فیلترینگ منابع خارجی در صورت سانسور محتوای منابع بومی
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ گروهی از نمایندگان پارلمان روسیه بهتازگی یک لایحه قانونی به مجلس ارائه دادند تا در صورت تصویب، مجوز فیلتر هرگونه شبکه اجتماعی یا سایتی که «اطلاعات عمومی مهم» را حذف میکنند دریافت کنند. در این لایحه تأکید بیشتری به فیلتر منابع آمریکایی یوتیوب، فیس بوک و توییتر در صورت سانسور شده است.
براساس لایحه 1058572-7 № در مورد «اقدامات تأثیر بر اشخاص شریک در نقض حقوق و آزادیهای بنیادین بشر، حقوق و آزادیهای شهروندان فدراسیون روسیه» منابع اطلاعاتیای که در ارتباط با محتوای رسانههای جمعی روسیه تبعیض قائل میشوند، ممکن است بر اساس دستور دادستان کل فیلتر شوند.
چنانچه یک منبع اینترنتی دسترسی به اطلاعات عمومی مهم را به دلیل ملیت، زبان یا تحریمهای مطرحشده علیه روسیه و شهروندان این کشور محدود سازد، ممکن است فیلتر شود.
در صورت تصویب لایحه، دادستان کل کشور با هماهنگی وزارت امور خارجه تعیین خواهد کرد چه چیزی «اطلاعات عمومی مهم» تلقی میشود و کدام منبع واقعاً دسترسی به آن را محدود کرده است.
سپس دادستان تصمیم خود را به روسکام نادوز اعلام میکند و این سازمان نیز بهنوبه خود مالک سایت را در لیست «مالکان منابع اطلاعاتی شریک در نقض حقوق و آزادیهای بنیادین بشر، حقوق و آزادیهای شهروندان فدراسیون روسیه» قرار داده و در این خصوص طی 24 ساعت به او اطلاعرسانی میکند.
چنانچه مالکان منابع طی یک بازه معینی موارد نقض را برطرف نکنند، روسکام نادزور سایت را با استفاده از سیستمهای شبکههای اپراتورهای مخابراتی بهطور کامل یا جزئی مسدود خواهد کرد. آنتون گاریِلکین، عضو کمیته سیاست اطلاعات پارلمان روسیه و یکی از نویسندگان لایحه در این خصوص اعلام کرد برای متخلفان ممکن است بهجای مسدودسازی تا 3 میلیون روبل جریمه تعیین گردد.
براساس متن پیشنویس لایحه، چنانچه مالک منبع محدود کردن محتوای رسانههای روسیه یا «اطلاعات عمومی مهم» را متوقف سازد، ممکن است لغو فیلتر شود. بهاینترتیب روسکام نادزور به دادستان کل گزارش خواهد داد سایت موردنظر دیگر قانون را نقض نکرده و محدودیتها را لغو خواهد کرد.
در کنار تلاش نمایندگان پارلمان روسیه برای تصویب لایحه، روسکام نادزور نیز از رسانههای داخلی این کشور درخواست کرده است جهت حفظ امکان دسترسی مطمئن و سریع به محتوا بهجای یوتیوب از پلتفرمهای بومی استفاده کنند، چراکه یوتیوب همچنان محتوای رسانههای جمعی و خبرنگاران روسیه را مسدود کرده و برچسب میزند.
در گزارش رسمی این سازمان آمده است:
موارد استفاده از مسدودسازی، برچسبزنی، هشدار و سایر محدودیتها توسط مدیریت ویدیو هاستینگ یوتیوب افزایشیافته است. این یک سیاست هدفمند تأثیر پلتفرمهای خارجی بر دسترسی شهروندان روسیه به اطلاعات عینی است. برای حفظ امکان دسترسی مطمئن و سریع به محتوا به رسانهها و منابع اطلاعاتی روسیه توصیه میکنیم محتوای ویدئویی را در پلتفرمهای شرکتهای اینترنتی روسیه که از شبکههای پیشرفته تحویل محتوا برخوردارند، منتشر کنند.
اواخر ماه اکتبر 2020 روسکام نادزور مجدداً از فیس بوک، توییتر و گوگل درخواست کرده بود دسترسی به محتوای 20 رسانه روس ازجمله ریانووستی، راسیا-۱، راشاتودی و اسپوتنیک را مسدود نکنند.
در تاریخ 20 می 2020 اکانت کانال دولتی crimea 24 در یوتیوب بدون ذکر علت و هشدار و توضیح از سوی مدیریت این پلتفرم حذف شد. در ماه سپتامبر توییتر اکانت خبرگزاری ریانووستی و پیش از آن راشاتودی و اسپوتنیک را از نتایج جستجو حذف کرد. تابستان و پاییز نیز محتوای برخی از کانالها همچون ANNA News مسدود شد.
روسکام نادزور اوایل ماه ژوئیه به علت اقدامات ناکافی گوگل در راستای فیلتر محتوای غیرقانونی از نتایج جستجو پروتکلی در خصوص تخلفات اداری علیه این شرکت تنظیم کرده و اعلام نمود گوگل بهطور جزئی محتوای غیرمجاز را از نتایج جستجو حذف میکند و بیش از یکسوم لینکهای محتوای غیرمجاز همچنان در گوگل ایندکس میشوند.
در فوریه 2020 دادگاه بینالمللی منطقه تاگانسکی مسکو توییتر و فیس بوک را به علت امتناع از انتقال اطلاعات شخصی کاربران روس به سرورهای داخلی این کشور به پرداخت 4 میلیون دلار جریمه کرده بود. قرار بود در صورت نقض مجدد قوانین روسیه این جریمه به 18 میلیون روبل افزایش یابد.
دادگاه مذکور شرکت گوگل را نیز به علت نقض مجدد قوانین روسیه و فیلتر ناکافی محتوای غیرمجاز در موتور جستجو به پرداخت 1.5 میلیون روبل جریمه محکوم کرده بود.