تیکتاک از ترامپ شکایت میکند
به گزارش کارگروه شبکه های اجتماعی سایبربان ؛ تیکتاک روز شنبه اعلام کرد که بهصورت رسمی از دولت ترامپ شکایت میکند. آنها بهحکم دولت ایالاتمتحده اعتراض دارند که چندی پیش، شرکت مالک تیکتاک یعنی بایتدنس را به تجزیهی بخش عملیاتی در آن کشور ملزم کرد. این اولینباری است که تیکتاک از برنامههای حقوقی برای مقابله با دولت آمریکا خبر میدهد. البته از هفتهها پیش، اخبار کلی پیرامون برنامههای حقوقی به گوش میرسید، اما هیچگاه اینقدر جدی نشده بود.
جاش گارتنر، سخنگوی تیکتاک در بیانیهای پیرامون تصمیم جدید شرکتش گفت: «حتی بااینکه ما با نگرانیهای دولت ایالاتمتحده مخالف هستیم، در یک سال گذشته تلاش کردهایم تا راهکاری ساختارمند را برای افزایش اعتماد پیادهسازی کنیم. در عوض، با نبود راهکار عادلانه روبهرو شدیم، چون دولت توجهی به حقایق نداشت و سعی کرد تا خود را به فرایندهای مذاکرهای بین شرکتهای خصوصی تحمیل کند. ما برای اطمینان داشتن از حاکمیت قانون و حفاظت هرچه بیشتر از کاربران و سهامدارن خود، راهی بهجز شکایت حقوقی از حکم دولت ایالاتمتحده نداریم».
تیکتاک میگوید باوجود مخالفت با نگرانیهای آمریکا، برای اعتمادسازی بسیار تلاش کرده است
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالاتمتحده، در تاریخ ششم آگوست، حکمی اجرایی را صادر کرد که هرگونه تراکنش با شرکت بایتدنس را ممنوع اعلام میکرد. مقامهای دولتی، نگرانی پیرامون امنیت ملی و اهمیت دادن به کنترل دقیق روی زنجیرهی تأمین اطلاعات را دلیل اصلی صدور حکم علیه بایتدنس اعلام کردند. حکم دولت ترامپ، به قانونی امنیتی موسوم به International Emergency Economic Powers Act استناد کرده بود که در روندی غیرعادی، فعالیتهای تیکتاک در ایالاتمتحده را یک تهدید فوری برای امنیت ملی قلمداد میکرد.
قرار بود حکم اولیهی دولت ترامپ در مدت ۴۵ روز اجرایی شود. در تاریخ ۱۴ آگوست، رئیسجمهور ایالاتمتحده دستور دیگری صادر کرد که فرصتی جدید در اختیار بایتدنس قرارداد. طبق دستور جدید، بایتدنس ۹۰ روز فرصت پیدا کرد که فعالیتهای تیکتاک را در ایالاتمتحده، واگذار کند.
پلتفرم محبوب اشتراکگذاری ویدئو، در یک سال گذشته رشد قابلتوجهی را تجربه کرد. تیکتاک در ماه آوریل اعلام کرد که به آمار دانلود دو میلیارد نسخه در سرتاسر جهان دست پیداکرده است. ۳۱۵ میلیون دانلود تنها در فصل اول سال ۲۰۲۰ رخداده بود.
مایکروسافت از مدتها پیش مذاکرههایی را برای خرید تیکتاک در جریان دارد. البته بیل گیتس، همبنیانگذار شرکت، در مصاحبهای این قرارداد را دارای پیامدهای نهچندان خوشایند خوانده بود. مایکروسافت در خبری دیگر هم اعلام کرده بود که مذاکرههای خرید حداکثر تا ۱۵ سپتامبر به نتیجه میرسند.
ترامپ در حکم ممنوعیت تیکتاک، تمرکز زیادی روی امنیت ملی ایالاتمتحده داشت. او در بخشی از حکمش گفته بود: «شواهد معتبر من را به این باور میرسانند که بایتدنس، شاید اقدامهایی باهدف تهدید امنیت ملی ایالاتمتحده انجام دهد». مایک پمپئو، وزیر امور خارجهی ایالاتمتحده، از ابتدای ماه جولای، احتمال ممنوعیت و صدور حکم علیه تیکتاک را بالا میدانست. او تیکتاک را با هواوی و ZTE مقایسه میکرد که قبلاً به تهدید امنیت ملی ایالاتمتحده متهم شدهاند.
همانطور که گفته شد، مایکروسافت ازجمله نامزدهای محتمل برای خریداری تیکتاک در ایالاتمتحده به شمار میرود. آنها چندین بار تأکید کردهاند که نگرانیهای دونالد ترامپ را در خرید تیکتاک مدنظر قرار میدهند. ساتیا نادلا، مدیرعامل تیکتاک، در پست وبلاگی به تاریخ دوم آگوست، نوشت: «مایکروسافت کاملاً به اهمیت نگرانیهای رئیسجمهور واقف است. شرکت متعهد میشود که خرید تیکتاک را با درنظرگرفتن موارد متعدد امنیتی و برنامهریزی دقیق برای سودآوری برای ایالاتمتحده، در نظر داشته باشد».
هنوز مشخص نیست که شکایت حقوقی تیکتاک از دولت ایالاتمتحده، چه تأثیری بر روند فروش فعالیتهای شرکت در آن کشور داشته باشد. شاید همین شکایت باعث شود تا گزینهی فروش نیز از پیش روی مدیران بایتدنس کنار رود و آنها با ممنوعیتی دائمی در آمریکا روبهرو شوند.