ضعف امنیتی در سامانه سیب وزارت بهداشت
به گزارش واحد امنیت سایبربان؛ باوجود دفاع تمامقد مسئولان وزارت بهداشت از سامانه سیب، بررسیها نشان میدهد، به دلیل پایین بودن ضریب امنیتی این سامانه افراد سودجو با در اختیار داشتن یک کد ملی و یک رابط در مراکز بهداشتی، میتوانند به اطلاعات محرمانه فرد مدنظرشان دست یابند.
پس از روی کار آمدن دولت یازدهم، وزارت بهداشت تمام تلاش خود را در جهت ایجاد سامانه الکترونیکی یکپارچه در جهت ارائه خدمات بهداشتی درمانی در قالب برنامههای طرح تحول سلامت به کار گرفت. بعد از راهاندازی سامانه سیب، این سامانه از طرف مسئولان وزارت بهداشت، بهعنوان یکی از مهمترین طرحهای اجرایی در حوزه نرمافزاری در وزارت بهداشت معرفی شد که بنا به گفته وزیر بهداشت از زمان آغاز به کار این سامانه تاکنون، اطلاعات 50 میلیون نفر از ایرانیان در آن ثبتشده، اطلاعاتی مهم از قبیل شغل، آدرس، تلفن و... اما متأسفانه اطلاعات ثبتشده در این سامانه فقط به اطلاعات عمومی افراد ختم نمیشود بلکه اطلاعات مهمتری از قبیل بیماریها، سابقه اعتیاد فرد به مواد مخدر و مشکلات سلامت روان افراد و... نیز در این سامانه ثبتشده است.
بااینحال بررسیهای صورت گرفته، گویای این موضوع است که اطلاعات خصوصی افراد صرفاً با واردکردن کد ملی فرد و حتی بدون حضور وی بهآسانی در اختیار تمام افرادی که به این سامانه دسترسی دارند قرار میگیرد. هرچند برای همه واضح است، پرسنل شاغل در حوزه بهداشت نقش اساسی در نظام سلامت ایفا میکنند و محرم اسرار بیماران و مردم جامعه هستند اما باوجود ضعف در سیستم امنیتی سامانه سیب، افراد سودجو میتوانند با در اختیار داشتن یک کد ملی به اطلاعات محرمانه فرد مدنظرشان دست یابند.
وزیر بهداشت: اطلاعات مهم خانوادهها در سامانه سیب
اسفند سال گذشته بود که سید حسن هاشمی، وزیر بهداشت به همراه رئیسجمهور برای رونمایی از سامانه سیب به استان یزد سفر کرد، در این مراسم اعلام شد که در راستای ارائه خدمات بهداشتی درمانی در قالب برنامهها و پروژههای تحول نظام سلامت با تشکیل پروندههای الکترونیکی در «سامانه سیب» ازاینپس مردم استان یزد از شناسنامه الکترونیکی سلامت که اطلاعات کاملی از بیماریها، سوابق نسخ، جراحی، واکسیناسیون و بیماریهای مزمن خواهد داشت، بهرهمند میشوند. همچنین با راهاندازی این سامانه تمام اطلاعات مربوط به خانوارها، نوع خدمات بهداشتی درمانی موردنیاز در مراکز و پایگاههای سلامت جامعه و خانههای بهداشت در این سامانه وارد و ثبت میشود و تمامی پوشههای خانوار و دفاتر مربوط به خدمات و برنامههای بهداشتی درمانی جمعآوری خواهد شد.
اطلاعات محرمانه 50 میلیون ایرانی در سامانه سیب
همچنین حسن قاضیزاده هاشمی، وزیر بهداشت در خصوص ایجاد شبکه ملی سلامت و بهرهمندی تمام ایرانیان از کارت سلامت، در پایان سفر خود به قم در جمع خبرنگاران گفته بود: هماکنون 50 میلیون ایرانی پرونده الکترونیک سلامت دارند و تا پایان سال 96 همه ایرانیان صاحب این پرونده خواهند شد. با تکمیل طرح تحول سلامت و برخورداری همه مردم از پرونده الکترونیک، وضعیت غذای همه ایرانیان ازنظر مصرف نمک، شکر و روغن پایش میشود و خدمات دندانپزشکی نیز در مراکز جامع سلامت در اختیار مردم قرار میگیرد.
دسترسی به اطلاعات افراد با سهولت و دقت انجام خواهد شد
به گفته علیاکبر سیاری، معاون وزیر بهداشت سه سامانه الکترونیکی داریم که سامانه سیب یکی از این سه سامانه است که نام 47 میلیون نفر از ایران در آن ثبتشده و حدود 16 میلیون نفر از آن خدمت میگیرند. براساس این سامانه برای تمام ایرانیان از سال آینده پرونده الکترونیک سلامت ایجاد میشود و اطلاعات مردم با حضور مراقبان سلامت در خانههای بهداشت وارد این سامانه میشود، سیاری ادامه داد: با راهاندازی این سامانه تمام ثبتها از شیوه کاغذی به الکترونیکی تبدیل میشود و دسترسی به اطلاعات بیماران با سهولت و دقت بیشتری انجام خواهد شد.
حفظ حریم خصوصی و محرمانه بودن اطلاعات ویژگی سامانه سیب
ایرج حریرچی قائممقام و معاون و معاون کل وزارت بهداشت نیز، در خصوص وضعیت فعلی پرونده سلامت الکترونیک ایرانیان گفته بود: طبق ماده 35 قانون برنامه پنجم بهمنظور حفظ یکپارچگی در مدیریت دانش و اطلاعات حوزه سلامت قرار است اقدامات مربوطه انجام شود همچنین طبق بند الف همین ماده وزارت بهداشت مکلف است باهدف ارائه خدمات الکترونیکی سلامت نسبت به استقرار سامانه پرونده الکترونیکی سلامت ایرانیان و سامانههای اطلاعاتی مراکز سلامت در هماهنگی با پایگاه ملی مرکز آمار ایران، سازمان ثبتاحوال با حفظ حریم خصوصی و محرمانه بودن دادهها و با اولویت شروع از برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع اقدام نماید.
سارقان اینترنتی در کمین
حال با توجه به سخنان وزیر و مسئولان وزارت بهداشت، در خصوص ثبت اطلاعات 50 میلیون ایرانی در این سامانه، سؤال اساسی اینجاست که با توجه به ادعاهای چندینباره مسئولان وزارت بهداشت در خصوص محفوظ بودن اطلاعات خصوصی افراد و بالا بودن ضریب امنیتی این سامانه، چرا اطلاعات محرمانه افراد با واردکردن یک کد ملی میتواند بهآسانی در اختیار افراد سودجو قرار گیرد. درصورتیکه بهتر بود برای امنیت بیشتر این سامانه، به هر شخص یک رمز عبور اختصاصی و قابل تعویض اختصاص داده میشد تا از پیامدهای احتمالی برای فرد جلوگیری شود و فقط اطلاعات ضروری برای مواقع اورژانسی در اختیار مراکز اورژانس و پرسنل بهداشت قرار میگرفت.
البته سؤال و ابهامات بسیاری نیز در این خصوص وجود دارد؛ مثلاً هزینههای هنگفتی که برای راهاندازی و پشتیبانی از این سامانه شده یا اینکه با این میزان از کار که در مراکز بهداشتی به پرسنل تحمیل شه است، چه کسی میخواهد این اطلاعات را وارد کند و آیا با هر بار مراجعه اطلاعات که شامل چند صد سؤال و گزینه است بهروز خواهد شد یا خیر؟ که در گزارشهای آینده به موارد بیشتری ازایندست خواهیم پرداخت.