درمان بیماری با تراشه مغزی
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان، به نقل از «Techcrunch»؛ در حال حاضر شرکت های بسیاری مانند فیسبوک، نیورالینک (Neuralink) به مدیریت ایلان ماسک و برینتری (Braintree) به مدیریت برایان جوهانسون (Bryan Johnson) روی ساخت تراشه های ذهنی و ایمپلنت هایی که در بدن کار گذاشته می شوند، فعالیت می کنند.
اطلاعات زیاد و دقیقی از چشم انداز ایلان ماسک مشخص نیست؛ اما جوهانسون قصد دارد روش های جدیدی را برای درک بهتر و درمان بیماری های عصبی ایجاد کند. در هر دو صورت این افراد قصد دارند تراشه هایی به وجود آورند که مستقیماً داخل مغز کار گذاشته شده و امکان ارتباط با رایانه را فراهم می کند. این محصولات می توانند در زمینه های بسیاری مانند ارتباطی و ورود به اینترنت تحول ایجاد کنند. با وجود این عده ای معتقدند این اقدام تأثیرات مختلفی را بر حافظه ی انسان خواهد گذاشت.
استارتاپ اسرائیلی «برینکیو» (BrainQ) که در زمینه ی ایجاد رابط ذهن-رایانه (BCI) فعالیت می کند، قصد دارد به رقابت با شرکت هایی مانند نیورالینک و برینتری بپردازد. این شرکت از یک کلاه الکترومغزنگاری (EEG) جاسازی شده، بدون نیاز به عمل جراحی استفاده می کند. همچنین مقامات آن ادعا می کنند به جای جمع آوری داده ها با این وسیله، به کمک امواج مغزی سکته ی مغزی و آسیب های نخاعی درمان خواهند شد.
الکترومغزنگاری دستاورد جدیدی نیست و حتی در زمینه ی آسیب های نخاعی نیز از آن استفاده می شود. شرکت «NeuroLutions» واقع در ایالت میزوری آمریکا از این فناوری برای بهبود عملکرد افراد ناتوان بهره می برد. استارتاپ «NeuroPace» نیز به شیوه ای مشابه روی درمان آسیب های مغزی و نخاعی تمرکز کرده است.
مقامات برینکیو توضیح دادند چندین سال با عملیاتی شدن کامل فناوری خود فاصله دارند. از طرفی حتی پس از تکمیل این دستاورد باید آزمایش های بالینی آن روی انسان و مجوز سازمان غذا و دارو برای شروع فعالیت و حضور در بازار، دریافت شود.
آسف لیفشیتز (Assaf Lifshitz)، سخنگوی برینکیو، اعلام کرد تاکنون دو آزمایش بالینی روی دو داوطلب انسانی انجام شده است و این شرکت قصد دارد تا زمانی که تاییده آمریکا را دریافت کند، در دیگر بازارهای جهان حضور یابد. همچنین وی امیدوار است بتوانند تا سال 2020 به بازار این کشور نیز راه پیدا کنند.
از دیگر زمینه های احتمالی که شرکت مذکور قصد انجام تحقیقات روی آن را دارد، درمان آلزایمر و سندروم های کودکان است.
مقامات این شرکت توضیح دادند حوزه های گوناگونی وجود دارد که با کمک دستاورد بالا می توان در آنها فعالیت کرد؛ اما بهتر است برای شروع تنها روی تعداد محدودی از آن تمرکز کنند؛ زیرا از هم اینک تنها در آمریکا با رقبای قدرتمندی رو به رو هستند. برای نمونه می توان به محصول شرکت «NeuruLutions» اشاره کرد با به کارگیری نوعی ایمپلنت، قابلیت حرکت دادن مجدد اعضای بدن را که به علت سکته ی مغزی از کار افتادن اند را فراهم می کند.
لیفشیتز معتقد است شرکت مذکور، جلوتر از رقبایی مانند نیورالینک حرکت کرده و بازار بهتری را خواهد داشت. همچنین به علت خطر کمتری که رابط ذهن و رایانه ی آنها ایجاد می کند تاییده های مورد نیاز را راحت تر دریافت خواهد کرد.
استودیو لانچد گوگل (Google’s Launchpad Studio) با برینکیو در زمینه ی بالا همکاری می کند. همچنین سرمایه گذاران اسرائیلی تا کنون 3.5 میلیون دلار در این شرکت سرمایه گذاری کرده اند. به علاوه این شرکت یافته های خود را به «کنگره ی جهانی توان بخشی عصبی» (World Congress of Neuro Rehabilitation) ارائه داده است.