خیز سافتبانک برای تصاحب استارتآپهای فناوری
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ شرکت سافتبانک[fn]سافتبانک نام یک شرکت مخابراتی و فناوری اطلاعات ژاپنی است.[/fn] (SoftBank)، در سال 2016 با همکاری چندین دولت و موسسهی مختلف -مانند عربستان، کوالکام و اپل- یک صندوق سرمایهگذاری با بودجهی 100 میلیارد دلاری ایجاد کرد تا روی توسعهی سریعتر فناوریهای مختلف تمرکز کند.
بر اساس تازهترین گزارش منتشر شده از سافتبانک، این شرکت 473 میلیون دلار روی استارتآپهای مختلف سواحل غربی آمریکا سرمایهگذاری کرده است.
از مبلغ یاد شده، 114 میلیون دلار آن روی استارتآپی با نام برین (Brain) سرمایهگذاری شده است. برین در زمینهی توسعهی سامانههای هوشمند و مستقلی است که تجهیزات تجاری را خودکار میکند فعالیت میکند. متخصصان این شرکت هماکنون در حال توسعهی چندین نرمافزار برای خودروهای بی راننده هستند. یکی از محصولات این شرکت «برین اُ.اِس» (BrainOS)، نام دارد. این سیستمعامل به روباتها کمک میکند تا بتوانند محیط خود را درک کرده، روی حرکت خود کنترل داشته باشند و با استفاده از نشانههای بصری[fn]نشانههای بصری نوعی فعالیت است که به کودکان کمک میکند از طریق مشاهده یاد میگیرند.[/fn] (visual cue)، از برخورد با محیط و مردم جلوگیری میکند.
سیستمعامل برین با استارتآپ ابری دیگری با نام «سیستمعامل روباتیک» (Robotic Operating System) ادغام شده است تا بتوان با کنترل از راه دور وظایف پیچیدهای را انجام داد.
برین اُ.اس روی رایانههای بسیار سریعی اجرا میشود که آرایهای از حسگرهای یکپارچه شده را کنترل کرده و با نام «برین ماژول» (Brain Module) شناخته میشود. استارتآپهای سازندهی همکار، میتوانند با اضافه کردن ماژولهای ایجاد شده را به ماشینهای خود، آنها را به روباتها کمک بکنند.
تحلیلگران اعلام کردند آنها امیدوارند به کمک فناوریهای یاد شده، سامانهی ناوبری روباتها در آینده بهبود پیدا کنند تا دیگر حوادثی مانند سقوط «کی5»[fn]کی 5 (K5) نام روباتی امنیتی، دارای دید 360 است. یکی از این روباتها به دلایل نامشخصی مدتی قبل به سمت یک حوضچهی آب حرکت کرده و خود را به داخل آن انداخت. این پدیده هماکنون در دنیا با نام خودکشی روبات شناخته میشود.[/fn] (K5) تکرار نشود.
یوجین اژیکویچ (Eugene Izhikevich)، مدیرعامل برین گفت: «ما در برین باور داریم که روباتهای آینده، ماشینهای خودمختار هوشمندی هستند که از ما مراقبت میکنند. چنین روباتهایی مانند رایانهها و تلفنهای هوشمند، به موضوعی عادی تبدیل خواهند شد. بودجهی یاد شده به ما کمک میکند تا کار خود را با سرعت بیشتری انجام بدهیم و به دنبال ایجاد یک همکاری بلندمدت راه بردی با صندوق بینالمللی سافتبانک هستیم.»
ماسایوشی سان (Masayoshi Son)، مدیرعامل سافتبانک گفت: «برین در حال توسعهی یک فناوری نوآورانه است که میتواند ماشینهای دستی را به روباتهای خودمختار تبدیل بکند. گروه برین از پیشگامان تولید فناوری برای زندگی راحتتر در آینده به شمار میروند. ما از موفقیت آنها مطمئن بوده و از آنها برای رسیدن به چشمانداز مورد نظرشان حمایت میکنیم.»
شرکت کوالکام یکی از سرمایهگذاران برین به حساب آمده و حتی در هیئتمدیرهی آن حضور دارد. در مقابل برین نیز در نظر دارد سیستمعامل خود را با تراشههای اسنپدراگون (Snapdragon) این شرکت سازگار کند.
پاول ایی. جاکوبز (Paul E. Jacobs)، مدیر اجرایی کوالکام گفت: «برین ماشینهای معمولی را به روباتهای هوشمند تبدیل میکند. اولین کاربرد فناوری آنها از هماکنون عملکرد سامانهها را بهبود داده و هزینهها را کم کرده است و میتواند در کنار ایجاد مزایای واقعی برای مشتریها، سودی مناسب را نیز برای این شرکت به همراه داشته باشد.»
سافتبانک علاوه بر برین، روی استارتآپ دیگری با نام نائوتو (Nauto)، 159 میلیون دلار سرمایهگذاری کرده است. نائوتو یکی شرکت تولیدکنندهی فناوری خودروهای بی راننده در درهی سیلیکون است. فناوری این شرکت از انحراف خودروها که از دلایل اصلی تصادفات است جلوگیری میکند. هدف از این فناوری بهبود ایمنی از طریق کنترل با دوربین، تشخیص برخورد، نظارت بر مانورهای خطرناک و ردیابی رفتار رانندگان است. این موضوع میتواند به مدیریت بهتر رانندگان در جهت تأمین امنیت آنها کمک بکند.
استفان هک (Stefan Heck)، مدیرعامل نائوتو گفت: «آمار تلفات ترافیکی در حال افزایش پیدا کردن بوده و بیش از نیمی از برخوردها به علت انحرافهای صورت گرفته، رخ میدهد. ما قرار دادن فناوری خود روی خودروهایی مانند سواری، ون و اتوبوس و هشدار دادن به رانندگان برای حفظ تمرکزشان، از روی دادن چنین اتفاقی جلوگیری میکنیم.»
سافتبانک 200 میلیون دلار نیز روی استارتآپی به نام پلنتی (Plenty)، سرمایهگذاری کرد که از نور لامپهای ال.ای.دی، فناوری ریز حسگرها و ابر داده، برای رشد مواد غذایی در مزارع استفاده میکند.
از جمله فعالیتهای سافتبانک میتوان به خریداری کردن شرکت انگلیسی آرم (ARM) با هزینهای حدود 30 میلیارد دلار، سرمایهگذاری 4 میلیاردی در انویدیا، سرمایهگذاری 502 میلیون در امپروببل (Improbable) و خرید «بوستون داینامیک[fn]بوستون داینامیک یکی از زیرشاخههای گوگل به حساب میآمد که روی توسعه روباتها فعالیت میکرد. از نمونه محصولات این شرکت میتوان به روباتهای چهارپا و دوپای داگ (Dog) و اطلس (Atlas) اشاره کرد.[/fn]» (Boston Dynamics) و «شفت[fn]شفت نام یک شرکت فناوری اطلاعات ژاپنی است که به عنوان یکی از رهبران جهانی در زمینهی توسعهی روباتهای دوپای انساننما شناخته میشود.[/fn]» (SCHAFT) از گوگل اشاره کرد.