سمعکی که روی صدای افراد تمرکز میکند
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ در حال حاضر شرکتهای بسیاری در تلاش هستند تا ایمپلنتها و تراشههای کاشتنی مختلف برای بهبود وضعیت بعضی بیماریها و نظارت بر سلامت بدن تولید بکنند. به عنوان مثالی از این ابزارها میتوان به ایجاد تراشههایی برای نظارت بر میزان فشار و قند خون اشاره کرد؛ اما تا پیش از این ابزاری که بتواند به شنوایی بهتر افراد کمشنوا کمک بکند ایجاد نگردیده است.
به تازگی گروهی از پژوهشگران دانشکدهی مهندسی دانشگاه کلمبیا (SEAS[fn]Columbia University School of Engineering and Applied Science[/fn]) موفق به طراحی نوعی سمعک شدهاند که با خواندن فعالیتهای مغزی بیمار، تشخیص میدهد وی به کدام صداها در محیط توجه بیشتری نشان داده و روی آن تمرکز میکند. این فناوری که با نام «شنوایی شناختی [fn]علم شنوایی شناختی یکرشتهی علمی بر پایهی علوم فیزیولوژیکی، شنوایی شناختی و ارتباط آن با پردازش سیگنال در سمعکها است.[/fn]» (cognitive hearing aid) شناخته میشود را میتوان برای مثال در اتاقهایی که چندین نفر به صورت همزمان در آن شروع به صحبت میکنند، به کار برد.
نیما مسگرانی، استاد مهندسی برق و مدیر پروژهی یاد شده گفت: «تحقیقات من روی درک چگونگی نحوهی پردازش گفتارها در مغز و ایجاد مدلهایی از آن برای فناوریهای خودکار تشخیص گفتار متمرکز است.»
مسگرانی ادامه داد: «من با ترکیب آخرین پیشرفتهای مهندسی و علوم مغزی، راهحلی را برای رمزگشایی تمرکز شنونده روی یک سخنران خاص ایجاد کردم تا صدای فرد موردنظر بهتر از دیگران به گوش برسد.»
وی توضیح داد سمعک یاد شده با استفاده از الگوریتم یادگیری عمیق به صورت خودکار سخنرانها را از یکدیگر تفکیک کرده و دادههای مربوط به هر یک را با امواج مغزی بیمار مقایسه میکند. سخنرانی که بیشترین شباهت را با دادههای ذهنی داشته باشد صدایش واضحتر از دیگران به گوش خواهد رسید.
پژوهشگران توضیح دادند هنوز زمان زیادی برای تولید محصول نهایی موردنیاز است. آنها امیدوارند بتوانند الگوریتمهای بهتری را توسعه داده و تمامی حالتها را در نظر بگیرند. همچنین آنها در تلاش هستند میزان پردازشهای زائو و ناخواسته را تا حد امکان به حداقل برسانند.