تکمیل نسخه جیپیاس چینی
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ چین، ماهواره نهایی را در سامانه ماهوارهای ناوبری بِیدو (BDS) پرتاب کرد و این نشانگر اتمام سیستم ناوبری خانگی جیپیاس چینی است.
به گفته وبسایت «Space.com»، این پروژه – که دهها سال در مرحله ساخت قرار داشته – ابتدا در سال 1990 شروع و اولین ماهواره در ماه اکتبر سال 2000 راهاندازی شد. سامانه ماهوارهای ناوبری بِیدو در حال حاضر یکی از 4 سامانه پیمایش جهانی محسوب میشود. دیگر سامانهها شامل جیپیاس دولتی آمریکا، «GLONASS» روسیه و گالیله اتحادیه اروپا هستند که جیپیاس رایجترین به شمار میرود.
ماهواره پرتاب شده، 55امین مورد در سامانه ماهوارهای ناوبری بِیدو و ماهواره 30ام «BDS-3»، جدیدترین نسخهای است که گفته میشود از پهنای باند بالاتری نسبت به نسخههای قبلی خود برخوردار است. به عنوان مثال، ماهوارههای سامانه ماهوارهای ناوبری بِیدو-3 ارتباط پیام کوتاه را از 120 کاراکتر چینی به 1200 پیام در هر پیام افزایش دادند و طبق گفته گلوبال تایمز (Global Times)، میتواند تا 5 میلیون کاربر را پشتیبانی کند. به گزارش خبرگزاری شینهوا (Xinhua)، این سامانه علاوه بر ناوبری و ارتباط پیام کوتاه، امکان جستجو و نجات بینالمللی و موقعیت دقیقتر نقاط را نیز فراهم میکند.
در حال حاضر، چین تلاش میکند تا نهادهای بینالمللی سامانه ماهوارهای ناوبری بِیدو را تصویب کنند؛ انتظار میرود سازمان بینالمللی هواپیمایی اواخر سال جاری این سامانه را تأیید کند. در عین حال، گلوبال تایمز به نقل از یانگ چانگفنگ (Yang Changfeng)، معمار اصلی سامانه نوشت که این سیستم با جیپیاس، GLONASS و Galileo سازگار خواهد بود.
به نظر اختلافات سیاسی نیز برای حضور نسخه چینی جیپیاس وجود دارد؛ روابط ایالات متحده و چین تحت تأثیر موضوعات گستردهای از جمله اتخاذ فناوری نسل پنجم، تجارت بینالملل و شیوع بیماری کووید-19 متشنج شده است. چین با توسعه سامانه ناوبری جهانی مختص خود، علاوه بر کاهش اتکا به جیپیاس تحت کنترل آمریکا، سامانه جدیدی را معرفی میکند. به گزارش رویترز، وابسته نبودن به جیپیاس در حقیقت یکی از دلایل اصلی تصمیم چین برای توسعه این سامانه بود. رویترز معتقد است که سامانه ماهوارهای ناوبری بِیدو به امنیت ارتباطات نظامی چین و بهبود هدفگیری تسلیحاتی و راهنماییهای مربوط به برد 30 سانتیمتر با جیپیاس تا 10 سانتیمتر در منطقه آسیا و اقیانوسیه کمک میکند. این سامانه همچنین در صورت بروز هرگونه درگیری استقلال نظامی پکن را در برابر واشنگتن به همراه خواهد داشت. تکمیل سامانه بهطور بالقوه نشان میدهد که چین آرزوی رقابت با ایالات متحده با توجه به اکتشافات فضایی را دارد.
به گفته کارشناسان، کاهش اتکای چین به فناوری آمریکا، حرکتی است که با توجه به افزایش تنشها بین 2 کشور طی چند سال گذشته، از اهمیت ژئوپلیتیکی زیادی برخوردار است.