خلاصه اخبار فناوری اطلاعات 21 تا 26 مرداد 96
پایگاه اطلاع رسانی سایبربان به صورت هفتگی خلاصهای از اخبار فناوری را با دیدگاه تحلیلی منتشر میکند. در ادامه میتوان خلاصهی مطالب منتهی به 26 مرداد 90 را مشاهده کرد.
1) فرکانسهای رادیویی با هوش مصنوعی شناسایی میشوند
فناوری هوش مصنوعی روز به روز در حال توسعه است و هماکنون میلیاردها تلفن همراه، نرمافزار، پهپاد، چراغهای راهنمایی، سامانههای امنیتی، حسگرهای محیطی و بسیاری ابزارهای متصل دیگر مانند اینترنت اشیا، هماکنون در زمینهی سیگنالهای فرکانس رادیویی نیازمند یادگیری ماشینی هستند.
محققان دارپا در نظر دارند با ساخت سامانهی جدیدی به نام «یادگیری ماشینی فرکانس رادیویی» (RFMLS[fn]Radio Frequency Machine Learning Systems[/fn]) طیفهای فرکانسی رادیویی مختلف را درک کرده و نوع فعالیتهایی مخرب و مشروع هر یک را به خصوص در زمینهی اینترنت اشیا تشخیص بدهند.
دارپا امیدوار است با توسعهی فناوری یادشده و درک بهتر وضعیت فعلی طیف فرکانسی، بتوانند ظرفیت به اشتراکگذاری و ارتباطات بیسیم را به شکل قابلتوجهی افزایش بدهند.
2) دارپا روشی برای از بین بردن خطرات باتها ایجاد میکند
سازمان دارپا به تازگی تحقیقاتی را با نام «استقلال برای مقابله با دشمنان سامانههای سایبری» (HACCS[fn]Harnessing Autonomy for Countering Cyberadversary Systems[/fn]) شروع کرده است. به طور خاص آنها از صنعت میخواهند نرمافزاری ارائه بدهند که بدون دریافت اجازهی صاحبان سیستمهای آلوده، به صورت خودکار باتها را متوقف سازند.
با توجه به گزارش دارپا افزایش امنیت شبکهی وزارت دفاع یا پاسخ به حوادث روی داده با سرعت بسیار پایین بوده، هزینه بر است و عوارض غیرمنتظرهای را در شبکه به دنبال دارد.
دارپا در تلاش است عاملهای نرمافزاری خودمختاری را ایجاد بکند که توانایی شناسایی باتنتها و اهداف آنها را داشته و قابلیت خنثیسازی اقدامات آنها را دارند.
تحلیل:
بسیاری از کارشناسان امنیتی معتقدند باتنتها به زامبیهای آخرالزمانی فضای سایبر تبدیل شدهاند. در حال حاضر تعداد بسیار زیادی از رایانهها و ابزارهای دیجیتالی سراسر دنیا توسط باتها ربوده شده و بدون اطلاع صاحبانشان در اختیار جاسوسان، مجرمان و هرزنامه نگارها قرار میگیرند. این زامبیها میتوانند یک وبگاه را با افزایش ترافیک آن به بیش از حد توان پردازش از کار بیندازند به مکانی برای تجمع ویروسها تبدیل بشوند. برای نمونه میتوان به بات نت میرای اشاره کرده با تکثیر شدن در تعداد بسیار زیادی از دوربینهای امنیتی موفق شد حملهای اختلال سرویسی توزیع شدهای انجام بدهد که با کندی اینترنت و خدمات بسیاری از نقاط سراسر دنیا مواجه شد.
سازمان دارپا در طول هفتهای که گذشت دو پروژهی مختلف را با هدف شناسایی باتنتها و مبارزه با بدافزارهای بالقوهی بستر اینترنت اشیا معرفی کرد؛ اما با توجه به نحوهی کار هر دوی آنها به نظر میرسد احتمالاً اهداف دیگری علاوه بر خنثیسازی حملات سایبری نیز دنبال میشود. برای نمونه عاملهای نرمافزاری یاد شده بعد از مرحلهی نهایی قادر خواهند بود به صورت خودکار و بدون اجازهی کاربران به ابزارهای آنها وارد شده و محیط آن را پاکسازی بکند؛ اما نحوهی انجام این کار توضیح داده نشد.
از آنجایی که روش مذکور تمام ترافیک داده و اطلاعات افراد مختلف در اختیار سازمان دارپا قرار میدهد حریم خصوصی از بین خواهد رفت و احتمالاً متخصصان امنیتی آنها خواهند توانست بدون هیچگونه مانع و در پوششی جدید به فعالیتهای خود ادامه بدهند.
3) اچ.پی مرکز داده به فضا ارسال میکند
شرکت اچ.پی در طول هفتهای گه گذشت دو مرکز داده را در قالب طرحی به نام «رایانه فضایی» (Spaceborne Computer) به فضا و پایینترین مدار زمین (LEO) ارسال کرد و پرتاب آن توسط اسپیس اکس (SpaceX) صورت گرفت.
اچ.پی توضیح داد هدف آنها بررسی نوع عملکرد مراکز داده در فضا و مقایسهی آن با نمونههای واقع در زمین است. همچنین از آنجایی که ایلان ماسک و ناسا قصد دارند در دهههای 2020 و 2030 امکان سفر به مریخ را فراهم بکنند، این تحقیقات به بهبود کیفیت سفرهای فضایی کمک خواهد کرد؛ زیرا انجام این گونه سفرها به انجام محاسبات بسیار پیچیده برای مدتزمان طولانی نیاز دارد.
البته اچ.پی امیدوار است در سه زمینه مختلف در فناوریهایی که سفرهای فضایی مرتبط نیستند، بازخورد مناسبی به دست آورد. این سه زمینه عبارتاند از:
• مجموعهای از بایوس، پردازندهی مرکزی و سامانههای حافظهی پایدار و قابلاعتماد.
• سیستمعاملهای فیزیکی مانند ولتاژ و گرما که قابلیت اطمینان را فراهم میکنند.
• بهینهسازی پشتههای نرمافزاری برای کنترل دو مورد بالا.
تحلیل:
شرکت اچ.پی اعلام کرده است اهداف آنها از ارسال مرکز داده به فضا مربوط به سفرهای فضایی آینده و بررسی عملکرد آنها در مقایسه با نمونههای روی زمین است. به طور طبیعی نمونههای موجود در ایستگاه بینالمللی یا فضاپیماهای آینده به سختی قابلیت ارتقا سختافزاری دارند و به همین دلیل تحقیقات مذکور به تقویت عملکرد سامانهها از طریق بهبودهای نرمافزاری تمرکز دارد. از طرفی احتمالاً خنکسازی این سیستمها در فضا از هزینهی کمتری برخوردار خواهد بود.
لازم به ذکر است کشور چین چندین ماه قبل اولین ماهوارهی کوانتومی را به فضا ارسال کرده و به تازگی نیز موفق شده است در آزمایشی موفقیتآمیز پیامی غیرقابل رمزنگاری به سمت هدفی مشخص ارسال بکند. عدهی بسیاری از تحلیلگران معتقدند هر کشوری که زودتر به این فناوری دست پیدا کند به فرمانروای فضای سایبر تبدیل میشود؛ زیرا تقریباً تمامی الگوریتمهای رمزنگاری و زیرساختهای دیگر در برابر آن نتوان بوده و به راحتی قابل هک هستند. از طرفی ارتش آمریکا نیز مدتی قبل اعلام کرد به زودی اولین یگان فضایی را ایجاد میکند؛ زیرا معتقد است نبرد بعدی در فضا رخ خواهد داد.
احتمالاً هدف اچ.پی از تحقیقات در زمینهی یاد شده، بهبود عملکرد سامانهها و یافتن راهی برای مقابله با سامانههای کوانتومی و نبرد فضایی آینده است.