سال ۹۶ و مهمترین رخدادهای فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران
به گزارش واحد فناوری اطلاعات سایبربان؛ ۱۰ اتفاق بزرگ درحوزهی فناوری اطلاعات و ارتباطات کشورمان در سال ۹۶ رخ خواهد داد که در ادامه آنها را شرح خواهیم داد.
عرضهی سیمکارت اپراتورهای مجازی
یکی از اتفاقات مهم فناوری اطلاعات و ارتباطات در سال ۹۶، ارائهی سیمکارت اپراتورهای مجاز است. عرضه سیمکارت اپراتور مجازی با عنوان های سامانتل، شاتل موبایل و آپتل قطعی گردیده است. پیش شمارهی این اپراتورها به این شرح می باشد ۰۹۹۹ کد ۹ برای سامانتل، ۰۹۹۸ کد ۱ برای شاتل و آپتل با پیش شماره شمارهی ۰۹۹۹ کد ۱.
ارائهی اینترنت TD-LTE از سوی شرکتهای FCP
شرکتهای ارتباطات ثابت که مجوز FCP را دارند، در حال فراهم کردن تدارکات لازم برای عرضهی TD-LTE میباشند. خدمات اینترنت ثابت نسل چهارم TD-LTE در سال ۹۵ توسط ایرانسل و بعد از آن مبین نت عرضه شده بود و خدمات TD-LTE شرکتهای FCP نیز احتمالا در نیمه دوم سال ۹۶ ارائه خواهد شد.
افتتاح شدن فاز سوم و نهایی شبکه ملی اطلاعات کشور
پیشتر قرار بود فاز سوم و نهایی شبکه ملی اطلاعات در اردیبهشت سال ۹۵ راهاندازی شود؛ ولی با در نظر گرفتن برگزاری انتخابات در اردیبهشت ماه امسال، افتتاح فاز سوم و نهایی شبکه ملی اطلاعات به بعد از ماه مبارک رمضان و در تیرماه ۱۳۹۶ موکول گردید. در این مرحله شاهد افزایش خدمات دولتی، افزایش مراکز تبادل ترافیک داده، کاهش قیمت ها، افزایش سرویسهای ایرانی و افزایش کیفیت سرویس های ارائه شده، خواهیم بود.
اجرایی شدن طرح رجیستری گوشیها
ابتدا قرار بود طرح رجیستری گوشیهای موبایل در سال ۹۴ یا ۹۵ به مرحله اجرا درآید، اما احتمالا در تیر ماه سال جاری شاهد به بهرهبرداری رسیدن این طرح خواهیم بود. طبق جدیدترین اطلاعاتی که وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در اینباره ارائه داده است، سامانهی تشکیل شده برای این طرح اشکالاتی داشته که در مرحلهی تست مشخص شدهاند. در حال حاضر قرار است مشکلات رفع گردد و در صورت کامل بودن سامانهی مذکور، طرح رجیستری گوشی های موبایل در تیرماه سال ۹۶ اجرایی شود.
تجاریسازی VoLTE و VoWiFi
ایرانسل و همراه اول در سال ۹۵ فناوریهای VoLTE و VoWifi را مورد آزمایش قرار دادند تا برای عرضه به مشتریان و طی کردن مراحل رگولاتوری آماده شوند. خدمات تماس در بستر فناوری LTE و همچنین در بستر وایفای راه زیادی تا عرضه به مشتریان ندارد. در صورت موافقت سازمان تنظیم مقررات و آماده سازی توسط اپراتورهای تلفن همراه، ممکن است در تابستان ۹۶ برای استفاده مشترکان ایرانسل و همراه اول عرضه شود.
حضور شرکت نوکیا در بخش اینترنت و موبایل
در سال ۹۶ شاهد حضور رسمی نوکیا در ایران خواهیم بود. در سال ۹۵ نوکیا قرارداد همکاری با کنسرسیومی متشکل از شرکتهای اینترنتی ایران از جمله شاتل، آسیاتک، های وب و پارس آنلاین در حوزهی TD-LTE منعقد کرده است و امسال این کمپانی برای اجرای این طرح و همچنین حضور در دیگر طرحهای اینترنتی و ارتباطی کشورمان به ایران می آید. کمپانی HMD Global که ۱۰ سال است صاحب امتیاز گوشیهای برند نوکیا در ایران می باشد از گوشیهای نوکیا ۶، نوکیا ۵، نوکیا ۳ و ۳۳۱۰ در اواخر سال ۹۵ رونمایی کرد و بر مبنای صحبت های مدیران این شرکت، این گوشیها در تابستان سال ۹۶ روانهی بازار ایران خواهد شد.
انتخاب و فعالیت کردن دو اپراتور پست خصوصی
در سال ۹۶ قرار است دو اپراتور بخش خصوصی به منظور رقابت با شرکت ملی پست ایران انتخاب شوند و فعالیت خود را آغاز کنند. قطعا این فعالیت در سال های آتی منجر به رشد و تحول در بخش پست خواهد شد.
دومین دوره کنفرانس ایران کانکت
دورهی اول کنفراس ایران کانکت، سال ۹۵ در تهران برگزار گردید. در حاشیه اولین دورهی این کنفرانس بینالمللی، علاوه بر ارتباطات شرکتهای خصوصی با شرکتهای اروپایی و آسیایی، شرکت ارتباطات زیرساخت توانست با شرکتهای DE.CIX آلمان و اسپارکل ایتالیا قرارداد بینالمللی منعقد کند. برگزاری دومین دوره از کنفرانس ایران کانکت که در سال ۹۶ اتفاق خواهد افتاد، بخشی از مجموعه کنفرانسهای ظرفیت است و میتواند راهکار مناسبی به منظور حضور شرکتهای ارتباطی در ایران و همچنین حضور شرکتهای ارتباطی ایرانی در عرصههای بینالمللی باشد.
امکان تماس تصویری در بستر ۳G و ۴G
زمانی که در خرداد سال ۹۲ تماس تصویری رایتل به دلیل نداشتن پیوست فرهنگی و قوانین مشخص در این زمینه متوقف گردید، شورای عالی فضای مجازی، پیوست فرهنگی اپراتورهای موبایل را فراهم و تصویب کرد تا امکان تماس تصویری توسط تنها اپراتور ۳G کشور در آن زمان یعنی رایتل برای مشترکان فراهم شود. معاون مرکز ملی فضای مجازی اعلام کرد هم اکنون پیوست فرهنگی در مرکز ملی فضای مجازی آماده بوده و پس از تصویب در شورا به اپراتورها ابلاغ خواهد شد. بنابراین در سال ۹۶ و پس از ۴ سال قطع بودن، خدمات تماس تصویری موبایل دوباره به کشور بازخواهد گشت.
افزایش پهنای باند
طبق برنامهی ششم توسعهی کشور، پهنای باند باید به ۱۰۰ ترابیت بر ثانیه افزایش یابد. در همین راستا پهنای باند کشور در سال ۹۵ به ۱۰ ترابیت بر ثانیه رسید و این میزان قرار است در سال ۹۶ به بیش از ۲۰ ترابیت بر ثانیه برسد.