جهش در زیرساختهای مخابراتی آفریقا
درحالیکه کشورهای دنیا در قارههای مختلف با سرعت روبه رشدی در حال گذراندن نسلهای مختلفی نظیر سامانههای رادیویی، اولین نسل سامانههای دیجیتال شامل AMPS/TACS/ETACS و ...، سامانههای نسل دوم دیجیتال CMDA، GSM و ... با محدودیت در انتقال دادهها، سامانههای نسل سوم HSPA،HSUPA،3G و ...، اکنون نیز نسل چهارم شامل LTE مواجه هستند، آفریقا در تمام این سالها در نسل دوم CMDA باقیمانده بود و هیچ زیرساختی در این قاره بر مبنای ارائه بهتر خدمات و فنّاوریهای مدرن نسل سوم وجود نداشت. بهطور خلاصه قاره آفریقا هیچ درکی از نسل سوم سامانههای زیرساختی و رادیویی به خود ندیده بهیکباره قرار است در سرعت تبادل اطلاعات همگام با کشورهای پیشرفته دنیا گام بردارد، این صعود چند پلهای قطعاً باهدف رشد علم و فنّاوری در آفریقا و کمک کشورهای بزرگ دنیا به این قاره رقم خواهد خورد، به گفته برخی کارشناسان این موضوع را اگر سادهانگارانه بخواهیم بررسی کنیم به این سؤال بر خواهیم خورد که این کشورها توسط اپراتورهای خود چرا برای توسعه نسل دوم و سوم به این قاره ورود نکردهاند و اکنون تصمیم به این کمک خیرخواهانه کردهاند؟ تنها پاسخی که به این سؤال میتوان ارائه کرد تغییر سیاستهای این کشورهاست در اتخاذ مدیریت بر روی کشورهای آفریقایی.
طبق آخرین اقداماتی که در توسعه زیرساختها و ارتباطات در آفریقا صورت گرفته، شاهدیم در بسیاری از نقاط افریقا کلیه تجهیزاتی که در حوزه نسل دوم مخابراتی بهطور خاص CDMA منسوخشدهاند و دیگر از این طریق به کاربران آفریقایی خدمات مخابراتی عمدهای ارائه نمیشود بلکه فناوری روز LTE جایگزین نسل دوم در بخش اعظمی از این قاره شده است، بهطوریکه اکنون کاربران آفریقایی در تلفنهای همراه خود از آخرین نسل ارتباط برخوردار هستند. LTE اکنون نسلی است که موجب شده برخی کاربران در سراسر دنیا به جهت بهرهمندی از این خدمات گوشی همراه خود را عوض کنند و از تلفنهای همراهی استفاده کنند که آنها را از این سطح از فناوری بهرهمند سازد.
یکی از این اپراتورها که اکنون بهطور گسترده در حال فعالیت در آفریقاست شرکت ORANGE است، این شرکت که سهامداران آن را کشورهایی نظیر فرانسوی، بریتانیایی و رژیم صهیونیستی تشکیل میدهند، پس از راهاندازی خدمات LTE در موریس، بوتسوانا و کنیا برای مشترکان، اقدام به خاموشسازی شبکههای CMDA کرده است، زیرا این سامانهها دیگر با نسلهای 4G و LTE قابلمقایسه و رقابت نیستند.
چندی پیش نیز نامیبیا، غنا و سودان به فعالیت سامانههای قدیمی خود پایان دادند، جالب است بدانید بیش از 10 درصد کاربران آفریقایی در ورود خدمات LTE توسط اپراتورهای خارجی از دریافت خدمات قدیمی توسط اپراتورهای خصوصی و دولتی خود انصراف دادند و از کاربران اپراتورهایی شدند که سامانههای نوین در خدمات تلفنهای همراه را ارائه میکنند. از طرفی بخش عمدهای از کاربران جدید میل به استفاده از خدمات بدون تأخیر و با سرعتبالای اپراتورهای جدید پیدا کردند.
لازم به ذکر است طبق آماری که اخیراً کشور نیجریه به ثبت رسانیده است مشخصشده، شرکتهای ارائهدهنده خدمات تلفنهای همراه دولتی بیش از 2 میلیون از کاربران فعال خود را ازدستدادهاند، این آمار در طی دو ماه بهدستآمده است که بیانگر این است در همین مدت کوتاه این میزان مهاجرت ناشی از ارزان بودن خدمات نوین و سرعتبالای خدمات در اپراتورهای خارجی و ارائهکننده خدمات LTE بوده است.
این موضوع علیرغم امکاناتی که برای کاربران آفریقایی محقق ساخته، اکنون به یک زنگ خطری برای شرکتهای مخابراتی دولتی در آفریقا مبدل شده است.
به گفته بسیاری از کارشناسان ازآنجاییکه در پشت این خدمات شرکت فرانس تل کام بهعنوان یک شرکت فرانسوی و اورنج اسرائیل قرارگرفتهاند، میتوان دریافت این خدمات آنقدر هم از روی خیرخواهی نبوده و اگر موضوع بسترسازی به جهت کسب درآمد از کشورهای آفریقایی را به کنار بگذاریم، میتوان به توسعه سطح سیطره این کشورهای بر روی فضای تبادل اطلاعات داخلی مردمان این قاره اشاره نمود.