بررسی آسیبپذیریهای سامانهی GPS
موسسه خبری سایبربان: گروهی متشکل از کارشناسان و نفوذگران در دانشگاه تگزاس گرد هم آمدند تا آسیبپذیریهای سامانهی GPS که بسیاری از مردم جهان به آن وابسته هستند را بررسی نمایند. این سامانهی موقعیتیاب جهانی اطلاعات مربوط به موقعیت مکانی، سرعت حرکت و حتی مسیر بعدی شما را مشخص میکند. GPS این اطلاعات را در هر آب و هوا و هر زمانی که بخواهید به شما ارائه میکند؛ فقط کافی است در محلی قرار بگیرید که دستگاه شما بتواند به ماهوارههای ارائهدهندهی این فناوری متصل گردد.
GPS باعث شده تا استفاده از نقشههای کاغذی از مدتها پیش تقریباً منسوخ گردد. اما تاد هامفری2 استاد دانشگاه تگزاس اعتماد ما به این دستگاهها را به چالش میکشد: «مطمئنا همهی ما به این سامانه اعتماد داریم؛ اما آیا همیشه همینطور خواهد بود؟ من این سؤال را مدتی پیش مطرح کردم و امروز مشخص شده است که خیر! نباید همیشه به GPS اعتماد کرد؛ پیش از متکی شدن به این سامانه باید همهی جوانب را در نظر بگیریم.»
هامفری و تیم تحت امرش سال گذشته و پس از نفوذ به سامانهی GPS یک هواپیمای بدون سرنشین سر و صدای زیادی را در رسانهها ایجاد کردند. دانیل شپارد3 از اعضای تیم مذکور در این باره می گوید: «نفوذ به سامانهی GPS هواپیماهای بدون سرنشین دشوار است اما میتوان به راحتی کاری کرد که سقوط کنند.»
اما این تازه آغاز ماجرا بود چرا که پس از این آزمایش موفقیتآمیز و انعکاس گستردهی آن در رسانهها، فردی ثروتمند از این گروه خواست تا در برابر جایزهای قابلتوجه، به سامانهی GPS قایق ۸۰ میلیون دلاری وی نفوذ کرده و کنترل آن را به دست بگیرند.
هامفری و تیمش با پذیرش چالش این مرد ثروتمند و فقط با در اختیار داشتن یک ابزار شبیهساز GPS و یک رایانه کار خود را آغاز کردند. آنها نخست سیگنالهای ضعیفی را ارسال کردند که باعث میشد تا سامانهی مسیریاب قایق به اشتباه تصور کند که در خشکی قرار گرفته است. آنها در ادامه و در سواحل ایتالیا سیگنالهایی را برای GPS ارسال کردند که قایق را خارج از مسیر تعیینشدهاش نشان میداد. در هیچکدام از این حملات زنگ خطر قایق به صدا در نیامده و هیچیک از ملوانان هم متوجه چیزی نشده بودند. آنها فقط مسیر قایق را تصحیح میکردند.
جالب است بدانید که این حملات به گونهای طراحی شده بود که اگر چه در ظاهر ملوانان انحراف از مسیر اصلی را تصحیح میکردند، اما در واقع به سمتی میرفتند که نفوذگران میخواستند. به گفتهی هامفری این حملات به طرز غیرقابل تصوری راحت بوده و هیچیک از ابزارهای مبتنی بر GPS در قایق هم حمله را تشخیص ندادند. درواقع هیچ یک از ابزارهای اینچنینی آمادگی مقابله با حمله را ندارند.
با این بررسیها مشخص میشود که سامانهی GPS علیرغم همهی فوایدی که دارد میتواند بسیار خطرناک باشد؛ مخصوصاً در صنایع نظامی که بسیاری از سلاحهای استراتژیک به شدت به این سامانه وابستهاند. این مشکل بسیار جدی بوده و هامفری خواستار رفع هرچه سریعتر آن شده است. سامانهی GPS که توسط آمریکا راهاندازی شده است برای عموم مردم قابل دسترسی است.GPS کاربردهای بسیاری دارد و در آیندهای نزدیک حضور پررنگتری در زندگی روزمرهی انسانها خواهد داشت. گسترهی کاربرد این فناوری از تحویل خودکار اجناس خریداری شده در درب منزل تا فناوریهای بسیار پیشرفتهای ایجاد مولفههای واقعیت افزوده1 را در بر میگیرد. ایدهی ایجاد واقعیت افزوده از طریق GPS هماکنون از طرف تیم هامفری در حال پیگیری است.
اما نکتهی مهم به اعتقاد هامفری این است که GPS هم مانند رایانهها به سامانههای دفاعی احتیاج دارد و تا زمانی که این مهم فراهم نگردد هیچکس نباید به این فناوری اعتماد کند.