خلاصهی از روز دوم نمایشگاه جیتکس 2016
به گزارش واحد فناوری اطلاعات سایبربان؛ نمایشگاه جیتکس 2016 (Gitex 2016) کار خود را از تاریخ 16 اکتبر شروع کرد و تا20 اکتبر ادامه پیدا میکند. جیتکس بهعنوان بزرگترین نمایشگاه فناوری آسیای غربی شناخته شده و شرکتهای بسیاری از سراسر دنیا در آن حضور پیدا میکنند و در این رویداد بیش از 4 هزار غرفه وجود دارد. در این نمایشگاه فناوریهای مختلفی در زمینههای روباتها، حسگرهای بیومتریک، چاپگرهای سهبعدی و خودروهای هوشمند معرفی میشوند و در ادامه میتوان خلاصهای از مهمترین محصولات روز دوم را مشاهده کرد.
بخش امنیت شبکهی شرکت کسپرسکی (Kaspersky Security Network) در روز دوم نمایشگاه اعلام کرد به طور میانگین 17.4 درصد از کاربران آسیای غربی در سه ماههی سوم سال 2016 از طریق اینترنت با تهدیدات سایبری مواجه شدهاند. بر اساس این گزارش کاربران کشورهای قطر با 24.4، امارات با 22.8، کویت با 20.1 و عربستان با 17.1 درصد بیشتر از دیگران مورد تهدید واقعشدهاند؛ بنابراین با توجه به این که شهرهای هوشمند در بعضی از این مناطق در حال شکلگیری هستند، امنیت سایبری آنها نیز باید بیشتر از گذشته موردتوجه قرار گیرد.
سازمان راه و ترابری دبی (Dubai Roads and Transport Authority) و ارائهدهنده خدمات پرداخت دیجیتال سهگانهی امارات در روز دوم جیتکس با یکدیگر قرارداد همکاری امضا کردند. بر اساس این تفاهمنامه از این پس دارندگان نال کارت1 (Nol card) میتوانند در بیش از 20 هزار فروشگاه مختلف از آن به عنوان کیف پول دیجیتالی استفاده کنند.
خالد الاوادهی، مدیر مجموعه سیستمهای خودکار راه و ترابری دبی توضیح داد: «افزایش قابلیتهای نال کارت راحتی بیشتری را برای کاربران فراهم میکند. بهعلاوه این فناوری به مرور زمان جایگزین پول نقد شده و امنیت مبادلات دیجیتالی را افزایش میدهد. هدف از انجام این کار افزایش بهره وردی هزینهها در دولت هوشمند امارات است.»
در حال حاضر بیش از 7 میلیون نفر از کارتهای مذکور استفاده میکنند.
در روز دوم دو خودروی بی راننده و یک برنامهی رزرو تاکسی که برای حملونقل عمومی تولیدشدهاند به نمایش در آمد. به نظر میرسد، برنامهی مذکور به مسافران اجازه میدهد تا به 9841 تاکسی و 4700 خودروی لیموزین دسترسی داشته باشند. تصویر خودروی تولید شده در ادامه قابل مشاهده است.
شرکت آمریکایی هانیول2 (Honeywell)، در این نمایشگاه، نمونَکی از یک مسجد هوشمند را به نمایش گذاشت. سامانههای به کار رفته در این مسجد به صورت خودکار به تهویه هوا و تنظیم دما میپردازند و باعث میشوند تا 35 درصد در مصرف انرژی صرف جویی بشود.
با توجه به گزارش محمد احمد الماری، مدیرکل اداره اقامت و امور خارجهی دبی3 (GDRFA)، بازخوردهای بسیار مثبتی از سوی افرادی که از کارت هوشمند «کد شناسایی امارات» (Emirates ID) برای دسترسی به سامانهی گیت هوشمند فرودگاه بینالمللی دبی استفاده میکنند، دریافت شده است. شهروندان اماراتی که دارای کارت مذکور باشند میتوانند به جای ایستادن در صفهای طولانی فرودگاه، با استفاده از آن به سرعت از گیت هوشمند فرودگاه عبور کنند. ادارهی اقامت دبی گزارش داد تنها در روز عید قربان 1 میلیون و 134 هزار 122 بار از این فناوری استفاده شده است.
الماری گفت: «ارائهی خدمات کارت شناسایی الکترونیکی و تأمین امینت آن، به همکاری نزدیک ادارهی اقامت و امور خارجه، سازمان کد شناسایی امارات و فرودگاههای دبی نیاز دارد.»
مقامات دبی امیدوارند تا سال 2020، سالانه 20 میلیون بازدید کننده داشته باشند؛ در نتیجه به فناوریهای هوشمند بیشتری نیاز پیدا میشود.
عبدل رحمان التهایبن، معاون ارشد مدیر اُراکل در آسیای غربی، آسیای مرکزی، آفریقا و ترکیه گفت: «وضعیت فعلی اقتصادی تأثیر منفی در هزینههای خدمات ابری گذاشته است.»
التهایبن توضیح داد بعد از آخرین بحران مالی رخ داده، بسیاری از شرکتها برای بهبود عملکرد خود در حال روی آوردن به خدمات ابری هستند. وی همچنین اعلام کرد مدیرکل شرکت سیسکو در سال آینده بعد از تأیید بازگشایی مرکز دادهی ابوظبی در ماه ژانویه برای رونمایی از موضوعات بزرگتر در منطقه حضور پیدا خواهد کرد.
در نمایشگاه جیتکس روباتهای پلیسی به نمایش گذاشته شده که به نظر میرسد بهزودی در سطح خیابانها به کار گرفته شده و گشت زنی خود را شروع میکنند. این روباتها از چندین دوربین متفاوت برای شناسایی مردم و اشیا استفاده میکنند. همچنین این سامانه در صورتی که یک حادثه و حرکت مشکوک را شناسایی کند، هشداری را بهصورت خودکار برای پلیس ارسال میکند. بهعلاوه این روبات از حسگرهایی برای تشخیص دود و آتشسوزی استفاده کرده و با هر بار شارژ 7 الی 8 ساعت به فعالیت خود ادامه میدهد و در پایان بهصورت خودکار و برای تأمین انرژی مجدد به ایستگاه بازمیگردد.
روبات پلیس دیگری در جیتکس به نمایش گذاشته شد که میتواند دست خود را تکان داده و کاربران با استفاده از صفحهنمایش روی آن، جرمهای رخداده را گزاش کنند. از این روبات میتوان برای پرداخت هزینهی ترافیک نیز استفاده کرد.
پلیس دبی با شرکت آی. بی. ام و هوش مصنوعی واتسون آنها همکاری میکند تا برای روباتهای خود یک دستیار صوتی ایجاد کنند تا کارهایی مانند فرمانهای صوتی را برای این سامانهها فراهم کنند.
هارشول جوشی (Harshul Joshi)، معاون ارشد مدیر بخش ریسک و پذیرش شرکت امنیت سایبری دارکمَتر امارات (DarkMatter)، گفت: «شورای همکاری کشورهای عرب خلیجفارس و بسیاری دیگر از نقاط مختلف جهان از کمیت استعداد امنیتی رنج میبرند.»
جوشی همچنین جزئیاتی را در مورد خطرات مرتبط با شهرهای هوشمند و راهحلهای جدید دارکمتر برای مقابله با آنها اعلام کرد. بر اساس سخنان وی راه مقابلهی جدید شرکت مذکور، استفاده از فناوری بلاکچین پایگاه دادهی بیت کوین است. البته وی تأکید کرد از آنجایی که بلاکچین به ورودی داده توسط انسانها وابسته است، امکان حملهی سایبری به آن وجود دارد.
با توجه به گزارشهای منتشر شده هماکنون 80 درصد از سازمانهای امارتی قصد دارند بستر خدمات و تجارت دیجیتالی را برای خود فراهم کنند. این موضوع نشان میدهد با وجود مشکلات اقتصادی موجود، سازمانها هنوز هم به سرمایهگذاری در بخش دیجیتال علاقه دارند. همچنین اعلام شد سرمایهگذاریهای انجام شده روی فناوری هوش مصنوعی نسبت به سال 2014، بیش از 70 درصد افزایش یافته است.
در پایان روز دوم خودرویی به نام ویگو (WIGO) به نمایش در آمد. این خودرو با استفاده از فناوری چاپگر 3 بعدی توسط دو شرکت دیجی روباتیکز (Digi Robotics) و دیدرایورز (DiDrivers) در امارات ساخته شده و اولین خودروی بی رانندهی دوست دار محیطزیست بهحساب میآید.
_________________________________
1- نال کارت، نام یک کارت اعتباری است که برای استفاده در خدمات حملونقل دبی از آن استفاده میشود.
2- هانیول شرکت خوشهای آمریکایی است، که تولید انواع مختلفی از محصولات تجاری و مصرفی، خدمات فنی و مهندسی و سیستمهای هوافضا را برای طیف گستردهای از مشتریان، از مصرفکنندگان خصوصی، شرکتهای بزرگ و دولتها ارائه میدهد.
3- General Directorate of Residency and Foreigners Affairs