فشار روی فیسبوک به دلیل استفاده از نرمافزار شرکت اسرائیلی
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ ظاهراً فیسبوک برای جاسوسی از کاربران و از بین بردن رقابت از شرکت تأسیس شده بهوسیله ارشدهای گروه مخفی اطلاعاتی سایبری در ارتش رژیم صهیونیستی استفاده کرده است. جزئیات این موضوع بهوسیله روزنامه اسرائیلی هارتز (Haaretz) به استناد یافتههای دادخواست آمریكا علیه این غول رسانه اجتماعی منتشر شده است.
این رسوایی خرید شرکت اسرائیلی «Onavo» از سوی فیسبوک در سال 2013 است. براساس دادخواست چند روز قبل کمیسیون تجارت فدرال ایالات متحده (FTC)، فناوری Onavo نقشی اساسی در تلاش فیسبوک برای بیرون کردن رقبای خود از میدان داشته است.
FTC با توصیف Onavo به عنوان یک شرکت نظارت بر کاربر ادعا کرد که فیسبوک از این شرکت اسرائیلی برای یادگیری برنامههای رقیب و تعیین تهدیدات بالقوه و خنثیسازی آنها قبل از تأثیر بیش از حد، استفاده کرده است. نگرانیهایی در مورد نحوه اقدام فیسبوک در این باره مطرح شده و سؤالاتی در مورد امنیت آنلاین و شیوه غیر قانونی جمعآوری دادهها پرسیده شده است.
به گفته روزنامه هارتز، در سال 2018، اَپل «Onavo Protect»، برنامه رایگان اتصال ایمن را که مردم میتوانستند همزمان با استفاده از فیسبوک از آن استفاده کنند، از فروشگاه آنلاین خود حذف کرد. مشخص شد که برنامه Onavo با جمعآوری اطلاعات در مورد کاربران آیفون و استفاده آنلاین آنها از برنامههایی که متعلق به فیسبوک نیست، سیاست حفظ حریم خصوصی اپل را نقض میکند.
در همان سال پارلمان انگلیس اسناد داخلی را منتشر کرد که نشان میداد این غول رسانه اجتماعی کاربران را به عنوان وسیلهای برای برخورد با رقبای احتمالی در نظر میگیرد. این اسناد شامل 200 صفحه نامه الکترونیکی از سال 2012 تا 2015 بود که در آن مقامات ارشد فیسبوک در مورد نحوه پنهان کردن توانایی Onavo در جمعآوری اطلاعات در مورد کاربران ناخواسته بحث کردند.
هارتز نوشت که صاحبان Onavo از ارشدهای واحد اطلاعات سایبری 8200 ارتش اسرائیل هستند. طبق گزارشی در فایننشال تایمز (Financial Times)، واحد 8200 یک دستگاه انکوبتور پیشرفته برای آموزش برخی از باهوشترین جوانان اسرائیلی است؛ اما به طور مؤثر اقلیت عرب، 20 درصد جمعیت اسرائیل، در نظر گرفته نشده، زیرا تعداد کمی از آنها به سربازی، که برای اسرائیلیهای اجباری است، میروند.
افراد تازه جذب شده در این واحد وظیفه جاسوسی از فلسطینیانی را دارند که تحت اشغال اسرائیل در کرانه باختری یا محاصره دریایی و هوایی در نوار غزه زندگی میکنند. گزارش فایننشال تایمز همچنین به منابع اسرائیلی استناد کرد که اعضای این واحد برای جمعآوری اطلاعات جنسی، مالی یا سایر اطلاعات، از روشهای جاسوسی اجباری روی فلسطینیان بیگناه استفاده میکردند. چنین شیوههایی با پلیس مخفی استازی (Stasi) در آلمان شرقی مقایسه شد. طبق گفته فایننشال تایمز، این امر باعث شوکه شدن افشاگران در این واحد شد.
روزنامه «TechCrunch» در آمریکا گزارش داد که کمیسیون رقابت و مصرف کننده استرالیا (ACCC) از فیس بوک به دلیل استفاده از Onavo در سال 2016 و 2017 برای جاسوسی از کاربران با اهداف تجاری شکایت کرده است. راد سیمز (Rod Sims )، رئیس این کمیسیون درباره نقش شرکت اسرائیلی گفت که از طریق Onavo Protect، فیسبوک در حال جمعآوری و استفاده از اطلاعات شخصی و ارزشمند هزاران مصرف کننده استرالیایی برای اهداف تجاری خود بوده که به اعتقاد ما این کاملاً برخلاف وعده حفاظت، رازداری و حفظ حریم خصوصی است که در تبلیغات فیسبوک از این برنامه مشاهده میشود.