ساخت سریعترین ابررایانه دنیا توسط AMD
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ این ابرکامپیوتر که Frontier نام نهاده شده، طی همکاری مشترک AMD و شرکت Cray که یکی از زیرمجموعههای وزارت انرژی آمریکاست برای کتابخانه ملی شهر اوک ریج در ایالت تنسی به تولید میرسد؛ یک غول پردازشی که میتواند در هر ثانیه میزان 1.5 «اگزافلاپس» محاسبات پیچیده را به انجام برساند.
طبق اخبار منتشر شده، ابررایانه فرانتیر برای مقاصد مختلفی به خدمت گرفته میشود که از جمله آنها میتوان به محاسبات پیچیده هواشناسی و تحقیقات هستهای اشاره کرد. به ادعای تیم سازنده، فرانتیر پس از ساخت به پیشرفتهترین مدل مثالی از «پردازش در مقیاس اگزا» تبدیل خواهد شد.
پردازش در مقیاس اگزا نسل بعدی توان پردازشی رایانههاست که با واحد اگزافلاپس (یا کوئینتیلیون بر ثانیه) محاسبه میشود. کوئینتیلیون یک عدد نوزدهرقمی است که از عدد یک به همراه هجده صفر جلوی آن تشکیل شده است، عددی که حتی برای خواندن هم ساده نیست چه برسد به اینکه بخواهید تواناییهای چنین قدرت پردازشی را برای خودتان هضم کنید.
فقط برای آنکه بدانید این ابررایانه چقدر قدرتمند است، به گفتن این نکته بسنده میکنیم که اگر 160 مورد از سریعترین ابررایانههای حال حاضر را باهم ترکیب کنید بازهم به گردپای ابررایانه فرانتیر نمیرسند. به گفته AMD فرانتیر قادر به ذخیره حجم بسیار عظیمی از دیتاست و پهنای باندی دارد که «24 میلیون برابر» پهنای باند اینترنت خانگی معمولی است.
ابررایانه AMD میتواند «صد هزار» فیلم اچدی را در یک ثانیه پردازش کند و با این آمار و ارقام عجیب، طبیعی است که ابعاد غولآسایی هم داشته باشد. به گفته سازندگان این ابررایانه فرانتیر 7300 متر مربع (تقریباً به اندازه دو زمین بسکتبال) فضا اشغال میکند که فقط 144 کیلومتر طول کابلهایش هستند.
جالب است بدانید که فرانتیر تنها ابررایانه با توان پردازشی در مقیاس اگزافلاپس نیست که در آمریکا به تولید میرسد. سال گذشته بود که وزارت انرژی آمریکا از آغاز به کار ساخت ابررایانهای به نام Aurora خبر داد که برای خدمترسانی به کتابخانه ملی ارگون در نظر گرفته شده و بهاحتمالزیاد نخستین ابررایانه در مقیاس اگزافلاپس است که در ایالات متحده آغاز به کار میکند.
گفتنی است که دولت چین هم نخستین ابررایانه در مقایس اگزافلاپس خود را در سال 2020 راهاندازی خواهد کرد.