راهبرد اسرائیل در فضای بدون مرز سایبری (بخش اول)
به گزارش واحد بینالملل سایبربان؛ اویاتار ماتانیا، دوست صمیمی و همکار بسیار نزدیک بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی است که هماکنون بهعنوان رییس اداره ملی سایبری این رژیم فعالیت میکند. نتانیاهو، همواره از اویاتار، بهعنوان یکی از نفرات اصلی یاد میکند که در زمینه علوم سایبری، کمک شایانی به دولت اسرائیل کرده و سران این رژیم، مدیون وی هستند.
در فاصله کمتر از چهار سال از انتصاب به این سمت در اسرائیل، ماتانیا، دو سازمان سایبری را در اسرائیل ایجاد کرد. دفتر سایبری ملی اسرائیل و سازمان امنیت سایبری ملی که مسئولیت هماهنگی بین وزارتخانههای دولتی و آژانسهای دفاعی اسرائیلی را در زمینه حمایت از نیازهای ملی آنها بر عهده دارد. ماتانیا، گزارشهای خود را در مورد اختلافات داخلی دولتی، بهصورت مستقیم به نتانیاهو تحویل میدهد و این نشاندهنده اهمیت بالای جایگاه ماتانیا در بین سران اسرائیلی است. گزارشهای وی شامل مواردی است که با موضوعات بینالمللی سایبری این رژیم در ارتباط است و به جایگاه این رژیم در دنیا، ارتباط مستقیم دارد.
بهتازگی، اویاتار، در مصاحبهای با باربارا اوپال –رومه (Barbara Opall-Rome)، از تحلیل گران امنیتی آمریکایی، از موضوعات دفاع سایبری در اسرائیل گفته و از این موضوع صحبت کرده است که چطور، دامنه سایبری، سبب شده است تا اسرائیل به مرزهای جدیدی در دنیای علم و فناوری دست پیدا کند، دنیایی که سران این رژیم، در حال برنامهریزی برای تثبیت خود و سلطهجویی در آن هستند.
اویاتار در پاسخ به سؤال این کارشناس آمریکایی، در مورد تشبیه فضای سایبری به پدیدهای که میتواند فرهنگ را عوض کند و تأثیر آن همانند انقلاب صنعتی یا انقلاب کشاورزی است، گفت:
«ما تنها به سایبر بهعنوان یک دامنه عملیاتی نگاه نمیکنیم و به آن به دید یک پدیده مینگریم. پیش از انقلاب کشاورزی، ما کلاً به طبیعت وابسته بودیم و پیش از انقلاب صنعتی، ما تماماً به کار بشر وابستگی داشتیم. اکنون و در بین رشدها و توسعههای انقلابی، پدیده سایبری، ما را از محدودیتهای فضای فیزیکی رهانیده است. در حقیقت، فضای سایبری، سبب شده است تا سرزمینهای کوچکی نظیر اسرائیل، به رونق اقتصادی دست پیدا کرده و مرزهای جدیدی را مدیریت کنند.»
اویاتار، در ادامه صحبتهای خود، با تشریح برخی راهبردهای اصلی اسرائیل در موضوع امنیت سایبری گفت:
«در زمانی که ما در حال تدوین راهبرد امنیت سایبری ملی خود هستیم، باید بفهمیم که نیاز به تفکری متفاوت و پاسخهای متفاوتی در مورد برخی موضوعات داریم. در حال حاضر، بسیاری از توجهات به موضوع تهدیدات سایبری جلب شده است. اساساً باید از خودمان بپرسیم که دشمن کیست؟ فناوریهای جدید در دو یا سه سال آینده به چه صورتی در خواهند آمد؟ چگونه ما میتوانیم از زیرساختهای اساسی خودمان در این راه محافظت کنیم؟ اینها سؤالات مهمی هستند، اما این سؤالات نمیتوانند ما را در راه رسیدن به یک راهبرد جدید مدیریت و هدایت کنند.»
سکاندار امنیت سایبری اسرائیل در ادامه صحبتهای خودش، فضای سایبری را یک فضای بدون مرز قلمداد کرد و گفت:
«ما باید بدانیم که در حقیقت، سازمانها به صورت خاص، تشکیلدهنده مرزهای دیجیتال ملت ما هستند. هیچ فناوری واحد یا راهکار عملیاتی وجود ندارد که بتواند تفاوتی بین ارتباطات بد و خوب در فضای سایبری را تشخیص بدهد. ما باید به این جمعبندی برسیم که نیاز به راهکار جامعی برای مدیریت عملیات و شبکههای خود داریم تا از این طریق به سازمانها کمک کنیم مأموریتهای خودشان را به انجام برسانند. راهبرد جامع ما، شامل سه لایه مجزا برای امنیت سایبری است. این لایهها، توانمندی و قدرت، انعطافپذیری و دفاع هستند. چنانچه شما دو لایه اول را در بهترین شکل خود بسازید، حداقل 95 درصد از تهدیدات کاهش پیدا خواهند کرد. 5 درصد باقی مانده، مربوط به زمانی است که سازمانها در برابر حملات سطح بالای گروههای حرفهای آسیبپذیر هستند. این موضوع، در لایه دفاع ملی جای میگیرد. در اینجا، ما از ظرفیتهای امنیت ملی خودمان، برای درگیر شدن با اینگونه حملات بهرهبرداری میکنیم.»
ادامه دارد./
بخش دوم