خدمات انحصارطلبانه فیسبوک
به گزارش واحد فناوری اطلاعات سایبربان؛ در نگاه اول این طور به نظر میرسد که شبکههای اجتماعی صرفاً با هدف امکان برقراری افراد با یکدیگر به وجود آمدهاند. کاربران این شبکهها، در فضای مجازی با یکدیگر گفتگو کرده و اطلاعات، تصویرها و فیلمهای شخصی خود را به اشتراک میگذارند. شبکههایی که پوششی زیبا دارند و به اعتقاد بسیاری، تحولی شگرف در زندگی بشر به وجود آوردهاند. اما چنانچه اندکی ریزبین باشیم، متوجه میشویم که این تنها ظاهر کار است و گویا بهرهبرداریهای دیگری نیز از این شبکهها انجام میشود. در حال حاضر با توجه به ظرفیت این شبکهها، یکی از کاربردهای آن، جمعآوری اطلاعات کاربران است، اطلاعاتی که بهراحتی در اختیار سرویسهای جاسوسی جهان قرار گرفته و بانکهای اطلاعاتی آنها را تکمیل و تکمیلتر میکند. این تنها بخشی از ماجرا است و بر اساس اسناد موجود بهتازگی، این شبکههای اجتماعی به بستری برای گسترش اعمال مجرمانه نیز تبدیل شده است.
یکی از بزرگترین شبکههای اجتماعی فیسبوک است. فیسبوک، تنها چهره کاربران را نمیخواهد. فیسبوک شبکهای اجتماعی است که به کاربران، امکان به اشتراکگذاری پیغام، تصویر و ویدئوهای مختلف را میدهد. این شبکه اجتماعی، با خرید واتساپ و اینستاگرام، در فاز دوم، تبدیل به یک پیامرسان اجتماعی و برنامهای خانوادگی، شده است.
شرکت فیسبوک، تا چند سال آینده، تبدیل به یک پایگاه داده اطلاعات شخصی مردم جهان، خواهد شد. همچنین این شرکت، سرگرم ایجاد روشهایی، برای سهولت در دسترسی کاربران جهانی به اینترنت است.
فعالیتهای فیسبوک، نشان میدهد که این شرکت، احتمالاً به دنبال ایجاد دنیایی مانند فیلم ماتریکس است. در فیلم ماتریکس به علت پیشرفت فناوری و تداخل دو دنیای مجازی و حقیقی، مردم توانایی تشخیص دنیای واقعی از مجازی را نداشتند و همین موضوع مشکلات زیادی را برای انسانها به وجود آورده بود.
زندانی، به نام اینترنت رایگان جهانی
شرکت فیسبوک، قصد دارد؛ تا با استفاده از روشهای مختلف، به 4 میلیارد نفری که در سراسر دنیا، به اینترنت دسترسی ندارند، خدمات رایگان، ارائه بدهد. یکی از این روشها، استفاده از پهپادی، به نام آکیولا (Aquila) است. این شرکت، میخواهد؛ با استفاده از اینگونه پهپادها، از طریق ارتباطات وایفای، در سراسر دنیا، اینترنت رایگان، ارائه بدهد. همچنین فیسبوک، در قالب طرحهایی با نام: مبانی رایگان (Free Basics) و «Internet.org» قصد دارد؛ اینترنت رایگان، ارائه کند.
طول بالهای پهپاد آکیولا، با بوئینگ 747، برابری کرده؛ اما وزنی، به مراتب کم¬تر دارند. انرژی مورد نیاز آکیولا، از طریق پنلهای خورشیدی متصل به روی آن، تأمین میشود.
این طرح، به مردم کشورهای رو به توسعه، امکان دسترسی رایگان، به وبگاه فیسبوک و تعدادی وبگاه ازپیش تعیینشده دیگر را میدهد.
تعدادی از فعالان حوزه اینترنتی معتقداند؛ این کار فیسبوک، نوعی انحصارطلبی و محصور کردن کاربران، در یک محیط ازپیش تعیینشده، با معرفی و نمایش تعدادی وبگاه ویژه، به کاربران است. هم¬چنین این محیط، از رمزنگاری، پشتیبانی نکرده و مفهوم حریم خصوصی و اطلاعات شخصی را از بین خواهد برد.
این گروه معتقد است که فیسبوک میخواهد؛ با این کار، فعالیت مردم را در یک بخش از اینترنت، محدود کند؛ تا نظارت بیشتری، روی آنها، داشته باشد.
موتور جستجوگر انسانها
فیسبوک از مدتی پیش، شروع به توسعه هوش مصنوعی مخصوص خود، کرده است. این هوش مصنوعی، با استفاده از الگوریتمهای یادگیری ماشینی و تغذیه آن، با دادههای اجتماعی قرار گرفته در شبکه فیسبوک، آموزش داده میشود. یکی از اینچنین طرحهایی که از هوش مصنوعی فیسبوک، استفاده میکند، دستیار صوتی اِم است.
به نظر میرسد؛ فیسبوک بهزودی جایگزین موتور جستوجوگر گوگل، خواهد شد. با توجه به حجم فراوان اطلاعاتی که مردم، در شبکههای اجتماعی، قرار میدهند، فیسبوک تا چند سال آینده، تبدیل به موتور جستوجوگر انسانی، خواهد شد.
بانک شماره تلفن مردم جهان
بهتازگی با انتشار یک گزارش، اعلام شد: تعداد کاربران فعال فیسبوک، به بیش از 800 میلیون نفر در روز، رسیده است. شرکت فیسبوک، در قالب طرحهای مختلف و با استفاده از پیامرسان خود و دیگر پیامرسانهای اجتماعی که خریداری کرده است؛ شماره تماس همه این افراد را به دست آورده و ذخیره کرده است.
همچنین فیسبوک، با بررسی مکان جغرافیایی کاربران خود، از طریق تلفن هوشمند آنها، مسیر حرکتشان را به فروشندگان، نشان میدهند. این کار فیسبوک، بدون اجازه خود کاربر، انجام میشود.
زندگی در واقعیت مجازی
فیسبوک در سال 2014، با پرداخت چندین میلیارد دلار، فنآوری هدست واقعیت مجازی آکیولاس ریفت را خرید. فیسبوک این فنآوری را در حالی خریداری کرده است که زیرساختی، برای استفاده از آن ندارد. همچنین براساس برخی گزارشها، به نظر میرسد؛ فیسبوک بهزودی، یک سرویس استریم آنلاین ویدئو، راهاندازی میکند که از آکیولااس ریفت، پشتیبانی میکند.
مقامات این شرکت، اعلام کردهاند که قصد دارند؛ با استفاده از هدست واقعیت مجازی و نوعی فنآوری، امکان لمس محیط، در دنیای خیالی را به کاربر بدهند. کاربر با استفاده از این فنآوری میتواند؛ به محیط دل¬خواه خود، وارد شده، به اجرای امورش، در محیط مجازی بپردازد. احتمالا در آیندهای نزدیک بتوان از این فنآوری، برای برقراری ارتباط با دوستان و تماشای ویدئوهای 360 درجه، استفاده کرد.
سردخانهی اطلاعاتی
شرکت فیسبوک، در مراکز داده خود، از لوحهای فشرده بلوری، با ظرفیت 100 گیگابایت و با نام فریز ری (Freeze-ray) استفاده میکند. این فنآوری، در اواخر امسال، به لوحهای فشرده، با ظرفیت 300 گیگابایت، افزایش خواهد یافت. این موضوع، نشان میدهد که فیسبوک، همه دادههایی را که بهوسیله کاربران، در صفحات شبکه اجتماعیاش، قرار میگیرد، بایگانی میکند. این اطلاعات جمعآوریشده، بهراحتی قابل بازیابی و تجزیهوتحلیل هستند.
بر طبق ادعای معاون مدیر بخش زیرساختهای فیسبوک، این شبکه، اطلاعات را ذخیره میکند؛ تا کاربران، تحت هر شرایطی بتوانند؛ به داده¬های خود، دسترسی داشته باشند.
این شرکت، درنهایت چندین پتابایت اطلاعات را در مراکز داده خود، ذخیره خواهد کرد.
پشتیبانی از اینترنت اشیا
تحلیلگران پیشبینی کردهاند؛ تا سال 2020، بیش از 34 میلیارد شیء مختلف، به اینترنت اشیا، مجهز میشوند. ارزش سهام اینترنت اشیا، در این سال، به 3/7 تریلیون دلار، خواهد رسید.
هماینک شرکتهای بسیاری، سعی دارند؛ تا با عرضه پلتفرم خود، بازار اینترنت اشیا را تصاحب کنند. شرکت فیسبوک نیز با ایجاد یک بستر مناسب، به نام پارسه (Parse) در فضای ابری، سعی دارد؛ تا جای پای خود را در بازار اینترنت اشیا، محکم کند. پارسه رقیبی برای هومکیت اپل (HomeKit) و بریلو گوگل (Brillo) به-شمار میآید. اینگونه پلتفرمها، تولید ابزارها و برنامههای اینترنت اشیا را برای توسعهدهندگان آنها، آسانتر میکند.
پیامرسان اینستاگرام
براساس آخرین گزارشهای منتشرشده، تعداد کاربران پیامرسان اینستاگرام، 7 برابر، بیشتر از فیسبوک است. همین موضوع، باعث شد؛ تا فیسبوک، این پیامرسان را خریداری کند. هماکنون اینستاگرام، با فیسبوک، یکپارچه شده است.
فروشگاه فیسبوک
در حال حاضر، بیش از 80 درصد کاربران فیسبوک، از طریق تلفنهای هوشمند خود، از آن، بهرهبرداری میکنند. به همین منظور، شرکت فیسبوک، امکانی را در شبکه اجتماعی خود، فراهم کرد که به کاربران، امکان میدهد، بدون ترک محیط برنامه، خریدهای موردنیاز خود را انجام دهند.
زندانیان فیسبوک
هماینک فیسبوک، بیش از 1.19 میلیارد نفر، کاربر فعال، در ماه دارد. مقامات فیسبوک، پیشبینی کردهاند؛ این میزان، با استفاده از خدمات ارائه رایگان اینترنت، با نام مبانی مجانی، به 5 میلیارد نفر، خواهد رسید. از آنجایی که فیسبوک تمام اطلاعات قرار گرفته در شبکه ی اجتماعی خود را بررسی می کند. میتوان اینطور تصور کرد که تمام این افراد تحت نظر فیسبوک قرار خواهند گرفت.
موارد یادشده بالا، نشان میدهد که فیسبوک، قصد دارد؛ با ورود به زمینههای مختلف زندگی دیجیتالی، نظارت خود را بر کاربران، افزایش دهد. احتمالاً در آینده، شبکه اجتماعی، تنها بخش کوچکی از فعالیتهای گسترده شرکت فیسبوک، بهحساب خواهد آمد. از آنجایی که استفاده از شبکههای اجتماعی در دنیای امروز به امری غیرقابل اجتناب برای بسیاری از افراد تبدیل شده است؛ بهتر است حداقل با رعایت مواردی بسیار ساده، اطلاعات و مطالبی که روی شبکههای اجتماعی قرار میگیرد، مدیریت شود و بدانیم که شبکههای اجتماعی محرم اسرار نیستند.