زیپها؛ موج نخست امدادرسانهای خودمختار
به گزارش واحد فناوری اطلاعات سایبربان؛ پهپادها دارای کاربردهای بسیار متفاوتی هستند. یکی از کاربردهایی که شرکتهای مختلفی مانند آمازون و گوگل سعی دارند برای پهپادها ایجاد کنند، رساندن اجناس خریداری شده یا کمکهای اولیه به محل موردنظر است. یکی از دلایل این موضوع رساندن مواد غذایی و دارویی به مناطقی است که حوادث طبیعی در آن خسارتهای بسیاری به جای گذاشته است.
به تازگی گزارشی منتشر شد که ادعا میکند اولین پهپادهای بشر دوستانه و کمکرسان در کشور رواندا (Rwanda)، واقع در مرکز آفریقا به پرواز در آمدند. این طرح با همکاری یک شرکت نوپا به نام زیپلاین (Zipline) از درهی سیلیکون و دولت رواندا ایجاد شد. پروژهی محققان این شرکت یک ناوگان متشکل از 15 پهپاد به نام زیپها (Zips) است. این پهپادها توانایی حمل و رساندن دارو، واکسن، بستههای خون و دیگر ابزارهای پزشکی را به محل تعیین شده دارند.
اولین زیپ در تاریخ 14 اکتبر 2016 به هوا پرتاب شد و مورد آزمایش قرار گرفت. این پهپادها از نوعی منجنیق برای پرتاب و ایجاد نیروی پیشرانهی اولیه استفاده کرده و تا 150 متر ارتفاع میگیرند. به علاوه سرعت حرکت زیپها به 100 کیلومتر در ساعت میرسد؛ بنابراین میتوانند سریعتر از خودروها به محل حادثه برسند.
زیپها توانایی پرواز تا فاصلهی 150 کیلومتری را داشته و با استفاده از موقعیتیاب جغرافیایی (GPS) مسیر رفت و برگشت خود را پیدا میکنند. برای استفاده از پهپادهای مذکور یک دکتر یا مرکز درمانی ابتدا باید پیامی را به پایگاه پهپادها ارسال کند. سپس پهپادها داروی موردنظر را به مقصد میرساند و زمانی که به محل تعیین شده رسیدند بهسادگی محفظهی خود را باز کرده و محموله را به زمین میاندازد. همچنین اعلام شد زمانی که این پروژه بخواهد از ظرفیت کامل خود استفاده کند، منطقهای به وسعت 18 هزار کیلومترمربع و 7 میلیون نفر را تحت پوشش خود قرار خواهد داد.
پژوهشگران شرکت زیپلاین بیان کردند همکاری با رواندا تنها شروع کار آنها است و قصد دارند به مرور زمان از فناوری خود را در دیگر نقاط دنیا نیز بهرهبرداری کنند.