خلاء اطلاعاتی میان آمریکا و چین
امروزه، ایالات متحده، بار دیگر، پس از تجربه جنگ سرد، در معرض خطر عقب افتادن از یک رقیب بین المللی بزرگ، قرار گرفته است. این بحث در حالی رونق گرفته که عمق شکاف اطلاعاتی میان چین و آمریکا، با رشد و توسعه شرکت های فناوری بزرگ چینی چون علی بابا (Alibaba) و تنسنت (Tencent)، در برابر غول های فناوری آمریکایی مثل گوگل و فیسبوک، افزایش یافته است. این در حالی است که بسیاری از فعالان حاضر در دره سیلیکون نیز، تداوم این روند را پیش بینی کرده اند.
بحث ها در این زمینه، هنگامی شدت گرفت که برخی رسانه از امکان آغاز مجدد فعالیت گوگل در چین، خبر دادند. شرکت گوگل، در سال های ابتدایی دهه اول قرن 21، وارد بازار چین شد و در مدت مدتی بسیار کوتاه، 36 درصد از بازار موتور های جستجوگر آنلاین این کشور را بدست آورد. شرکت یاد شده از بدو آغاز حضورش در جمهوری خلق چین، در برابر فشار دولت این کشور برای سانسور محتوای نمایشض داده شده به کاربران، مقاومت کرد و همین امر، سبب اخراجش از بازار چین در سال 2010 شد.
این در حالی است که گزارش ها، حاکی از بازنگری گوگل در بازار چین و آغاز پروژه ای مرتبط با این مسئله، موسوم به دراگون فلای (Dragonfly) است. این تصمیم، با واکنش های متنوعی از سوی سرمایه گذاران شاخص حاضر در درهع سیلیکون مواجه شده است. برخی از این اظهار نظرها، به شرح زیر هستند:
هدف اصلی گوگل از این اقدام، توسعه موتور جستجوگر در این کشور نیست؛ بلکه مدیران این غول بزرگ فناوری، خواهان ورود بستر خدمات ابری خود به چین هستند.
هدف گوگل از بازگشت، ایجاد رابطه با شرکت های خصوصی چینی است، نه دولت کمونیستی این کشور.
امیدواریم که گوگل در این تصمیم، به سرنوشت اوبر دچار نشود و با یک شکست تمام عیار، چین را ترک نکند.
اگر گوگل وارد بازار چین شود، باید به فرهنگ محلی و قوانین این کشور احترام بگذارند. دوره اعمال روش آمریکایی، در ارائه خدمات به همه نقاط جهان، تمام شده است.
به سادگی می توان این تصمیم را ناشی از رقابت چین و ایالات متحده در حوزه هوش مصنوعی دانست. دولت آمریکا برای حفظ برتری شکننده خود در این زمینه باید به جمع اوری اطلاعات از شرایط طرف مقابل بپردازد.
بر اساس پیش بینی اریک اشمیت (Eric Schmidt)، مدیر سابق گوگل، چین تا سال 2020، در حوزه هوش مصنوعی به توان برابر با آمریکا دست می یابد، تا سال 2025، از ما بهتر می شود و تا سال 2030، کل بازار صنایع هوش مصنوعی را در جهان تسخیر می کند.
بر اساس تحلیل های آماری، شرکت های ارائه دهنده خدمات اینترنت چینی، به 10 الی 15 برابر اطلاعات بیشتر از همتایان آمریکایی خود دسترسی دارند. این داده ها می توانند، استخراج، کنترل و آنالیز شود. بی شک حزب کمونیست چین از این قابلیت در راستای تشدید نظارت و کنترل اجتماعی بر شهروندانش، استفاده می کند.