ساختهشدن باریکترین سیم جهان
به گزارش واحد فناوری اطلاعات سایبربان؛ گروهی از محققان دانشگاه استنفورد و «آزمایشگاه ملی شتابدهنده اسلاک وزارت نیروی آمریکا1» به تازگی موفق شدند با استفاده از الماس باریکترین سیم جهان را بسازند. قطر این سیم تنها 3 اتم بوده و محققان معتقدند این محصول کاربردهای گستردهای در صنعت خواهد داشت.
محققان در زمان تحقیقات خود متوجه شدند که میتوان از الماسواره (diamondoids)، کوچکترین شکل الماس، در ساختارهای نانو استفاده کرد.
هاو یان (Hao Yan)، مدیرِ پروژهی مذکور گفت: «ما کوچکترین نوع سیمی را که میتواند خودش را بسازد، تولید کردیم.»
یان گفت: «عملکرد این سیم بسیار ساده است. تنها کافی است مواد اولیه تشکیل سیم در یک محل قرار بگیرند. این مواد در حدود 30 دقیقه شکل گرفته و تقریباً میدانند چه آرایشی بگیرند.»
پژوهشگران معتقدند، سیمهای یاد شده دارای خواص نیمههادی هستند و از ترکیب گوگرد و مس به وجود میآیند؛ اما کلید موفقیت الماسواره، ترکیب شدن 10 اتم کربن با یک اتم گوگرد است. این ترکیب در محلول گوگرد و مس شناور بوده و با کمک نیرویهای مولکولی، نانوالماسها شروع به پیوستن به یکدیگر میکنند.
یکی از پژوهشگران پروژهی یاد شده گفت: «درست مانند مهرههای بازیهای لوگو، اتمهای مورد بحث نیز تنها در محلهایی که شکل و اندازهی آنها با هم مطابقت داند، در کنار یکدیگر قرار میگیرند. اتمهای گوگرد و مس در وسط ساختار و الماسوارهها در اطراف آن قرار گرفته و یک عایق را برای هستهی سیم تشکیل میدهد.»
پژوهشگران موفق شدهاند با استفاده از روش مذکور سیمهایی از جنس کادمیم، روی، آهن و نقره را نیز ایجاد کنند که توانایی انتقال انرژی الکتریسیته را دارند.
محققان معتقدند از این فناوری میتوان در صنعت ابزارهای پوشیدنی و حتی ابررساناها استفاده کرد.
________________________________
1- Department of Energy’s SLAC National Accelerator Laboratory