عرضه دیرهنگام وصله امنیتی مایکروسافت برای ورد
به گزارش واحد امنیت سایبربان؛ به نظر میرسد رفع یک حفره امنیتی خطرناک در نرم افزار Word مایکروسافت، که به هکرها امکان ارسال میلیون ها باج افزار به کاربران را می داد، مدت زیادی کارشناسان این غول بزرگ فناوری را به خود مشغول کرده است.
این حفره امنیتی که با کد CVE-2017-0199 شناخته می شود، به هکرها این امکان را می داد تا با به جا گذاشتن کمترین ردی از خود، کنترل کامپیوترهای شخصی را در اختیار بگیرند. این حفره امنیتی، 9 ماه پس از شناسایی، در نهایت در تاریخ 11 آوریل و با عرضه بروزرساتی امنیتی مایکروسافت، رفع شد.
«مارتن میکوس»، مدیر ارشد اجرایی کمپانی معتبر HackerOne که نخستین پلتفرم در زمینه نظارت و شناسایی حفره های امنیتی محسوب می شود و وظیفه نظارت بر تلاش های محققان و فروشندگان کامپیوترهای شخصی در زمینه عرضه وصله های امنیتی را برعهده دارد، اعلام کرد: هرچند تاخیر 6 ماهه مایکروسافت، خوشایند نیست اما این اتفاق بی سابقه ای محسوب نمی شود.
میکوس افزود: رفع اینگونه مشکلات به طور طبیعی چندین هفته طول می کشد. با این حال، مایکروسافت تاکنون در رابطه با اینکه رفع یک حفره امنیتی چه مدت طول می کشد، اظهار نظری نکرده است.
کارشناسان مایکروسافت دریافتند که هکرها با یافتن این حفره، اقدام به دستکاری کدهای نرم افزار مایکروسافت Word کرده و با کمک آن از برخی افراد روس، احتمالا در اوکراین جاسوسی کردهاند؛ همچنین، گروهی از سارقان اینترنتی از این حفره امنیتی با مقاصد سرقت از حساب بانکی میلیونها نفر در استرالیا و سایر نقاط جهان استفاده کردهاند.
این اظهارنظرها و جزییات حملات هکری، از مصاحبه با محققان و کارشناسانی که در شرکتهای مختلف امنیتی روی این رویداد مطالعه و تحقیق کردهاند و همچنین از تحلیل نسخههای مختلف کد حملات سایبری فوق استخراج شده است ضمن اینکه مایکروسافت نیز سلسله موارد مختلفی از این حملات را تائید کرده است.
ماجرای این حملات سریالی، در ماه جولای سال گذشته، و هنگامی برملا شد که «رایان هنسن»، مشاور امنیتی شرکت Optiv Inc متوجه وجود برخی ضعفها و اشکالات در فرآیندهای مایکروسافت Word در مسیر تبدیل اسناد این نرم افزار به فرمت های دیگر شد. این حرفه امنیتی به وی این امکان را میداد تا بتواند با قرار دادن لینکی در یک بدافزار، کنترل کامپیوتر قربانی را در دست بگیرد.
هنسن در حساب توئیتر خود اذعان کرده که چند ماهی را روی یافتههای خودکار کرده و با کمک حفرههای امنیتی دیگر، باج افزار خود را خطرناکتر کرده است. او سپس در ماه اکتبر سال گذشته این موضوع را با کمپانی مایکروسافت مطرح میکند. این کمپانی اغلب به افرادی که موفق به یافتن حفرههای امنیتی میشوند، مبلغ چند هزار دلاری بهعنوان پاداش پرداخت میکند.
گرچه به نظر میرسید کمپانی مایکروسافت، بلافاصله پس از اطلاع از این موضوع، یعنی 6 ماه پیش بتواند این مشکل را رفع کند اما رفع این حفره امنیتی چندان هم آسان نبود. هرچند یکی از راهحلهای موقتی برای رفع این مشکل، اعمال یک تغییر سریع در تنظیمات نرمافزار مایکروسافت Word بود اما اگر مایکروسافت بهطور رسمی استفادهکنندگان از نرمافزار آفیس را از وجود این حفره مطلع میکرد، راه را برای هکرها نیز باز میکرد تا راحتتر بتوانند جلوی این راهکار موقت را هم بگیرند.
راهکار دیگر مایکروسافت، انتشار یک وصله امنیتی بود که میبایست بهعنوان بخشی از آپدت های نرم افزاری ماهانه خود عرضه میکرد. اما این کمپانی خیلی سریع وصله امنیتی خود را منتشر نکرد بلکه تلاش کرد تا تحقیقات بیشتری در این رابطه انجام دهد.
هنوز مشخص نبود که آیا فرد دیگری هم توانسته از همین شیوه هنسن استفاده کند یا خیر، چراکه مایکروسافت قصد داشت یکراه حل کامل برای این معضل پیدا کند.
یکی از سخنگویان کمپانی مایکروسافت در بیانیهای اعلام کرد: ما روی روشهای مشابه احتمالی دیگری نیز مطالعه کردیم تا مطمئن شویم راهحل ارائهشده میتواند مشکلات دیگری را غیر از مشکل گزارششده رفع کند. بنابراین، اینیک تحقیق بسیار پیچیده محسوب میشود.
بااینحال، هنوز مشخص نیست که چگونه هکرهای ناشناس از همان ابتدا از حفره امنیتی که هنسن پیدا کرد، باخبر شدند. شاید این اکتشاف همزمان رخداده باشد یا لو رفتن فرآیند عرضه بسته امنیتی باعث آن شده یا حتی یک حمله هکری علیه مایکروسافت یا کمپانی Optiv عامل رخنه این اطلاعات باشد.
در ماه ژانویه 2017 میلادی و در حالی که مایکروسافت در حال کار کردن روی راه حل این مشکل بود، حملات هکرها نیز اوج گرفت. حملات اولیه، با دقت بسیار زیاد، باهدف قرار دادن تعداد محدودی از قربانیان انجام شد بنابراین این حملات تحت نظر باقی ماندند. اما در ماه مارس، کارشناسان امنیتی در شرکت FireEye، یک باج افزار به نام LatenBot را شناسایی کردند که با استفاده از باگ مشابه مایکروسافت منتشر شده بود.
کمپانی FireEye تحقیقات گسترده تری انجام داد و توانست اولین حملاتی که به زبان روسی انجام شد را کشف کرده و مایکروسافت را از آن باخبر کند. این کمپانی ضمن تایید اینکه در ماه مارس از حملات فعال باخبر شده، برای انتشار نخستین وصله امنیتی خود در تاریخ 11 آوریل دست به کار شد.
کار به جایی رسید که از این حفره امنیتی، به یک فاجعه در دنیای کارشناسان امنیتی یاد شد و در تاریخ 6 آوریل نیز کمپانی تولید نرم افزارهای امنیتی McAfee شاهد وقوع حملات مشابهی بود که در آنها از حفره امنیتی مایکروسافت استفادهشده بود.
کمپانی McAfee، پس از انجام مطالعاتی که از آن با عنوان «تحقیقات سریع و عمیق» یاد کرد، متوجه شد که وصله امنیتی مایکروسافت نتوانسته این حفره را رفع کند؛ این کمپانی سپس این موضوع را به اطلاع مایکروسافت رساند و در تاریخ 7 آوریل آن را در وبلاگ خود منتشر کرد. کمپانی McAfeeدر این مطلب، جزییات کاملی از سایر هکرهایی که امکان تکرار حملات مشابهی داشتند، منتشر کرد.
سایر کارشناسان امنیت نرم افزار، از اینکه McAffe اینقدر سریع و عجولانه واکنش نشان داد، دچار بهت و نگرانی شدند در حالی که کمپانی هایی چون Optiv و FireEye تا زمان ارائه وصله امنیتی مایکروسافت، ترجیح دادند این موضوع را رسانه ای نکنند.
«وینسنت ویفر»، معاون کمپانی McAfee، علت این اتفاق را یک اشتباه سهوی در مذاکرات این شرکت با کمپانی شریک خود یعنی مایکروسافت، بر سر زمان بندی گزارش این حفره امنیتی اعلام کرد.
«جان هالتکوئیست»، یکی از محققان کمپانی FireEye میگوید: تا تاریخ 9 آوریل، نرم افزاری که قادر به شناسایی و استخراج این حفره بود، در بازارهای زیرزمینی در دسترس هکرهای مجرم قرار داشت.
یک روز بعد، این حملات سایبری شدت گرفت. فردی با استفاده از بدافزار سرقت اطلاعات بانکی Dridex و نرم افزار فوق، اسنادی حاوی کدهای مخرب برای میلیونها نفر از کاربران کامپیوترهای شخصی در استرالیا ارسال کرد.
درنهایت، در روز سهشنبه 11 آوریل، یعنی 6 ماه بعدازآنکه مایکروسافت گزارش این حفره امنیتی را از هنسن دریافت کرد، با کمک FireEye، هنسن، و کارشناسان مایکروسافت، در نهایت وصله امنیتی آماده و عرضه شد؛ اما مانند همیشه، برخی کاربران هنوز هم در دریافت و نصب این بروزرسانی تنبلی کرده اند.