 میلیون کاربر ماهانهی فعال به دست آورده است. کاربران در این مدت 2 تریلیون برچسب را برای کمک به جستجوی «Google Image» ایجاد کردهاند. همچنین اعلام شد تعداد 24 میلیارد تصویر سلفی در گوگل فوتو قرار گرفته است. این برنامه مکانی برای ذخیرهسازی و اشتراکگذاری تصاویر و ویدئو با بالاترین کیفیت ممکن، بدون داشتن محدودیت در یک فضای ابری است که ز سال گذشته ایجاد شد. کاربران میتوانند از طریق ابزارهای خود به جستجو در تصاویر موجود در آن بپردازند. همچنین گوگل فوتو کاربران را در به خاطر خواهد سپرد تا در مراجعههای بعدی بهسرعت تمام عکسهایی که در آن حضور دارد را پیدا کند.
اندروید اِن
72 ایموجی جدید به اندروید اِن اضافه شده است. این سیستمعامل نسبت به نسخهی قبلی دارای 250 ویژگی جدید است.
سامانهی هشدار به کاربرت در زمان استفاده از اینترنت، روزانه از یک میلیارد نفر از کاربران کروم موبایل حفاظت میکند.
روزانه یک میلیارد دستگاه و 8 میلیارد برنامهی نصب شده برای حفاظت از کاربران بررسی میشود.
99 درصد مردم تنها یکی از هفت برنامهی گذشتهی خود را برای استفادهی مجدد اجرا میکنند.
واقعیت مجازی
در حال حاضر کاربران با هدست مقوایی گوگل بیش از بیش از 50 میلیون دفعه برنامهی سازگار با آن را دانلود و نصب کردهاند.
ساعت هوشمند
در حال حاضر 12 شرکت، بیش از 100 نوع ساعت هوشمند با پشتیبانی از سیستمعامل اندروید ویر (Android Wear) گوگل ساختهاند.
میزان دانلود از فروشگاه گوگل
آمار ارائه شده در اجلاس گوگل نشان میدهد در سال 2015، 65 میلیارد دانلود از فروشگاه گوگل انجام شده است. همچنین اعلام شد تا پایان پاییز 2015، 1.4 میلیارد دستگاه، از سیستمعامل اندروید پشتیبانی میکردند.
کرومبوک
شرکت بینالمللی داده آمریکا (IDC) در زمان برگزاری اجلاس گوگل اعلام کرد در 3 ماههی اول سال 2016، حدود 1.76 میلیون نسخه از کرومبوکها فروخته شده است. این در حالی است که شرکتهای دل، لنوو و اچ. پی نزدیک به 2 میلیون کرومبوک فروختهاند.
92 درصد از 125 برنامهی برتر اندروید از اندروید استودیو استفاده میکنند.
________________________________-
1- اپن ویسپر سیستم، شرکتی آمریکایی و سازندهی پیامرسان سیگنال است.
2- وبآرتیسی یک فناوری همتا به همتا برای ارتباط مرورگرهای وب با یکدیگر است. با استفاده از این فناوری مرورگرها میتوانند مستقیم و بدون نیاز بهواسطه، دادهها را برای یکدیگر ارسال کنند.
3- کیف پول دیجیتالی گوگل اندروید پی نام دارد.
4- به خدمات ارائه شده بر پایهی مرورگر در تلفنهای همراه از طریق شبکههای بیسیم، موبایل وب گفته میشود.
5- شاپیفای، یک شرکت تجارت الکترونیک کانادایی است.
6- فایربیس یک ارائهدهنده سرویس ابری و پشتیبان شرکتهای ارائهدهنده سرویس در سانفرانسیسکو و کالیفرنیا است. این شرکت چندین محصول مورد استفاده توسعهدهندگان نرمافزار تلفن همراه یا وب را طراحی و عرضه کرد. محصول اولیه پایگاه دادهای بلادرنگ بود که با رابط برنامهنویسی نرمافزار (API) خود به توسعهدهندگان این اجازه را میداد تا دادههای خود را از مشتریان متعدد، ذخیره و همگامسازی نمایند. شرکت گوگل در اکتبر 2014، فایربیس را خریداری کرد.
7- برنامه تجزیهوتحلیل گوگل برای تجزیهوتحلیل کاربران وب برای کمک به بازاریابی شرکتها ایجاد شده است. این برنامه عملکردی مشابه تجزیهوتحلیل فیسبوک داشته و تمام اطلاعات کاربران را در اختیار گوگل قرار میدهد.
8- پیامرسان ابری گوگل، خدماتی است که به توسعهدهندگان امکان ارسال اطلاعات از سرور به برنامههای اندرویدی، iOS، وب و افزونههای آنها را میدهد.
9- قانون مور توسط بنیانگذار اینتل ارائه شد. بر اساس این قانون تعداد ترانزیستورهای روی یک تراشه با محیط ثابت هر دو سال یکبار، تقریباً دو برابر خواهد شد.
10- رنکبرین، سامانهی هوش مصنوعی بر پایهی یادگیری ماشین است که از سال 2015 توسط گوگل مورداستفاده قرار میگیرد. یکی از موارد کاربرد آن پردازش و ارائه نتایج جستجوی گوگل انجام شده توسط کاربران است.
11- سافتبانک، شرکتی ژاپنی، ارائهدهندهی خدمات اینترنت، تلفن ثابت، تلفن همراه، ارتباطات راه دور، تجارت الکترونیک و تلویزیون دیجیتالی است.
12- اندریود تی. وی اولین بار در سال 2014 معرفی شد. این ابزار بر پایه ی اندروید بوده و تجربه ای از یک تلویزیون تعاملی را برای کاربر فراهم می کند.
13- درام، نوعی ساز کوبهای است و به مجموعه از طبلها که در کنار یکدیگر قرارگرفتهاند گفته میشود.
14- عبارت «Google VR NDK» مخفف «Google virtual reality Native Development Kit» است. ان. دی. کی ابزاری است که به کاربران امکان ایجاد برنامههای اندرویدی را از طریق زبانهای برنامهنویسی «C» و «++C» فراهم میکند.
15- هدایتگر بازی کنسول وی بیسیم بوده و زمانی که شروع به کار میکند، موقعیت دست کاربر در زمان شروع کار را نقطهی سفر در نظر گرفته و سپس حرکت کاربر را در محیط تعقیب و به دستگاه منتقل میکند.
16- در سال 2015 شرکت گوگل با تولیدکنندهی دوربین گوپرو (Gopro) قرار داد بست تا پایهای متشکل از 16 دوربین برای فیلمبرداری 360 درجه به نام جامپ ایجاد کند.
17- آیمکس مخفف «IMAGE MAXIMUM» و نام شرکتی بزرگ در زمینهی فیلم و سینما است.
18-نسخهی مخصوص توسعهدهندهها، به نسخهای گفته میشود که قبل از عرضهی محصول به بازار برای توسعهدهندگان ارسال خواهد شد تا برای آن محتوا تولید کنند.