خلاصه ای از اجلاس کلاغ های پیر
به گزارش کارگروه بین الملل سایبربان؛ جنگ سایبری و الکترونیک به سرعت در حال تحول است و جنبههای مختلف آن در زمان برگزاری اجلاس و نمایشگاه «جنگ الکترونیک کلاغهای پیر1» در آفریقای جنوبی مورد بررسی قرار گرفت. این اجلاس به میزبانی بخش مورچهخوار2 انجمن کلاغهای پیر در شورای تحقیقات علمی و صنعتی3 (CSIR) تشکیل شد.
گای جیمسون (Guy Jamieson)، معاون فرماندهی نیروی دریایی آفریقای جنوبی، با حضور در اجلاس یاد شده دربارهی جنگ الکترونیک و جنگافزارهای سطح دریا در میانهی عصر موشک صحبت کرد و به بررسی تجربیات کسب شده توسط آفریقای جنوبی پرداخت.
جیمسون در هنگام سخنرانی خواهان افزایش همکاریها بین نیرویهای خدماتی ارتش و دیگر بخشهای نیروی دریایی، همچنین بهبود ارتباطات و آگاهی از تهدیدات جدیدی مانند قایقهای انتحاری کنترل از راه دور بود. وی اشاره کرد انتظار میرود نیروهای این واحد بیشتر در محیطهای ساحلی عملیات انجام بدهند. آنها باید فعالیت در محیطهای نامنظم را یاد گرفته، به تکامل تاکتیکها بپردازند و با فناوریهای جدیدی مانند روباتیک سازگار شوند.
وی با توجه به چشمانداز آینده، تعدادی از بسترها و قابلیتها را مانند «دامنهی آگاهی نیروی دریایی4» (maritime domain awareness)، پستهای فرماندهی دریایی (maritime command posts)، ناوگانهای دریایی ساحلی و دریایی، نظارت دریایی و هوایی (تجهیزات خودران)، ارتقا زیردریایی و کشتیها و قابلیت امداد احتمالی شرح دارد. این حوزهها در راستای «تجدیدنظر دفاعی 2015» (2015 Defence Review) برای پیشبینی محافظتی آفریقای جنوبی و عملیاتهای اعزام نیرو بروزرسانی شدهاند.
سپس هلمد رومر هِیتمن (Helmoed Romer Heitman)، تحلیلگر دفاعی آفریقای جنوبی، به مرور جنگ سایبری و الکترونیک و تعدادی از مسائل مربوط به آن پرداخت. برای نمونه وی به اختلال در موقعیتیاب جغرافیایی، سلاحهای الکترومغناطیسی، جنگ سایبری دولت تحریم شده و مثالهایی از حملات اخیر اشاره کرد.
وی اشاره کرد سامانههای ارتباطی و آگاهی سیگنالی (COMINT and SIGINT) از اهمیتی بسیار بالا و حیاتی برای مبارزه با گروههای منظم، چریکی و جنایتکار برخوردار است. این قابلیتها برای مقابله با تهدیدهای رو به رشد دریایی، زمینی و هوایی مورد نیاز هستند.
جابو امتسوانی (Janu Mtsweni)، رهبر گروه محقق امنیت سایبری در «CSIR5» در ادامه صحبتهای هیتمن به بررسی راههای تداخل جنگ الکترونیک و سایبری پرداخت و نمونههایی از حملات سایبری انجام شده به مردم و زیرساختها را نام برد.
امتسوانی به سادگی خرید ابزارهای جنگ سایبری مانند باج افزارها، کیلاگرها، ضبط تصاویر و مکالمات تلفن همراه در دارکوب اشاره کرد. وی توضیح داد تاکنون تجهیزات بسیاری مانند خودروها، هواپیماها، سامانهی هشدار خانهها، ضربان سنج قلب و زیرساختهای حیاتی با موفقیت هک شدهاند.
وی افزود یک مجرم امروزی، با کمک رایانه بسیار بیشتر از اسلحه میتواند سرقت کند. آمادهسازی، آموزش، تمرین و سازماندهی برای مقابله با تهدیدات سایبری و جنگ الکترونیک یک مسئلهی ضروری است.
مولالگی مولوپ (Molahlegi Molope)، یکی از کارکنان آرماسکور (Armscor6) با اشاره به تاکتیکهای صنعتی به تشریح «نویز امواج رادار» (pulsed noise radar) پرداخت. این فناوری نوعی رادار با سیگنالهای تصادفی است که از طریق یک منبع نویز امواج مایکرو سیگنالها را انتقال میدهد یا دارای منبعی از امواج سفید7 (White noise) است که در رادارهای سنتی وجود دارند. از مزایای این دستاورد میتوان به احتمال پایین ردگیری، مقاومت در برابر اختلال امواج و دقت بالای آن اشاره کرد. با وجود این که بیشتر نمونههای فعلی دارای برد کوتاه بوده و محدودهی کوچکی را پوشش میدهند، محققان در تلاش هستند تا نمونههای برد بالای آن را برای استفاده در دفاع هوایی ایجاد بکنند.
رادولف استدلین (Rudolf Staedelin)، مدیر فروش شرکت فناوری «RUAG Schweiz AG» سوییس دربارهی اقدامات متقابل هواپیماها (Aircraft countermeasures) و اهمیت آن صحبت کرد. استدلین اشاره کرد تهدیدات راداری به خصوص از جانب بازیگران غیردولتی که به سلاحهای هدایت شونده توسط آن دسترسی دارند، در سالهای اخیر افزایش یافته است. وی توضیح داد شرکت آنها در حال تحقیق روی این موضوع است که برای مثال پروانهی یک بالگرد چگونه میتواند اثر سلاحهای یاد شده را خنثی کند.
ساب ایندا کلوارد (Saab’s Linda Klevard) و نات جانسون (Knut Jonsson) نیز روی موضوعی مشابه در مقابله با تجهیزات هوایی و نحوهی بروزرسانی آنها برای ایجاد تجهیزات و خطراتی مدرن کار میکند. برای نمونه ساب سامانهی «اقدامات متقابل الکترونیک آرکیس» (Arexis electronic countermeasures system) را که توانایی حمله و دفاع الکترونیکی را فراهم میآورد ایجاد کرد.
کیونتون دیکسون (Quinton Dickson)، یکی از فرماندهان نیروی هوایی آفریقای جنوبی دربارهی اهمیت به کارگیری جنگافزار الکترونیک در عملیاتها توضیح داد. دیکسون اشاره کرد عملیاتهای نیروی هوایی در محیطهایی متنوع با سطح بالای خطرات بالقوه –از موشکهای زمین به هوا تا هواپیماهای جنگنده در آفریقای مرکزی- رخ میدهد.
برای نمونه کشوری مانند سودان جنوبی از موشکهای زمین به هوا بهره میبرد و این موضوع نگران کننده است؛ زیرا این کشور با جمهوری کنگو هممرز است، محلی که آفریقای جنوبی به عنوان صلحبان شناخته میشود.
دیکسون توضیح داد نیروی هوایی آفریقای جنوبی به وسیلهی سامانهی اطلاعاتی بر پایهی شبکههای سلولی8، تجهیز هواپیمای «C-47TP»، بالگرد «Oryx» به جَمِر و ابزارهای دیگر از تواناییهای جنگ الکترونیک حمایت میکند؛ اما این قابلیتها به علت محدودیت بودجه، دچار کمبود هستند.
دیکسون گفت:
اگر چه فناوریهای مذکور همچنان در میدانهای عملیاتی، به خصوص در سطح تاکتیکی، ایجاد هشدارهای اولیه، آگاهی موقعیتی و حتی سطوح راه بردی از ارزش بالایی برخوردار هستند.
مسئله یاد شده به علت افزایش حضور آفریقای جنوبی در اتحادیهی اروپا و مأموریتهای جامعهی توسعهی آفریقای جنوبی از اهمیت بالایی برخوردار است.
سارل روتز (Sarel Roets)، مهندس سامانه، «Ahrlac Holdings» به بررسی سامانههای یکپارچه و توسعه داده شده برای هواپیمای «Ahrlac9» پرداخت. روتز توضیح داد از سال 2015 فناوریهای متنوعی مانند اسکنر مادونقرمز آونی (Avni infrared linescanner)، حسگر گردان آگوس (Argos sensor turret)، جهتیابی رادیویی (direction finder) و ردیاب «AIS» در بالگرد یاد شده یکپارچه شدهاند. شرکت مذکور در آینده سامانهی سار10 (SAR) و جمرهای ارتباطی را نیز روی آن نصب خواهد کرد.
وارن پلسیس (Warren du Plessis)، استاد دانشگاه پرترویا آفریقای جنوبی، دربارهی هوش مصنوعی و برنامههای یادگیری ماشینی در جنگ الکترونیک صحبت کرد. سو روبرتسون (Sue Robertson) نیز در زمان برگزاری اجلاس کلاغهای پیر انگلیس سخنان مشابهی را مطرح کرد.
روبرتسون بعضی از نکات کلیدی توسعه جنگافزارهای الکترونیکی مانند «ایسا11» (AESA) و اهمیت آن در هواپیماها، جنگندهای مانند «EA_18G Growler» که به تجهیزات حملات الکتریکی و جمینگ مجهز هستند، انواع جمینگها در هواپیماها، سامانههای جنگ الکترونیک در هواپیماهای نسل پنجمی مانند «F-35 Lightning II» و «جنگافزارهای انرژی هدایت شده12» (directed energy weapons) مانند «آتنای لاکهید مارتین» (Lockheed Martin ATHENA) که به تازگی در آزمایش موفقیتآمیز تعدادی پهپاد را از کار انداخت، توضیح داد.
همزمان با اجلاس کلاغهای پیر، سخنرانیهایی برای آگاهسازی جامعه بینالمللی جنگ الکترونیک از تحقیقات این زمینه در دانشگاهها و تشویق دانش آموزان و جامعهی یاد شده برای ارتباط با یکدیگر برگزار شد. دانشگاههای استلنبوش، پرترویا، شمال غربی تنها تعدادی از محلهایی بودند که به سخنرانی پرداختند.
_________________________________________
1- Aardvark Roost’s Electronic Warfare South Africa 2017 Conference and Exhibition.
2- Aardvark Roost
3- Council for Scientific and Industrial Research
4- دامنهی آگاهی نیروی دریایی توسط سازمان بینالمللی دریانوردی به منظور درک مؤثر هر موضوع مرتبط با حوزهی دریایی ایجاد شد تا امنیت، اقتصاد، ایمنی و محیط را تحت تأثیر قرار دهد.
5- Research Group Leader: Cyber Defence at the CSIR
6- آرم اسکور، شرکت (Armaments Corporation of South Africa)، سازمان همکار وزارت دفاع آفریقای جنوبی برای تأمین تسلیحات است.
7- در پردازش سیگنال، نویز سفید به سیگنالی گفته میشود که در تابع چگالی توان آن توان بهطور یکنواخت در همهی فرکانسها توزیع شده باشد.
8- ground based mobile signals intelligence system
9- Advanced High-performance Reconnaissance Light Aircraft
10- سار (synthetic aperture radar)، نوعی رادار است که مشابه نمونههای دیگر عمل کرده؛ اما در نهایت یک تصویر دو بعدی تولید میکند.
11- ایسا (Active electronically scanned array)، نوعی از آنتنهای آرایه فازی است که بودن حرکت آنتن امواج الکترومغناطیسی را در جهات مختلف منتشر میکند.
12- جنگافزار انرژی هدایت شده، به سیستمی گفته میشود که بدون بکارگیری پرتابه، انرژی را به سمت هدف میتاباند تا اثر مورد نظر را اعمال کند. اثرات ناشی از این جنگافزار ممکن است کشنده یا غیر کشنده باشد.