تشدید تنشهای سایبری بین روسیه و اوکراین
به گزارش واحد بینالملل سایبربان؛ اوکراین در تازهترین اتهام خود علیه دولت روسیه، دولت این کشور را مسئول انجام حمله سایبری به رئیسجمهور اوکراین دانست. پیشتر، اوکراین تعدادی از مشاغل اینترنتی روسی و وبسایتهای پرطرفدار اینترنتی را در این کشور، تحریم کرده بود.
یاندکس، یکی از بزرگترین صنایع اینترنتی روسهاست و مسئولین روس، آن را برای رقابت با شرکت گوگل ایجاد کردند. این شرکت و تعدادی دیگر از شرکتهای اینترنتی روسی، بهتازگی از جانب دولت اوکراین و به دلیل آنچه تهدید سازماندهی حملات سایبری نامیده شد، با تحریم مواجه شدند.
دمیترو شیمکیف (Dmytro Shymkiv)، از مقامات مسئول در نهاد ریاست جمهوری اوکراین، دراینباره گفت: «ما شاهد پاسخ روسیه به فرمان رئیسجمهور، مبنی بر محدودیت دسترسی به شبکههای اجتماعی روسی بودیم. وبسایت رئیسجمهور، طی روزهای گذشته، حمله سازماندهی شدهای را تجربه کرد. البته تهدید این حمله سایبری، به لطف متخصصان امنیت سایبری، برطرف شده است و هیچ مانعی، برای ادامه فعالیت این وبسایت وجود ندارد.»
البته این اتهام دولت اوکراین، تاکنون با هیچ واکنش خاصی از جانب مقامات دولتی روسیه، مواجه نشده است و به نظر میرسد این اتهام نیز، همانند بسیاری دیگر از اتهامات واردشده، با بیتفاوتی روسها مواجه شود.
بر اساس تحریمهای جدیدی که با دستور رئیسجمهور اوکراین، علیه روسیه اجرایی شد، تمام دارایی شرکتهایی نظیر یاندکس، در اوکراین، توقیف شد و دسترسی کاربران از داخل این کشور، به وبسایتهای مذکور، مسدود شد. البته بر اساس برخی اخبار، دسترسی به این وبسایتها، هم چنان از داخل شهرهایی نظیر کیف، مجاز است و محدودیتی ندارد.
شورای دفاع و امنیت دولت اوکراین، در اظهارنظری در این رابطه گفت: «ایجاد این محدودیتها، بهمنظور حفاظت از کشور، در برابر شرکتهایی بود که تهدیدی برای اطلاعات و امنیت سایبری اوکراین محسوب میشدند.»
در فهرستی که مقامات اوکراینی، نسبت به تحریم آنها اقدام کردهاند، نام حدود 400 شرکت روسی به چشم میخورد که از سال 2014 و در جریان بحران منطقه کریمه، به ادعای دولت اوکراین، به طرفداری از روسیه و موضوع جدایی این منطقه از اوکراین پرداختهاند.
شرکت روسی Mail.ru، صاحب شبکه اجتماعی Odnoklassniki و Vkontakte که در حقیقت نسخه روسی فیس بوک محسوب میشوند، در واکنش به این اقدام اوکراین، اعلام کردند که این دستور، سبب میشود تا حداقل 25 میلیون نفر، تحت تأثیر این تصمیم سیاسی دولت اوکراین قرار بگیرند.
در بیانیهای که این شرکت روسی صادر کرد آمده است: «ما هرگز در سیاست دخالت نمیکنیم. ما حتی یک قانون را نیز در اوکراین نقض نکردهایم. این اقدام اوکراین، تأثیری در فرایند مالی ما نخواهد داشت و ما در سیاستهای مالی خودمان، تجدیدنظر نخواهیم کرد.»
یاندکس نیز دراینباره معتقد است که تحریم از سوی اوکراین، نمیتواند تأثیر ملموسی در نتایج و فرایندهای مالی این شرکت بگذارد. دیمیتری پسکوف (Dmitry Peskov)، سخنگوی کرملین در اظهارنظری در این رابطه، ضمن کوته بینانه قلمداد کردن این اقدام اوکراین، گفت: «ما هرگز حق اقدام متقابل را برای خودمان نادیده نمیگیریم.»
وبسایت Vkontakte، دومین وبسایت پربازدید روسی در اوکراین است و باقی وبسایتهایی نظیر یاندکس نیز، جزو پنج وبسایت پربازدید این کشور محسوب میشوند.
البته بروز چنین تنشهایی در روابط مسکو و کیف، موضوع تازهای نیست و پیشازاین نیز، فرازوفرودهای بسیاری در روابط دو کشور به وجود آمده است. روابط بین دو کشور، بعد از بروز بحران منطقه کریمه، دچار تنشهای جدی شد و پسازآن، اوکراین با تحریک همپیمانان غربی خود، اتهامات گوناگونی را از جمله در زمینه سایبری، متوجه دولت روسیه کرد.