برآورد تهدیدات سایبری اسرائیل (قسمت شانزدهم)
اسراییل، در اعلام تسلط خود بر فضای سایبری در حوزه آفندی، خود را توانمند نشان میدهد، اما در این زمینه ادعای رهبری ندارد. نتانیاهو در زمان برگزاری اجلاس سایبرتک 2017 با تأکید بر قدرت رهبری اسرائیل در جهان امنیت سایبری اسرائیل را در جایگاهی یگانه نسبت بهاندازه این کشور خواند و گفت: «اندازه کوچک ما ازنظر جغرافیایی، توانمندیهای ما را ازنظر سایبری محدود نمیکند، بلکه درواقع برعکس است: چون ما کوچک هستیم، قدرتمندیم. من هدف تعیین کرده بودم که یکی از پنج قدرت برتر سایبری تبدیل شویم و ما به این هدف رسیدهایم.» جمله آخر وی- به نحوی حکایت از تسلط اسراییل در حوزه سایبری دارد؛ اما همانطور که در قسمت های قبل گفته شد، منظور وی، بهاحتمالقوی، حوزه امنیت سایبری است. گرچه جملات بعدی نتانیاهو نشان میدهد، اسراییل از توانمندیهای آفندی خوبی برخوردار است، اما این مطلب تا چه حد صحیح است، باید در عمل مشاهده کرد.
او با تأکید بر اینکه یکپنجم تمام سرمایهگذاری امنیت سایبری جهان توسط اسرائیل صورت میگیرد اضافه کرد: «ما میتوانیم به کسی 200 برابر بزرگتر از خود ضربه وارد کنیم. چیزهایی اینجا هست که با اندازههای ظاهری قابلبیان نیست.» درنتیجه صحبتهای نخستوزیر اسراییل، در صورت صحت، حاکی از این است که این رژیم، دارای تسلیحات سایبری قدرتمندی است که بهنوعی میتواند زیرساختهای حیاتی یک جامعه را مورد «سابوتاژ سایبری» یا همان فلج کردن زیرساختها در اثر حمله سایبری، قرار دهد.
البته همکاری اسراییل با آمریکا در ساخت استاکسنت نشان داد، این رژیم بهتنهایی قادر به تولید تسلیحات مخرب سایبری نیست؛ هرچند که عجله رژیم صهیونیستی در به کار بردن این ویروس، موجب سرزنش آن از سوی آمریکا شد، اما بهاحتمالقوی، برای اینکه سیاست بازدارندگی در برابر دشمنان خود ایجاد کند، احتمالاً تسلیحات سایبری برای حملات مخربی را تولید خواهد کرد که موجب اختلال در تواناییهای دفاعی و حملهای دشمنانش میشود؛ مانند تسلیحات سایبری که سبب اختلال در پرتاب موشکها میشود. درنتیجه باید نسبت به رفع آسیبپذیریهای این سامانهها اقدام نمود؛ زیرا این رژیم –همانگونه که گفته شد- قرار است رویکرد پیشدستانه در حملات سایبری را در پیش بگیرد. درنتیجه نیازمند تولید سلاحهای قوی سایبری است که بتواند بهمحض احساس خطر، از خود دفاع کند.
اسراییل، تلاش میکند با ایجاد حس اعتمادبهنفس در اینکه قادر است در برابر هر کشوری، به حمله سایبری مبادرت کند، سعی میکند روحیه برتریطلبی و به دنبال آن، جذب مشارکت متخصصان را در ملت خود به وجود آورد. این کار سبب میشود تا حتی کشورهایی که ازلحاظ آفند سایبری ضعیف هستند، دست خود را بهسوی اسراییل دراز کرده، این رژیم نیز برای رسیدن به اهداف خود، با اتحاد آنان، به راهاندازی عملیات سایبری اقدام کند.