زمزمه بیاعتمادی اروپا به آمریکا
به گزارش واحد امنیت سایبربان؛ اظهارنظرها نشان میدهد که کارگروه اروپایی در قرارداد اشتراک اطلاعاتی با آمریکا، احتمالاً این قرارداد را با شکل فعلی رد خواهد کرد.
طرحی که بهاصطلاح «سپر حریم خصوصی» نامگرفته و بین اروپا و آمریکا در حال انجام است، برای محافظت از اطلاعات تجاری در سراسر اقیانوس اطلس در نظر گرفتهشده است. پیشنویس این تفاهمنامه که زیر نظر وزارت بازرگانی ایالات متحده انجام میشود، در دو طرف با انتقادهای طرفداران حفظ حریم خصوصی مواجه شده است.
اظهارنظرهای یک گروه از مقامات مذاکرهکننده در اروپا نشان میدهد که در این موقعیت از مذاکره دو طرف تنها به اعلام یک پیشنویس کفایت کردهاند و درواقع، ضمانتی که آمریکا در قبال حفاظت از دادهها دارد در طرف اروپایی احساس اطمینان ایجاد نکرده است و بهاندازه کافی نمیتواند از حقوق حریم خصوصی شهروندان اروپایی حفاظت کند.
اگرچه حمایت این کارگروه از قرارداد پیشنیاز اساسی برای انجام معامله بین دو طرف اروپایی و آمریکایی نیست ولی در شرایط حساس کنونی میتواند ضربه شدیدی به این توافق وارد کند.
ایزابل فالکو پیروتین (Isabelle Falque-Pierrotin)، رئیس کارگروه مذاکرات اروپایی، عنوان کرده که این مذاکرات هنوز به پایان نرسیده و آنها با آمریکاییها درباره نگرانیهای خود درزمینهٔ یادشده در حال مذاکره هستند. خانم فالکون قبلاً درباره دامنه مجاز نظارت آمریکا در شرایط تفاهمنامه جدید ابراز نگرانی کرده بود.
منتقدان نیز هشدار دادهاند که درصورتیکه ایالاتمتحده اصلاحات اساسی در قوانین حریم خصوصی و امنیت ملی خود صورت نداده است، هیچ چارچوب منطقی برای ارائه در دادگاههای اروپا وجود نخواهد داشت چراکه حفظ حریم خصوصی از حقوق اساسی طبق منشور اتحادیه اروپا است.
برای اعلام رسمی این تفاهمنامه مقامات کارگروه اروپایی اصرار دارند که ایالاتمتحده باید تضمینهای کتبی و دقیق ارائه دهد که نظارت بر دادههای اروپایی توسط سازمانهای اطلاعاتی آمریکایی ممکن است با محدودیتهایی همراه شود.
اگر کارگروه اروپایی از ضمانتهایی که وزارت بازرگانی ارائه میکند راضی نشوند، عواقب این تفاهم میتواند وخیم باشد. تجار نیز از بازار تجارت اقیانوس اطلس نگران هستند. بازاری که ارزش آن 1 تریلیون دلار در سال 2014 بوده است.
کارشناسان نیز پیشبینی کردهاند که تفاهمنامه چیزی خواهد بود مرکب از قوانین هر یک از کشورها که اجرای آن برای شرکتهای تجاری بسیار سخت خواهد بود. مقامات امنیتی عنوان کردهاند که حتی درصورتیکه کارگروه نیز به تفاهم برسند، این پیمان هنوز باید از موانع روشن دیگری مانند پارلمان اروپا عبور کند تا به امضای مقامات دو طرف برسد. اگر این پیمان به مرحله نهایی هم برسد هنوز دادگاه عالی اروپا در اعتباربخشی به این تفاهم تأثیر زیادی خواهد داشت.
در سالهای گذشته و با فاش شدن جاسوسیهای آمریکا از مقامات اروپایی و همچنین جاسوسی از دفاتر دیپلماتیک اتحادیه اروپا در واشنگتن و سازمان ملل متحد، باعث بیاعتمادی مقامات دولتی اتحادیه اروپا نسبت به دسترسیهای اطلاعاتی آمریکا شده است.
شایانذکر است که پیمان اطلاعاتی مذکور چارچوبهایی را برای همکاری اطلاعاتی دو طرف فراهم خواهد کرد. این پیمان البته بیشتر از سمت آمریکاییها پیگیری میشود و تا حد زیادی موانع اطلاعاتی سر راه آمریکا را بر خواهد داشت. گستردگی اطلاعات موجود در اروپا و وجود بازارهای تجاری بزرگی مانند حوزه اقیانوس اطلس باعث شده که آمریکا اشتیاق زیادی به عقد این تفاهمنامه نشان دهد.