توسعه دفاع هوایی کوتاه برد در نیروی زمینی آمریکا
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ نورثروپ گرومن (Northrop Grumman)، یکی از بزرگترین پیمانکاران دفاعی جهان به تازگی جزئیات جدیدی را در رابطه با برنامه فرمانده و کنترل (C2) «دفاع هوایی کوتاه برد نیروی زمینی آمریکا یا شوراد» (SHORAD) منتشر کرده است.
با توجه به اطلاعات ارائه شده توسط نورثروپ گرومن، در مرکز سامانه توپخانه ضد هوایی و موشکی (C-RAM)، نسخه پیشرفتهای از نرمافزار فرماندهی و کنترل دفاع هوایی رو به جلو (FAAD) را کارگذاشته است. این برنامه به ثبت رویدادهای شوراد نیروی زمینی میپردازد. بستر FAAD امکان جمعآوری، اطلاعات، ذخیرهسازی، پردازش، نمایش و انتشار اطلاعات را فراهم کرده، در ابتدا برای دفاع از داراییهای زمینی در برابر حملات هوایی ارائه شده بود.
ابزار ترکیبی یاد شده که هماکنون از آن با نام «FAAD-C-RAM» یاد میشود، توانایی تشخیص و تأیید تهدیدات و ارائه هشدارهای اولیه برای مناطق خاص در معرض خطر فراهم میکند. این بستر میتوان تهدیدات را ردیابی کرده، با تهدیدات موجود در محدوده مقابله کند. نورثروپ گرومن به عنوان پیمانکار اصلی این پروژه مسئولیت توسعه و راهاندازی آن را از سال 1986 بر عهده داشته است.
بستر FAAD/C-RAM، یک سامانه منبع باز و ماژولار است که امکان ادغام آسان و سریع حسگرهای مختلف را فراهم میآورد تا بتوانند به سرعت و در زمان واقعی به دفاع در برابر تهدیدات کوتاه برد بپردازند. این سامانه امکان ادغام شدن با 20 ماژول و 15 حسگر مختلف را دارد. همچنین میتوان چندین نوع از سامانههای ارتباطی گوناگون را روی آن پیادهسازی کرد. این موضوع امکان ادغام سریع و ککم هزینه سامانههای جدیدی را بهمنظور بهبود آگاهی موقعیتی و حفاظت از محیطهای عملیاتی در حال تحول فراهم میآورد. به علاوه امکان حفاظت از پایگاههای نظامی خارج از مرزها و شهرهای کلیدی مانند واشنگتن دی. سی نیز فراهم میشود.
تحلیلگران شرح دادند حتی اگر قابلیتهای FAAD/C-RAM تنها به عنوان راهکاری برای مشتریان خاص توسعه داده شده باشند. همچنان به عنوان یک روش مقابله با تهدیدات نوظهور به صورت پیوسته تکامل پیدا میکند.
در خط مقدم دفاع هوایی، مقابله با هواپیماهای بدون سرنشین (C-UAS) قرار داشته و چالشهای جدیدی را برای میدانهای نبرد به وجود میآورد. برای مثال هیچ پاسخ مشخصی برای مقابله با این تهدیدات وجود ندارد. سامانه FAAD/C-RAM راهکار نیروی زمینی آمریکا برای مقابله با این تهدیدات به حساب میآید که در حال حاضر به صورت روزانه از چندین نوع سیستم مختلف برای این کار بهره میگیرد. این بستر به صورت پیوسته در حال تکامل است تا با یکپارچهسازی حسگرهای جدید مانند جنگافزارهای الکترونیکی و سامانههای انرژی هدایت شده (directed energy) به مقابله با پهپادها بپردازد.
سامانه FAAD/C-RAM به تازگی در رزمایش و آزمایش یکپارچگی آتش نیروی زمینی (MFIX) که به صورت سالانه در اوکلاهاما برگزار میشود، مورد بررسی قرار گرفت. در این رزمایش رهبران نظامی و صنعتی تازهترین فناوریها و قابلیتهای خود را با هدف پرکردن شکاف موجود در برد شلیک بالا و دفاع هوایی برد کوتاه به نمایش گذاشتند. از جمله ویژگیهای به نمایش در آمده از FAAD/C-RAM میتوان به قابلیت حملپذیری بیشتر و سامانههای سلاح انرژی هدایت شده ادغام گشته روی آن اشاره کرد.
به عنوان مثالی دیگر میتوان از سامانههای دفاعی یکپارچه وسایل نقلیه هوایی بدون سرنشین آهسته و با قابلیت جابهجایی کم نیروی زمینی (MLIDS) نام برد که راهکاری در طول یک سال گذشته در آریزونا موردبررسی و آزمایش قرار گرفته است. در این راهکار از دو وسیله نقلیه که از FAAD/C-RAM استفاده میکنند. به منظور ردیابی و نابودسازی اهدافی مانند پهپادها بهره گرفته میشود. سامانه FAAD/C-RAM همچنین توانایی به کارگیری پهپادهای تهاجمی یک بار مصرف که از وسایل نقلیه MLIDS به هوا بلند میشوند را دارد. این پهپادها نقش موشکها را بازی کرده و نوعی مقابله پهپاد با پهپاد به حساب میآید.
به علاوه سامانه FAAD/C-RAM به تازگی در رویداد آزمایش عملکرد ایمنی سلاح «IM-SHORAD» در پایگاه وایت سند (White Sands Missile Range) با موفقیت یک پهپاد را شناسایی و با آن مقابله کرد. این اولین درگیری موفقیتآمیز با موشک «لانگ بو هلفایر» (Longbow Hellfire) است که حسگر روز تراشه بهره میگیرد. همچنین FAAD/C-RAM به طور کامل با زنجیره سامانههای مرگآور و غیر مرگآور نورثروپ گرومن شامل پشتیبانی میکند.
شوراد با تأکید روی مدرن سازی قابلیتهای نیروی زمینی آمریکا در سراسر جهان از اقدامات آنها حفاظت میکند. سامانه FAAD/C-RAM راهکار مستقیم نیروی زمینی برای IM-SHORAD است. همچنین پایهای برای سامانه فرماندهی و کنترل نمونه اولیه راهکار انرژی هدایت شده «M-SHORAD» نورثروپ گرومن و ارائه «OM-SHORAD» است.
سامانه FAAD/C-RAM برای استفاده در پدافند هوایی کوتاه برد توسعه داده شود و با وجود قابلیتهای بسیاری که دارد در نهایت به یک بستر فرماندهی و کنترل بزرگتر. تبدیل خواهد شد. این بستر سامانه فرماندهی رزمی دفاع موشکی و هوایی یکپارچه (IBCS) نام دارد. این ویژگی فضای جنگ را گسترش داده و عملیات پدافند هوایی کوتاه و بلند برد را امکانپذیر میکند. همچنین قابلیتهای دفاعی چند دامنهای را برای آمریکا و متحدانش به وجود میآورد تا با تهدیدات مقابله کنند.