روباتی که تشنه ی خون است
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ به نقل از «futurism»؛ خون حاوی عناصر حیاتی بدن انسان است و به طور معمول پزشکان با آزمایش آن بسیاری از بیماری ها را تشخیص می دهند؛ اما این اقدام بسیار هزینه بر بوده، به زمان زیادی نیاز دارد.
پژوهشگران دانشگاه راتگرز آمریکا، روباتی ساخته اند که می تواند از انسان ها آزمایش خون بگیرد. به علاوه قادر است به صورت خودکار نمونه ی به دست آمده را نیز تجزیه و تحلیل کند. این محصول باعث خواهد شد، اقدام بالا با سرعت بیشتر و هزینه ی کمتری انجام بشود.
فرآیند گرفتن و آزمایش خون «phlebotomy» نام داشته، روند ساده ای ندارد. فراگیری این اقدام به تمرین و تجهیزات خاصی نیاز دارد. از طرفی پزشکان نیز معمولاً این کار را انجام نداده، بیمار را به آزمایشگاه های مخصوص آن ارجاع می دهند. همین موضوع زمان و هزینه را افزایش می دهد؛ اما به کمک روبات راتگرز این عمل ساده تر خواهد شد.
روبات مذکور از 3 بخش جداگانه تشکیل می شود. اولین بخش «رگ های خونی روبات» (venipuncture robot) نام دارد. این بخش وظیفه دارد با استفاده از امواج مادون قرمز رگ را شناسایی و تصویر سونوگرافی تهیه کند. سپس تصویر به صورت 3 بعدی بازسازی شده، سوزن مستقیماً به مرکز رگ وارد می شود.
بخش دوم «ماژول بررسی نمونه» (sample handling module) نام دارد. در این مرحله خون استخراج شده و به ناحیه ی سوم منتقل می گردد.
بخش سوم «تجزیه و تحلیل بر پایه سانتریفیوژ خون» (centrifuge-based blood analyzer)، نام داشته، خون را به بخش های مختلف آن جداسازی می کند و با استفاده از میکروسکوپ نوری به شمارش سلول ها می پردازد.
پژوهشگران از سامانه ی خود برای انجام دو نوع از رایج ترین آزمایش های خون در آمریکا استفاده کرده اند. این آزمایش ها شامل تفکیک درصد گلبول های سفید و اندازه گیری سطح هموگلوبین هستند. روبات مذکور در زمان بررسی های اولیه نشان داد از دقت صد درصدی برخوردار است.
پژوهشگران معتقدند با گسترش قابلیت های محصول مذکور، از آن برای انجام طیف وسیع تری از آزمایش ها استفاده کرد. هنوز زمان عرضه ی نسخه ی نهایی این فناوری به بازار اعلام نشده است.