مایکروسافت یک قدم به تولید رایانه کوانتومی نزدیکتر شد
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ افراد کمی میتوانند ادعا کنند که جزئیات مربوط به محاسبه کوانتوم را میدانند. کاری که شرکت مایکروسافت انجام داده تمرکز بر جنبه جدیدی از نحوه عملکرد محاسبات کوانتومی است و این قضیه ممکن است به اهالی ردموندی اجازه دهد تا با رقبایی مانند گوگل، IBM و دیگر دست اندرکاران این حوزه رقابت کنند.
مایکروسافت محاسبات کوانتومی را طوری بکار گرفته که سیستم طراحی شدهاش مبتنی بر پیشرفتهای به دست آمده در توپولوژی باشد. مایکل فریدمن (Michael Freedman) مسئول تدوین تئوری های این سیستم به همراه تیم خود در سال ۱۹۹۷ به بخش تحقیقات شرکت مایکروسافت پیوسته است.
تاد هولمدال (Todd Holmdahl) قائممقام بخش تحقیقات کوانتوم شرکت مایکروسافت اعلام کرد: «محاسبات توپولوژیک در این سیستم دقت بالایی را در اختیار کاربران قرار می دهد. اگر به رقبای خود خوب نگاه کنیم، متوجه می شویم که برخی از آنها دقت ۹۹٫۹ درصد را نیز در این زمینه تجربه می کنند. اما ما میتوانیم به دقتی هزار یا ۱۰ هزار برابر آن دست یابیم. این به معنای یک کیوبیت (qubit) منطقی است. در نتیجه قدر خواهیم بود آن را بالقوه آن با دقت بی سابقه ۱۰ کیوبیت فیزیکی به اجرا بگذاریم».
کاری که این تیم انجام داده استفاده از تئوریهای فریدمن در اصلاح خطا است؛ موضوعی که در محاسبات کوانتوم در سطح فیزیکی اهمیت بسزایی دارد. در واقع درک کیوبیتهای توپولوژیک بسیار سخت بوده اما توزیع آنها از کیوبیتهای کلاسیک مشکلتر است (در محاسبات کوانتوم، حتی در پایینترین دماهایی که در حال حاضر امکان رسیدن به آن است، همواره این نیاز احساس می شود که اندکی نویز که حالت سیستم را آشفته میکند، در نظر گرفته شود).
مایکروسافت محاسبات کوانتومی خود را در آزمایشگاهی واقع در سانتا باربارا تحت عنوان Station Q انجام می دهد و هولمدال در این خصوص گفته است: اعضای تیم درگیر در این پروژه به نسبت گذشته سه برابر شده است و هدف، ساخت یک رایانه تجاری کوانتومی است. اینکه خود مایکروسافت قصد فروش این دستگاه را دارد یا از طریق سرویس ابری Azure آن را در اختیار کاربران قرار می دهد یا خیر هنوز مشخص نیست.
هولمدال در ادامه توضیحاتش گفت: «مایکروسافت هنوز موفق به ساخت مدل تجاری این سیستم نشده است ولی طبیعیترین مکان برای یک رایانه کوانتومی فضای ابری خواهد بود. به هرحال، هر کامپیوتر کوانتومی برای اینکه کنترل شود نیاز به یک رایانه معمولی دارد و کاربر در دیتاسنتر میتواند یک رایانه کوانتومی را به عنوان یک واحد پردازش کمکی به یک دستگاه معمولی متصل کند.
گرچه هنوز با عملی شدن این طرحها فاصله داریم، اما کاری که بهزودی برنامهنویسان قادر به انجام آن خواهند بود، استفاده از شبیهساز مایکروسافت بر روی دستگاههایشان است (که البته این دستگاهها باید قدرت لازم را داشته باشند).
مایکروسافت تصمیم گرفته چنین شبیهسازی را عرضه نکند. علاوه بر این، مایکروسافت یک زبان برنامهنویسی جدید برای نوشتن اپلیکیشنهای کوانتوم نیز نوشته است. گفته می شود هدف مایکروسافت ارائه یک راه حل کاملا جامع به منظور کنترل رایانه کوانتومی و نوشتن اپلیکیشنها برای آن است.
طرفی زبان برنامهنویسی این رایانهها جزئیات مهم خود را از زبانهای C#, F#, Python و دیگر زبانها میگیرد، اما قابلیتهای جدید برای دسترسی به ویژگیهای یک رایانه کوانتومی باید به آن اضافه شود. این شبیهساز به توسعهدهندگان اجازه خواهد داد تا متوجه شوند آیا الگوریتمهای آنها واقعا قابل اجرا بر روی یک رایانه کوانتومی است یا خیر. البته مشکلاتی هم در ابتدای کار ممکن است وجود داشته باشد که هولمدال در این زمینه تاکید کرد: «شروع فعالیت در این زمینه نباید با یادگیری یک FPGA تفاوت چندانی داشته باشد».
وی همچنین عنوان کرده است: «به اعتقاد من اگر پیشزمینه علمی خوبی در زمینه رایانه دارید، این دلتا از آنچه فکر میکنید، کوچکتر است».
به نظر می رسد تا انتهای امسال تمامی این ابزارهای نرمافزاری در دسترس برنامه نویسان قرار گیرد، اما نمیتوان انتظار متن باز بودن آنها را داشت.