سناریوی احتمالی آمریکا برای حمله سایبری به روسیه و دخالت بیشتر در اوکراین
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ جو بایدن بهصراحت گفته ایالاتمتحده هیچ برنامهای برای اعزام نیروهای زمینی به اوکراین ندارد، اما او همچنین به ولادیمیر پوتین هشدار داده که حمله روسیه به ایالاتمتحده یا متحدانش در ناتو میتواند منجر به درگیری مستقیم شود.
بنابراین، درحالیکه روسیه به حمله خود به اوکراین ادامه میدهد، قانونگذاران آمریکایی فضای سایبری را زیر نظر دارند. در همین رابطه سناتور آنگوس کینگ (Angus King) گفت:
من میدانم که همه در این شرایط در حالت آمادهباش هستند؛ اما همانطور که اشاره کردم حملات سایبری قطعاً یکی از ابزارهای پوتین است. برخی حملات اولیه به بانکها و چند سازمان دولتی اوکراین صورت گرفت، اما این تمام توان روسیه نبود چراکه آنها این قابلیت را داشتند در سال 2015 شبکه برق اوکراین را از کار بی اندازند.
تاکنون هیچ حمله سایبری قابلتوجهی از روسیه به آمریکا در طول جنگ اوکراین رخ نداده است، اما چاک بروکس (Chuck Brooks)، مشاور سابق جورج دبلیو بوش در وزارت دفاع آمریکا و کارشناس امنیت سایبری و استاد دانشگاه جورج تاون (Georgetown) میگوید که این تهدید بسیار واقعی است.
بروکس در ادامه تأکید کرد:
امنیت سایبری در حال حاضر جزء لاینفک سیستم دفاعی هر کشوری است، زیرا همه جنگهای ترکیبی نیازمند ارتباطات، آگاهی از موقعیتها هستند و امنیت سایبری برای همه آنها ضروری است.
سناتور آنگوس کینگ که یکی از اعضای کمیته اطلاعات و نیروهای مسلح سنا است، به پایگاه خبری اسپکتروم نیوز مین (Spectrum News Maine) گفت:
توافق بین قانونگذاران در واشنگتن این است که پوتین از هرگونه حمله سایبری علیه ایالاتمتحده بهطور استراتژیک جلوگیری کرده است. من گمان میکنم پوتین میفهمد این یک تشدید تنش خواهد بود که میتواند بهعنوان یک اقدام جنگی تلقی شود.
این سناتور آمریکایی افزود:
در حال حاضر، هیچ دکترین تعریفشدهای در مورد اینکه چه چیزی یک اقدام جنگی در فضای سایبری است وجود ندارد، اما این چیزی است که من توجهات را به آن جلب میکنم.
کینگ درباره حمله سایبری احتمالی روسیه به زیرساختهای ایالاتمتحده گفت:
اگر روسیه به شبکه برق آمریکا حمله کرده و آن را از بین ببرد و مردم از سرما یا در بیمارستانها بمیرند، فکر میکنم این یک حمله بزرگ تلقی میشود. رئیسجمهور ما به آقای پوتین گفته است که یک حمله سایبری قابلتوجه به زیرساختهای غیرنظامی در ایالاتمتحده با واکنش جدی مواجه خواهد شد و من فکر میکنم او میداند که ما تواناییهای سایبری بالایی داریم.
در همین حال، جیک اوچینکلاس (Jake Auchincloss) یکی از اعضای کنگره، حملات سایبری را بهعنوان ابزاری برای دفاع در نظر گرفته است. وی روز چهارشنبه با اشاره به حملات سایبری گروههای هکری مانند انانیمس پیشنهاد کرد از حملات سایبری علیه گرههای فرماندهی و کنترل و لجستیکی روسیه در اوکراین استفاده شود.
در لایحه بودجه آمریکا که پنجشنبه توسط مجلس نمایندگان تصویب شد، بودجهای گنجانده شده که به اوکراین کمک میکند تا دفاع سایبری خود را تقویت کند.
این ادعاها در حالی مطرح است که آمریکا خود از عوامل اصلی حملات سایبری و جاسوسی علیه سایر کشورها است. در جدیدترین مورد خبرگزاری شینهوآ با استناد به گزارشهای مرکز ملی نظارت بر اینترنت (CNCERT/CC) چین اعلام کرد رایانهها در چین، عمدتا از ایالاتمتحده، با هدف حملات سایبری به روسیه، اوکراین و بلاروس هک میشوند.
به نظر میرسد مقامات آمریکایی با اظهارات اینچنینی قصد دارند زمینه را برای سناریویی پیچیده آماده کنند. سناریویی که در آن رایانههای روسی همانند رایانههای چینی از طرف آمریکا هک خواهند شد تا آمریکا از طرفی با خودزنی و حمله جزئی به زیرساختهای خود از طریق رایانههای هک شده روسی و از طرف دیگر با بزرگنمایی پیامدهای این حمله زمینه را برای حمله سایبری به روسیه و دخالت بیشتر در اوکراین فراهم کند.