حرکت مردم کوبا به سمت بیت کوین پس از بسته شدن وسترن یونیون در این کشور
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان به نقل از دیکریپت، شهروندان آمریکایی از هفته آینده دیگر نمیتوانند از طریق وسترن یونیون به کوبا پول منتقل کنند.
این غول خدمات انتقال پول، با ارزش بازار نزدیک به ۹ میلیارد دلار و نفوذی گسترده در نظام نقلوانتقالات مالی کوبا، اعلام کرده است که به دلیل تحریمهای وضعشده از جانب آمریکا در قبال نظام کمونیستی کوبا، فعالیت خود در این کشور را متوقف میکند.
وسترن یونیون برای ادامه دادن روند موفقیت خود نیازی به ارائه خدمات در کوبا ندارد. علاوه بر این، مانیگرام (MoneyGram) هم بدون داشتن بازار کوبا عملکردی موفق داشته است. این در حالی است که کوباییها هنوز به راهی برای دریافت پول از خارج از کشور احتیاج دارند. این جمله کلیشهای را بارها و بارها شنیدهایم، اما این بار بهناچار باید آن را باور کنیم: بیت کوین حلال مشکلات کوبا خواهد بود.
بر اساس مطالعاتی که دانشگاه بینالمللی فلوریدا در سال ۲۰۲۰ انجام داده است، تخمین زده میشود که درمجموع بین دو تا چهار میلیارد دلار هرساله از آمریکا به کوبا منتقل میشود. این حجم پول از طریق ترکیبی از کانالهای رسمی و غیررسمی انتقال پیدا میکند. ازآنجاییکه تقریباً نیمی از خانوادههای کوبایی-آمریکایی برای بستگانش در کوبا پول ارسال میکنند، شواهدی قوی وجود دارد که این تزریق پول نقد نقش مهمی در اقتصاد کوباییها ایفا میکند.
اما نقل انتقالات مالی بین آمریکا و کوبا از زمان روی کار آمدن ترامپ در سال ۲۰۱۷ با تهدید مواجه شده است.
دولت ترامپ در راستای افزایش فشار بر دولت کمونیستی کوبا، چندین اقدام دولت اوباما برای عادیسازی روابط با کوبا را لغو کرد. در سپتامبر سال ۲۰۱۹ (شهریور ۹۸) وزارت خزانهداری آمریکا، خدمات انتقال پول را برای مقامات دولتی کوبا ممنوع کرد تا دلارهای آمریکایی نتواند برای «ثروتمند ساختن مقامات رژیم کوبا و خانوادههایشان» مورداستفاده قرار گیردند. این قانون همچنین حجم و دفعات انجام ارسال پول را برای اعضای خانواده مقامات دولتی کوبا نیز محدود کرد.
پس از آنکه دولت آمریکا محدودیتهای جدیدی را در ماه گذشته اعمال کرد، شرکت وسترن یونیون تصمیم گرفت تا ارائه خدمات خود را در کوبا متوقف کند.
در بیانیهای که این شرکت در همین رابطه منتشر کرد، آمده است:
بیش از ۲۰ سال است که وسترن یونیون به کوبا پول انتقال میدهد. مشتریان ما به خانواده و عزیزان خود در کوبا پول منتقل میکنند تا هزینه غذا، اجاره و دیگر هزینهها شامل کسبوکارهای خرد را پرداخت کنند. ما صمیمانه از وضعیت پیشآمده و تأثیر آن بر روی مشتریانمان متأسف هستیم.
اگرچه وسترن یونیون جزئیات قابلتوجهی از بازار این شرکت در کوبا ارائه نکرده است اما احتمالاً بازار این جزیره تحت کنترل کمونیستها برای این شرکت آنقدر سودآور و جذاب نیست که بخواهد دردسرهای قانونی را به جان بخرد. به دلیلی مشابه، شرکتها از انجام تجارت در ونزوئلا هم خودداری میکنند. این موضوع به تحریمهای آمریکا علیه برخی شخصیتها و سازمانهایی که با دولت نیکلاس ما دورو (Nicolás Maduro) در ارتباط هستند، مرتبط میشود.
آلخاندرو ماچادو (Alejandro Machado)، همبنیانگذار اپن مانی اینشیتیو (Open Money Initiative)، در همین رابطه میگوید:
اگر اصل و بنیاد فعالیت یک کسبوکار ارائه خدمات به ونزوئلاییها نباشد، وکلا معمولاً توصیه میکنند که برای جلوگیری از بروز مشکل، این کشور را از دایره خدمات خود حذف کنید. به همین ترتیب شرکتهایی مانند وسترن یونیون برای ارائه خدماتشان در کشوری مانند کوبا چنین ریسکی نمیکنند.
ماچادو همچنین به شرکت پکسفول (Paxful) اشاره میکند که در ماه سپتامبر (شهریور)، ونزوئلا را ترک کرد. او دراینباره میگوید:
کسبوکار آنها در بسیاری از کشورها رونق دارد و آنها نیازی به ونزوئلا برای ادامه بقای خود ندارند. بنابراین آنها احتمالاً به توصیه وکیل خود گوشداده و ونزوئلا را ترک کردهاند.
بوآز سوبرادو (Boaz Sobrado)، یک تحلیلگر داده و بنیانگذار سایت گردشگری WhyNotCuba.com، میگوید که کوبا با مسائل اقتصادی مشابه ونزوئلا روبهرو است:
اساساً در کوبا این اتفاقات رخ خواهد داد: کوبا تحریمهای مضاعف و تورم بالایی را تجربه خواهد کرد. همچنین دو راه اصلی ورود ارزهای سخت به کشور یعنی نقلوانتقالات بانکی و گردشگری نیز به دلیل تحریمها و شیوع ویروس کرونا مسدود است.
این شرایط سرآغازی برای رواج استفاده از بیت کوین در این کشور است. سوبرادو از افزایش علاقه به صرافیهای همتا به همتای بیت کوین صحبت میکند:
حجم سفارشهای خریدوفروش در کانالهای تلگرامی بهشدت افزایشیافته است.
وی همچنین میگوید درحالیکه فروش یک بیت کوین در روز در سال گذشته بسیار قابلتوجه بود اما اکنون خریدوفروش ۱۲ بیت کوین در روز پدیده رایجی است.
سوبرادو همچنین میگوید سرویسهایی مانند بیت رمساس (Bitremesas) یک صرافی ارز دیجیتال برای کسانی است که قصد ارسال حواله بانکی رادارند. ازآنجاییکه برای کار با این صرافی نیازی به ایجاد حساب نیست، مردم از آن برای دور زدن تحریمها استفاده میکنند. همچنین مکانهای غیررسمی وجود دارد که افراد میتوانند بیت کوین و ارز فیات خارجی را با ارز کوبایی معامله کنند.
بدون وجود نقشآفرینان معمول انتقال پول در سطح دنیا همچون پی پل، استرایپ و اسکوئر که در کوبا فعالیت نمیکنند، ارزهای دیجیتال میتوانند در بازاری بدون رقیب فعالیت کنند. این در حالی است که به همان دلایلی که وسترن یونیون مجبور به ترک کوبا شد و شرکتهای بینالمللی مانند پکسفول هم از حضور در این کشور اجتناب کردهاند.
گفتنی است در زمان نوشتن این خبر همچنان امکان انتقال پول به کوبا از طریق وسترن یونیون وجود دارد. ۲۲ نوامبر (۲ آذر) آخرین روزی است که میتوان به کوبا پول منتقل کرد و این پول باید روز ۲۳ نوامبر (۳ آذر) تحویل گرفته شود.