بررسی 3 فرماندهی سایبری در قاره اروپا
فرماندهی سایبری هلند (Defense Cyber Command)
هلند آشکارا رویکرد فعالی در عملیات سایبری نیروهای مسلح دارد. همان گونه که در سند پدافند سایبری این کشور، در سال 2012 آمده است؛ هلند این فضا را به عنوان بعد پنجم جنگ در کنار قلمروهای دیگر، ملاحظه می کند. در این سند، تأکید ویژه ای روی سرمایه گذاری برای تقویت توانایی ها و گنجایش های امنیتی در حوزه عملیاتی شده است. این کشور، میان سالهای 2011، تا 2015، 50 میلیون یورو برای تقویت امنیت سایبری اختصاص داد.
نیروهای سایبری بخش نظامی هلند، در ژانویه 2012، ظرفیت های نوینی را برای به کارگیری توانمندی سایبری در این قسمت پدید آوردند. این قابلیت ها شامل آفند نیز می شد. همچنین این نیروها، وظیفه توسعه دکترین سایبری هلند، تدوین سناریوها، هماهنگی عملیات، پدافند و اطلاعات سایبری را برعهده داشتند.
افزون بر آن، نیروهای یادشده، متولی آموزش و تربیت نیروها در این زمینه بودند. در سپتامبر 2014، سازمان دفاع هلند، به منظور دفاع از محیط دیجیتال، فرماندهی پدافند سایبری خود را تأسیس کرد. این فرماندهی، تمرکز ویژهای روی دفاع، جمعآوری اطلاعات و تهاجم دارد. همچنین فرماندهی نام برده، تلاش می کند تا در حوزه ظرفیت های آفند سایبری، در چندین عملیات نظامی، آمادگی لازم را ایجاد نماید. فرماندهی دفاع سایبری هلند، از عملیات پدافند و آفند سایبری برای کمک به عملیات نظامی در هنگام صلح، بحران و کمک های بشردوستانه بهره می گیرد.
ظرفیت یورش این فرماندهی شامل: نفوذ به رایانه ها، شبکه های آن ها، سامانه های تسلیحاتی و حسگرها، به منظور تأثیر روی اطلاعات و دستگاه ها می شود. به طور کلی، سازمان دفاع هلند، منابع دیجیتال آفندی را منحصرا علیه اهداف نظامی به کار می گیرد.
هلند نخستین کشور عضو ناتو است که به طور خیلی آزاد، درباره اهمیت عملیات آفند سایبری، به مثابه عنصری برای قدرت ملی، سخن گفته است.
اکنون فرمانده سایبری هلند، ژنرال هنس فولمر (Hans Folmer) است.
فلمر سال 1964، به دنیا آمد و در 1982، به آکادمی سلطنتی نظامی پیوست. از سال 2011، وی عهده دار فرماندهی نیروهای سایبری و اجرای این برنامه ها، در نیروهای مسلح هلند است.
پیش از این، فولمر در بخش فرماندهی، کنترل و ISR، در وزارت دفاع هلند سرگرم کار بود. وی مدرک کارشناسی مهندسی برق، از دانشگاه فناوری دلف و لیسانس مطالعات راهبردی از دانشگاه جنگ نیروی زمینی آمریکا دارد.
فرماندهی سایبری اسپانیا
فرماندهی مشترک سایبری اسپانیا، با دستور وزیر دفاع این کشور، در سال 2013، تأسیس شد. این مرکز، به عنوان بازویی برای پدافند سایبری در وزارت دفاع اسپانیا شناخته می شود.
وظایف این مرکز فرماندهی، عبارت اند از:
• برنامه ریزی و اجرای فعالیت های پدافند سایبری نظامی در شبکه های مخابراتی و سامانه های اطلاعاتی نیروهای مسلح، یا سایر شبکه هایی که به این سامانه ها وابسته هستند.
• پاسخ گویی بهینه در سطح رزم آرایی، به خطرات و تهدیداتی که ممکن است روی دفاع ملی اثرگذار باشند.
• همکاری با سایر مراکز بومی، دانشگاه ها و نهادهای بین المللی نظیر: اتحادیه اروپا و ناتو، در پاسخ گویی به رویدادهای مربوط به امنیت اطلاعات.
• مدیریت و هماهنگی در زمینه آگاهی بخشی و فعالیت های آموزشی ویژه در حوزه دفاع سایبری.
شایان یادآوری است که این پایگاه، در سپتامبر 2013، به مرحله عملیاتی ابتدایی رسید.
در ژانویه 2017، وزارت دفاع اسپانیا، مبلغ 10.6 میلیون یورو، به منظور ایجاد مراکز جدید فرماندهی مشترک دفاع سایبری در غرب مادرید اختصاص داد.
برخی اسناد از طبقه بندی خارج شده ناتو می گویند که در اندیشواره سایبری اسپانیا آمده است:
این کشور باور دارد که پدافند سایبری، بیشتر جنبه عملیاتی دارد، تا جلوه اطلاعاتی. بنابراین انتساب حملات به عاملان آن ها دشوار، بلکه اغلب غیرممکن است. درنتیجه تأسیس فرماندهی سایبری، منطقی به نظر می رسد. همچنین اسپانیا، صنعت و دانشگاه را 2 اصل کلیدی در گسترش گنجایش های عملیاتی می داند.
هم اینک فرمانده سایبری اسپانیا، کارلوس مدینا (Carlos G.L. Medina) است.
فرماندهی سایبری و فضای اطلاعاتی آلمان
این فرماندهی، جوان ترین شاخه نظامی ارتش آلمان به شمار می رود. تصمیم تشکیل این فرماندهی ازسوی وزیر دفاع آلمان، اورزولا فن درلاین، 26 آوریل 2016، مطرح شد. اما ابتدا در سال 2015، وزارت دفاع آلمان، گروهی را به منظور توسعه برنامه هایی برای سازمان دهی تشکیلات سایبری و فناوری اطلاعات، واحدهای ارتباطی عملیاتی، گردآوری داده های نظامی و سامانه اطلاعات جغرافیایی پدید آورد.
این مرکز، اول آوریل 2017، به یک یگان عملیاتی تبدیل شد و مرکز آن، در شهر بُن قرار دارد. هم اکنون فرماندهی بالا، ششمین شاخه نظامی ارتش این کشور محسوب میشود و تمام مأموریت هایی را که گروه یادشده برعهده داشت، انجام می دهد. فرماندهی سایبری آلمان، قرار است تا سال 2021، به قوای کامل عملیاتی دست یابد.