فروش شرکت سایبری اسرائیلی به نخست وزیر سابق مالزی
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ کالکلیست (Calcalist)، وبگاه تخصصی اسرائیلی گفت که سِنپای (Senpai)، شرکت هک سایبری، میلیونها دلار از ارزش محصول «RogueEye» را به نجیب عبدالرزاق (Najib Razak)، نخست وزیر سابق مالزی – پیش از اتمام کارش در ماه می سال 2018 – فروخته است. این محصول برای جاسوسی اپوزیسیون اصلاح طلبان به کار میرفت و به دلیل فساد آشکار – که منجر به اختلاس میلیاردها دلار از خزانه مالزی شد – به یک نبرد موفق برای خلع سلاح او تبدیل شد.
اگرچه شرکت اعلام کرد که فناوری خود را تنها برای جمعآوری اطلاعات از منابع عمومی با استخراج آواتارهای جعلی استفاده میکند، اما شواهد حاکی از آلوده شدن تلفنهای شخصی و سرقت اطلاعات خصوصی از قربانیان با سوءاستفاده از بدافزارها است. ریچارد سیلوراشتاین (Richard Silverstein)، نویسنده وبگاه اسرائیلی « Tikun Olam תיקון עולם» در این خصوص مقالهای نوشته که به شرح زیر است :
«فساد رزاق چنان آشکار بود که در انتخابات، 2 رقیب متحد شدند : ماهاتیر محمد (Mahathir Mohammed)، رهبر سابق – رزاق را جانشین خود کرده بود – و انور ابراهیم (Anwar Ibrahim)، معاون ماهاتیر – که بعدها انتقامجوی رئیسش شد. آنها با یکدیگر کمپینی برای برکنار کردن رزاق راهاندازی کردند. رزاق سپس به اتهام کلاهبرداری گسترده دستگیر شد. دولت مالزی هنوز در جستجو و بازپرداخت پولهای زیادی در املاک و مستغلات و حسابهای بانکی سراسر جهان است.
شرکت سِنپای بهوسیله تال دیلیان (Tal Dilian)، افسر سابق ارتش اسرائیل تأسیس شد که به دلیل عادات ناپسند و ولخرجیهای فراوان – هنگام ریاست یکی از واحدهای برتر اطلاعاتی اسرائیل – از ارتش اخراج شد؛ وقتی رونن برگمن (Ronen Bergman) در کتاب خود با عنوان «HaBor» مطالبی در مورد دیلیان افشا کرد، از سوی گابی آشکنازی (Gabi Ashkenazi)، یکی از رئیس فعلی حزب مخالف کنست (Knesset) به جاسوسی متهم شد.
دیلیان پس از ترک ارتش، سراغ استارتآپهای فناوری رفت و تعدادی شرکت امنیت سایبری از جمله سِنپای و اینتلکسا (Intellexa) تأسیس و پایگاه شرکت خود را در قبرس بنا کرد؛ وی سال گذشته در مورد آخرین تجهیزات جاسوسی توسعه یافته در اینتلکسا مصاحبهای انجام داد. با نصب تجهیزات روی وَنهای تلفن همراه، تمام سیگنالهای الکترونیکی در مجاورت جغرافیایی دستگاه ردیابی شدند و درنتیجه به همه مکالمات تلفنی، ایمیلها، پیامکها، مکالمات ویدئویی و غیره دسترسی پیدا کردند. یکی از این وَنها به ارزش 9 میلیون دلار بهوسیله پلیس قبرس مصادره شد. پس از صدور حكم بازداشت، دیلیان از این كشور فرار كرد. او ادعا میکند که بعداً بازگشته و از سوی مقامات مورد بازجویی قرار گرفته است. هیچ کس نمیداند او برای چه کسی یا شرکتی جاسوسی میکرده، اما یوسی مِلمان (Yossi Melman) در توییتر نوشت که او به نمایندگی از یک تاجر درگیر با حزب رقیب فعالیت داشته است.
اولین قرارداد سِنپای با کشور مالزی به ارزش 1.5 میلیون دلار بود. اما در اسناد دادگاهی، مرحله دوم معامله شامل خرید 5 میلیون دلاری تجهیزات جاسوسی شرکت مطرح شده است. مشخص نیست که خرید و فروشها پس از کنارهگیری رزاق بوده یا خیر. سِنپای تجهیزات مشابهی را به سایر دولتهای خارجی از جمله مکزیک، اکوادور، گابن، آنگولا، کنیا، اندونزی و سنگاپور فروخته است : هزینه لحاظ شده برای مشتریان بین 1.2 تا 1.6 میلیون دلار برای سیستم RogueEye، حدود 750 هزار تا یک میلیون دلار برای بهرهبرداری از آواتارها و 30 تا 70 هزار دلار هزینه ماهانه است. بهطور کلی، معاملات شرکت از زمان تأسیس در سال 2016 بالغ بر 9 میلیون دلار بوده است.
اولین معامله سِنپای با دولت رزاق در آوریل 2018 منعقد شد؛ در همان ماه که موساد یک استاد فلسطینی – استاد مهندسی برق در یک دانشگاه بزرگ – را در کوالالامپور ترور کرد. یوسی کوهن (Yossi Cohen)، رئیس فعلی موساد، در زمان ریاست خود برخی افراد فلسطینی را در زمینههای مهندسی به اتهام دخالت در توسعه سلاحهای حماس ترور کرده است. در اینجا این سؤال مطرح میشود که : ترور چه ارتباطی با معامله شرکت دارد؟ آیا مقامات اطلاعاتی موساد یا رزاق از Rogue One برای ردیابی قربانی استفاده کردهاند؟! درست مانند همان کاری که قاتلان سعودی در مورد قتل جمال خاشقچی انجام دادند. آیا دولت مالزی در این قتل دست دارد؟
اگرچه قرارداد میان مالزی و سِنپای در مقایسه با ارزش میلیارد دلاری گروه «NSO»، غول هک سایبری اسرائیلی بسیار ناچیز است، اما باید در نظر گرفت که این غول سایبری حدود 5 سال پیش یک استارتآپ کوچک با خط فروش محدود به شمار میرفت. سِنپای نیز دقیقاً مانند NSO است؛ آیا جهان به 2 شركت برای فروش ابزار جاسوسی سایبری نیاز دارد؟
مسئله جالب توجه مشاهده ردپای اریک بانون (Eric Banoun)، دلال معامله سِنپای در معاملات NSO و فروش دهها میلیونی تجهیزات جاسوسی به آژانس اطلاعاتی مکزیک برای جاسوسی وکلای حقوق بشر، روزنامهنگاران و والدینی است که کوکانشان بهوسیله پلیس کشته شدهاند. این مسئله در مورد الیوت برویدی (Elliot Broidy)، دوست ترامپ نیز صدق میکند.
دیوید کای (David Kaye)، گزارشگر حق آزادی بیان در سازمان ملل نسبت به نظارت سایبری بیشتر روی چنین روشهای گسترده، کنترل نشده و خطرناکی هشدار داد؛ افزایش موارد اینچنینی در شرکتهای اسرائیلی، باعث شد کای نام اسرائیل در گزارش ماه می سال 2019 اعلام شود و از کشورهای دگیر خواسته شد تا به صادرات، فروش، انتقال، کاربرد یا خدمات ابزارهای نظارتی شخصی توسعه یافته تا زمان تطابق کامل محافظت از حقوق بشر در یک دولت مهلت داده شود.
وی گفت که نظارت بر افراد خاص از جمله روزنامهنگاران، فعالان، مخالفان، منتقدان و افرادی که از حق آزادی بیان برخورداند، اغلب منجر به بازداشتهای خودسرانه، شکنجه و احتمالاً قتلهای غیرقانونی میشود.»