حفر تونل با کرم خاکی روباتیک
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ بخش تحقیق و توسعه شرکت جنرال الکترونیک به تازگی نوعی روبات نرم (Soft Robot) و هوشمند ایجاد کرده است که میتواند به حفر تونل بپردازد. این روبات با الگوبرداری از کرم خاکی ساخته شده و میتواند به یک نیاز حیاتی در عملیات زیرزمینی آینده ارتش آمریکا تبدیل شود.
روبات یاد شده در قالب پروژه آندرماینر (Underminer) سازمان دارپا و با بودجهای معادل 2.5 میلیون دلار ساخته شد. هدف از این پروژه طراحی روباتهایی است که بتوان از آنها در عملیات نظامی استفاده کرد؛ اما پژوهشگران معتقدند از محصول مذکور میتوان در زمینههای مختلف دیگری نیز بهره گرفت.
دیپک تریودی (Deepak Trived)، رهبر پروژه یاد شده در جنرال الکترونیک گفت:
هدف اصلی برنامه دارپا ایجاد روباتی است که میتواند با سرعت 10 سانتیمتر در ثانیه به حفر تونل بپردازد و تونلی به طول 500 متر با حداقل قطر 10 سانتیمتر ایجاد کند. ما تاکنون پیشرفتهای قابلتوجهی را در این پروژه داشتهایم.
دارپا به واسطه پروژه آندرماینر قصد دارد تا به روند ساخت و استفاده از شبکههای تونلهای زیرزمینی تاکتیکی را به منظور پشتیبانی از نیروها در محیطهای خشن سرعت بدهد. به علاوه نتیجه نهایی این تحقیقات میتواند راهکارهایی جدیدی را به منظور استفاده از روباتهای پیشرفته و فناوریهای سنجشی مختلف را در اختیار شرکتهای تجاری حفر تونل قرار بدهد.
سازمان دارپا به منظور توسعه آندرماینر علاوه بر جنرال الکترونیک با دانشکده معدن دانشگاه کلرادو و آزمایشگاه ملی ساندیا (Sandia National Laboratories) قرارداد همکاری امضا کرده است.
اندرو ناس (Andrew Nuss)، مدیر برنامه دارپا گفت:
داشتن توانایی حفر سریع تونلهای تاکتیکی میتواند مزیتهای گستردهای را در انواع عملیات احتمالی مانند تأمین سریع مهمات، امداد و نجات و بسیاری موارد دیگر فرار کند.
ناس افزود، فناوری یاد شده در نهایت به واسطه شرکای آنها به منظور پشتیبانی از خط مقدم یا زیر آن را برعهده خواهند گرفت.
روبات یاد شده درست به مانند کرم خاکی میتواند در فضاهای تنگ خود را فشرده کرده و حرکت کند. همچنین به تجهیزاتی مجهز است که امکان حفر عمیقتر و سریعتر تونلها را فراهم میآورد. نمونه اولیه روبات چندین سانتیمتر بیشتر طول نداشته و حرکات سریعی مانند کرم خاکی دارد. همچنین به مانند این جانور انرژی مورد نیاز خود را از طریق ریشه گیاهان تأمین میکند. محققان البته یادآور شدند که تحقیقات آنها روی نحوه تأمین انرژی کرم خاکی برای حرکت و به جذب مواد غنی موجود در خاک به این منظور همچنان ادامه دارد.
یکی از پژوهشگران طرح مذکور توضیح داد، کرمهای خاکی دارای بدنی انعطافپذیر؛ اما بسیار قدرتمند و عضلاتی پر از ماه دارند که از آن به عنوان «اسکلت هیدرواستاتیک» (hydrostatic skeleton) یاد میشود؛ اما روباتها دارای بدنهای سخت و انعطافناپذیر هستند که عملکرد آنها را محدود میکند. روبات نرم ساخته شده توسط جنرال الکترونیک دارای بدنهای منعطف است و میتواند در زمینهای خاکی مختلف فعالیت داشته و با تغییر شرایط خاک خود را سازگار کند.