شرایط دریافت گواهی تایید تجهیزات مخابراتی تغییر کرد
به گزارش کارگروه بین الملل سایبربان؛ کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات با بازنگری مصوبه قبلی خود که مربوط به سال ۸۷ می شود، آیین نامه تائید نمونه تجهیزات ارتباطی و فناوری اطلاعات را اصلاح کرد.
این کمیسیون، پیشنهاد سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی را در خصوص بازنگری مصوبه شماره ۵۳ خود (مورخ آذرماه سال ۸۷) در مورد آیین نامه تایید نمونه تجهیزات ارتباطی و فناوری اطلاعات مورد بررسی قرار داد.
این آیین نامه در راستای اجرای بند ل ماده ۳ قانون وظایف و اختیارات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و به استناد بند ۲ ماده ۶ اساسنامه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی مبنی بر لزوم اعمال استانداردها، ضوابط و نظامهای کنترل کیفی و تأییدنمونه تجهیزات (Type Approval) در ارائه خدمات و توسعه و بهرهبرداری از شبکههای مخابراتی، پستی و فناوری اطلاعات در کشور تدوین شده بود.
کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات با هدف حصول اطمینان از سازگاری و انطباق تجهیزات ارتباطی و فناوری اطلاعات با استانداردها و الزامات فنی ملی و بین المللی به گونه ای که ضمن حفظ سلامت و ایمنی در استفاده و کار با تجهیزات، بر عدم ایجاد اختلال آن تجهیزات در شبکه های ارتباطی و فناوری اطلاعات و یا تجهیزات ارتباطی دیگر، اطمینان حاصل شود این مصوبه را تصویب کرده است.
از سویی دیگر تحقق شفاف سازی، تسهیل و روان سازی هرچه بیشتر در فرآیندهای آزمون سازگاری تجهیزات با استانداردهای مربوطه و صدور گواهی تأیید نمونه از دیگر اهداف اصلاح این مصوبه و جایگزینی آن با مصوبه ۱۰ سال پیش است.
برمبنای این مصوبه، تجهیزات مورد استفاده در ایجاد ارتباط، عملیات سوئیچینگ، مسیریابی و ذخیره سازی اطلاعات در شبکه های مخابراتی و تجهیزاتی که در ارائه خدمات، توسعه و بهره برداری در شبکه های پستی و فناوری اطلاعات به کار می روند مشمول دریافت گواهی تایید نمونه هستند.
این گواهی صرفا به معنی مطابقت مشخصات فنی نمونه با استانداردهای اعلام شده، است و رگولاتوری مسئولیتی در قبال تداخل عملکرد تجهیزات تایید شده با سایر تجهیزات و یا صدمات ناشی از کاربرد آن به سایر دستگاهها ندارد.
تجهیزات اعم از تولید داخل و خارج که قبلا تائید شده اند، نیاز به تایید مجدد ندارند. به عبارتی تجهیزات دارای گواهی تایید نمونه در واردات مجدد، براساس خوداظهاری واردکننده مبنی بر تطابق با تجهیزات قبلی، تایید می شوند.
در این آیین نامه، امکان جمع آوری تجهیزات توزیع شده، لغو گواهی تایید نمونه و اعمال جرایم نیز دیده شده است که به رگولاتوری اجازه می دهد در صورت دریافت گزارش عدم تطابق دستگاه یا بخش هایی از آن با استانداردها، ضوابط و یا مشخصات فنی تعیین شده و نیز ایجاد اختلال در شبکه و ارائه خدمات ارتباطی و فناورری اطلاعات، نسبت به جمع آوری تجهیزات و ابطال گواهی تایید نمونه آن اقدام کند.
در این زمینه معاونت بررسی های فنی و صدور پروانه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با انتشار پیش نویس این مصوبه، از فعالان این بخش خواسته که نظرات خود را در این زمینه ارسال کنند.