توان سایبری ایران در رتبه نخست منطقه است
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ گفتوگوی ویژه خبری سهشنبه ۷ خرداد با موضوع بررسی مسائل و موضوعات مرتبط با پدافند غیرعامل برگزار شد.
سردار غلامرضا جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور ۷ خردادماه با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری به بررسی مسائل و موضوعات مرتبط با پدافند غیرعامل پرداخت.
سردار جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل با اشاره به اینکه توسعه فناوری اطلاعات و تلفیق آن در رشتههای مختلف سبب ایجاد فرصت و تهدید میشود، اما قابلیتهای زیادی را ایجاد میکند گفت:
درگذشته تهدیدات را دستهبندی میکردیم، تهدیدات کم اثر مانند ویروسهای جزئی است، تعداد تهدیدهایی که ممکن است خطر بیشتری داشته باشد کمتر است، در انتهای لیست ویروسها به سطح سلاحهای سایبری میرسیم که تعداد محدود، اما خطر بیشتری دارند.
وی با اشاره به اینکه در حوزههای بالاتر موضوعات جدیتر میشود افزود: در حوزه تهدیدات زیرساختی میتوان به آب، برق، گاز و مسائل هستهای اشاره کرد، بعد از حمله استاکسنت توانستیم درسهای زیادی بگیریم و اشکالات گذشته را برطرف کنیم لذا به خوبی میتوانیم این دسته از حملات را به راحتی پاسخ دهیم.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل با اشاره به اینکه این حمله درسهای زیادی را به ما آموخت بهطوریکه بخشهای صنعتی را توسعه دادیم ادامه داد:
برخی از تهدیدات به صورت نهادینه شده است مانند ابزارهای کنترل صنعتی بهطوریکه ممکن بود در نرمافزار و سختافزار تجهیزات خریداری شده از خارج ویروس وجود داشته باشد که در حوزههای مختلف توانستیم این مورد را کشف کنیم لذا در حوزههای با اهمیت بالا نمیتوان به تجهیزات خارجی اعتماد کرد.
سردار جلالی با اشاره به برگزاری پنجمین نمایشگاه محصولات بومی سایبری در سال جاری تصریح کرد:
این نمایشگاه نسبت به اولین نمایشگاه با رشد ۴۰۰ درصدی روبرو بود روزی شاید بود که سامانههای کنترل صنعتی بومی را در کشور نداشتیم، اما اکنون در حوزههایی محصول کامل بومی داریم که از مسیر آزمایشگاههای تخصص عبور کرده است، برای اولین بار دیس پچینگ گاز اصفهان را با سیستم بومی کار را آغاز داریم که همه چارچوبهای آن بومی است لذا در سامانههای کنترل صنعتی موفقیت بزرگی داشتیم.
وی با اشاره به اینکه نزدیک به ۲۰۰ محصول پایه پدافند سایبری ساخته توسط صنعتگران داخلی کشور ساخته شده است که بخش زیادی از آنها تأییدیه ما را گرفته است گفت:
اکثر کشورهایی که تعارض منافع با آمریکا دارند مورد تهدید این کشور قرارگرفتهاند، بهطوریکه آخرین نمونه آن حمله سایبری آمریکا به صنعت برق ونزوئلا بود که نزدیک به ۲۰ روز برق آنها با مشکل روبهرو شد.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل با اشاره به اینکه آمریکا خودش بزرگترین مهاجر است گفت:
گزارشات نشان میدهد که بسیاری از بیمارستانها و سیستمهای برق و ارتباطی ونزوئلا با حمله آمریکا دچار مشکل شد که میزان وابستگی کشور را نشان میدهد.
وی با تأکید بر اینکه باید به سامانههای بومی توجه کرد گفت:
در سیاستهای کلی مجمع که توسط مقام معظم رهبری ابلاغ شد همه دستگاهها موظف شدهاند تا از سامانههای بومی استفاده کنند بهطوریکه دستگاه از طرف حراست و ذیحسابها مورد پیگیری قرار میگیرند، محصولات داخلی باید شناسایی و کارایی آن برای مسئولین اثبات شود.
سردار جلالی با اشاره به مرکز دفاعی سایبری کشور عنوان کرد:
بخشهای زیادی از کشور وابسته به فضای سایبری است، لذا ما نیازمند نظام دفاع سایبری هستیم تا بهرهبرداریهای درست ما را تضمین کند و وابستگیها را به خارج به حداقل برساند و در نهایت بتوانیم با تهدیدات مقابله کنیم.
وی با اشاره به اینکه از سال ۹۰ قرارگاه پدافند سایبری کشور تشکیل شد و لذا این نظام را پایه گذاری کردیم تا بتوانیم بخشهای مختلف را دراینارتباط داشته باشیم افزود:
ما توانستهایم محصولات زیادی را تولید و طراحی کنیم بهطوریکه در شش رشته پدافند سایبری در مقطع دکترا و ارشد داریم.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل با اشاره به دستهبندی نظام عملیات تهدیدات افزود:
در رابطه با راهاندازی شبکههای داخلی اجماع خوبی میان مسئولین و نخبگان صورت نگرفته است بهطوریکه مسئولین باید به برداشت واحد از مسئله برسند این در حالی است که ظرفیتهای داخلی کشور آمادگی پذیرش را دارد.
سردار جلالی با اشاره به اینکه راهحلهای کوتاهمدت جواب نمیدهد افزود:
شرکت ملی زیرساخت ارتباطات برنامهها را ارائه میدهد، شبکه اجتماعی را باید ملی سازی کنیم یعنی در درون ساختار حکومت قرار بگیرد این در حالی است که مسئولین نتوانستند به این مسئله برسد، هیچ کشوری در دنیا اجازه نمیدهد مردمش در غالب شبکههای اجتماعی خارجی سازماندهی شوند،پس باید بهصورت جدی تصمیمگیری در این رابطه کرد و بر روی شبکه ملی داخل کشور سرمایهگذاری کنیم .
وی افزود:
آقای مکرون، رئیسجمهور فرانسه در کنفرانس امنیت سایبری در پاریس گفت ما دو نوع اینترنت داریم؛ یکی اینترنت کالیفرنیایی که مرکز آن در کالیفرنیا است و از آنجا کنترل و اداره میشود. مورد دیگر اینترنتی مانند اینترنت چین است که در آن چینیها از زیرساختهای چین استفاده کردند و در آن شبکه اجتماعی وی چت وجود دارد که حدود ۸۰۰ نوع سرویس را به داخل کشور ارائه میدهد.
جلالی ادامه داد:
نکته قابلتوجه اینجاست که سرعت اینترنت چینی، یک و نیم برابر سرعت اینترنت جهانی است و بخشهای مختلف اینترنت مانند پست الکترونیک، سیستمعامل و سایر نیازمندیهایی که یک شبکه نیاز دارد را درست کردند. به تعبیر ما شبکه ملی اطلاعات چین را راه اندازی کردند به شکلی که میتوانند مرزبانی دیجیتال را از کشور خود انجام بدهند و در مقابل تهاجمات واکنش نشان دهند و اثر تهاجمات بر مردم را بگیرد.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل همچنین اضافه کرد:
شبکههای اجتماعی فیسبوک و توییتر، هر دو در چین فیلتر هستند، ولی شبکه اجتماعی وی چت با یک میلیارد و دویست میلیون گیرنده و ۸۰۰ نوع سرویس، تمام خدمات مردم چین را ارائه میکند. به تعبیری مردم چین شاید اینترنت را با وی چت بشناسند.
وی در این خصوص تأکید کرد: ما باید بتوانیم الگویی مانند این را در کشور داشته باشیم که مورد تأکید مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) و خیلی از مسئولین بوده است.
جلالی در خصوص وضعیت فعلی شبکه ملی اطلاعات گفت: وزرای ارتباطات و وزارت ارتباطات در حال و گذشته مدعی بودند که در حال پیشروی مرحلهبهمرحله این طرح هستیم. قرار شد که از ۵-۶ ماه گذشته رزمایشی در خصوص کنترل میزان آمادگی این شبکه طراحی کردیم که در پی آن جلساتی برگزار شد و طرح مشترکی تهیه گردید و در حال ارزیابی عملی برنامه خود هستیم.
وی ادامه داد:
ما در رزمایشهای مقدماتی که انجام دادیم، نتایج خوبی کسب کردیم، مثلاً در بانکها در سال گذشته، نزدیک به ۷۰ رزمایش انجام دادیم. در حوزههای برق، انرژی، پتروشیمی، آب و خیلی از بانکها نیز رزمایش داشتیم که در طی آن نقاط ضعف شناسایی شد و به گروهها منتقل شد که آنها در صدد حل مشکلات برآمدند. هرچند این رزمایشها تمام نشده است و به تعبیری به منظور کنترل میزان آمادگیها، آنقدر ادامه پیدا میکند که به نتیجه واقعی خود برسد، ولی در یک ارزیابی کلی فکر میکنم که ما نسبت به چشماندازی که نسبت به شبکه ملی اطلاعات داشتیم، مقداری فاصله داریم.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل در پاسخ به این سؤال مجری که پرسید:
شبکههای اجتماعی تا چه مقدار در بحث نفوذ یا آسیبهای سایبری فعالاند؟ گفت: شبکه اجتماعی اگر در اختیار یک کشور نباشد و کشوری مانند کشور ما که دشمنهای زیادی هم دارد، شبکههای اجتماعی که به دنبال پول هستند، اطلاعات ما را به کشورهای دیگر میفروشند و از آن اطلاعات بهعنوان یک منبع مالی، استفاده میکنند و اطلاعات را در اختیار دیگر کشورهای دشمن ما قرار میدهند تا آنها بتوانند علیه ما تحریکاتی انجام دهند.
وی ادامه داد:
به دنبال رصد ما با تیمهای اطلاعاتی، وقتی موضوعی در شبکههای اجتماعی کشور، طرح و دنبال میشود، تعدادی اکانت آن را منتشر میکنند و این خبر در فضای مجازی به دست افراد میرسد، در ذهن مخاطب اثر میگذارد و ذهن مخاطب را به خواستگاهی که دشمن مدنظر دارد میبرد. مثلاً منافقین اعتراف کردند که چنین ظرفیتی را آماده کردند و، چون فارسیزبان هستند، از اشتباه کمتری برخوردارند.
جلالی در خصوص نقش کشورهای همسایه در بحث تهدیدات سایبری گفت:
کشورهایی مانند برخی از کشورهای خلیجفارس که امروز به ما خصومت میورزند، طبیعتاً سرمایهگذاری زیادی در این حوزه انجام میدهند که علیه ما در فضای مجازی و سایبری آسیب بزنند. مثلاً عربستان با خرید درصد بالایی از شرکت توییتر و بهکارگیری شرکتهای خارجی مزدور، علیه کشور ما تبلیغات گستردهای را در فضای سایبری به راه انداخته است و با پول زیادی که دارد توانسته است ظرفیتهایی را علیه ما بهکارگیری کند.
وی در پایان خاطرنشان کرد:
ما هم در کشورمان ظرفیتهای خوبی از لحاظ نیروی انسانی و نیروی انسانی تحصیل کرده در حوزه سایبری، ظرفیتهای علمی، شرکتهای دانشبنیان و توان تولید محصولات داخلی داریم که نباید از آنها غافل باشیم.