بررسی فیلترینگ، در کشورهای مختلف جهان (بخش اول) : آمریکا
آمریکا بر خلاف تصور عموم مبنی بر وجود آزادی مطلق در فضای مجازی و رسانههای این کشور، چارچوبهای نظارتی قدرتمندی برای کنترل اینترنت تدارک دیده است.
به طور کلی میتوان خطوط قرمز آمریکا در فضای مجازی را به 3 دسته کلی تقسیم کرد:
• ترویج خشونت و اشاعه مفاهیم پذیرفته تروریسم در ایالاتمتحده (مانند حماس، حزبالله و انصار الله)
• دسترسی کودکان و افراد زیر سن قانونی به محتوای پورنوگرافی
• نفوذ فکری و فرهنگی کشورهای متخاصم چون ایران، چین و روسیه
قوانین فیلترینگ اینترنت در ایالاتمتحده، عمدتاً در سطح ایالتی اجرا میشوند. این در حالی است که دولت فدرال نیز در راستای اجرای قوانینی مثل حفاظت کودکان در فضای مجازی (CIPA)، برخی از این محدودیتهای اینترنت را به صورت سراسری اجرا میکند.
بر اساس ادعای مقامات متولی امر فیلترینگ اینترنت در آمریکا، این قوانین عموماً به کودکان مربوط میشود. محدودیتهای اینترنت به صورت گسترده در مدارس و کتابخانههای این کشور اعمال میشود و بسیاری از نهادهای اجتماعی نیز برای جلوگیری از دسترسی کودکان به محتوای پورنوگرافی، خشونت و دیگر موارد مضر اجتماعی، تلاش میکنند.
در برخی ایالتها، مصرفکنندگان خدمات اینترنتی، برای رفع محدودیتهای پیش فرض، باید مبالغی را پرداخت کنند. بهعنوانمثال، هزینه رفع فیلترهای اعمال شده بر وبگاههای پورنوگرافی در کارولینای جنوبی، 20 دلار است. تصویب این قانون در مجمع عمومی ایالت یادشده به دسامبر سال 2016 بازمیگردد.
قوانین فیلترینگ فدرال در ایالاتمتحده
در سطح فدرال، همه مدارس و کتابخانههای ایالاتمتحده برای کسب مجوز احداث و تمدید پروانه فعالیت، باید از قوانین حفاظت کودکان در فضای مجازی، پیروی و فیلترهای تعریف شده را اجرا کنند.
قوانین فیلترینگ ایالتی در آمریکا
برخی از ایالتها به منظور محدود ساختن دسترسی به محتوای نامطلوب، خطمشیهایی را برای این امر برگزیدهاند. این امر به معنای وجود این قبیل قوانین در همه ایالات آمریکا نیست. این در حالی است که با اطمینان میتوان هدف اجرای اکثر این قواعد هنجاری را محافظت از افراد زیر سن قانونی در فضای مجازی ارزیابی کرد.
محتوا و وبگاههای فیلتر شده در سطح فدرال
دولت مرکزی مستقر در واشنگتن، به واسطه وجود برخی قوانین، چون مبارزه با جعل و کلاهبرداری سایبری و سوءاستفاده از کودکان، بسیاری از وبگاههای فعال در زمینههای یاد شده را به صورت مستقیم محدود میکند.
این در حالی است که دولت ایالاتمتحده، برای مقابله با انتشار محتوای نامطلوب مدنظرش، بسیار هوشمندانه و به صورت کاملاً گزینشی عمل میکند. در این شرایط، دولت فدرال، بستر پخش محتواهای مضر، یعنی رسانههایی چون توییتر، فیسبوک و اینستاگرام را ملزم به حذف حسابهای کاربری نشر دهنده اندیشه دشمنان خود در مقیاس جهانی میکند.
بهعنوانمثال، میتوان به بسته شدن حساب کاربری توییتر هزاران کاربر ایرانی و روس، در سال میلادی گذشته، اشاره کرد.
حذف توییت حساب کاربری رسمی مقام معظم رهبری در مورد حکم امام خمینی برای نویسنده کتاب آیات شیطانی، سلمان رشدی، از سوی مدیران شرکت توییتر، نیز از مصادیق مهم وجود سانسور و فیلترینگ پیشرفته در این کشور، به شمار میرود.
بنابراین میتوان نتیجه گرفت که فعالیت عمده نهادهای مسئول نظارت بر فضای مجازی در آمریکا، به واسطه جایگزین شدن سیاست محدودسازی به جای مسدودسازی، بسیار پنهان و نامحسوس پیگیری میشود.