برآورد تهدیدات سایبری اسرائیل (قسمت بیست و یکم)
در قسمت های قبل راجع به میزان آمادگی اسراییل و پیامدهای حمله سایبری به ایران به بحث پرداختیم حال می خواهیم سناریوهای جنگ شناختی و رسانهای علیه ایران را بررسی کنیم.
رسانههایی که به تضعیف ایران و تخریب چهره آن میپردازند ایجاد میشود.این سناریو، با تلاش ارتش اسراییل، برای آموزش زبان فارسی میان برخی نیروهای خود، قوت بیشتری میگیرد.
سناریوی دوم: همکاری برای حذف پستها
اسراییل با همکاری آمریکا، فشارهایی به شبکههای اجتماعی مانند توییتر و فیسبوک وارد میکند تا نسبت به گزارش دهی فعالیتهای ایران در این شبکهها علیه اسراییل اقدام کنند. کما اینکه اخیراً توییتر قصد دارد این کار را نسبت به روسیه انجام دهد. همچنین در این فرض ممکن است اسراییل، به حذف پست های ضد اسراییلی با استفاده از یادگیری ماشین اقدام کند و حتی فعالیتهای اسراییل در توییتر، اینستاگرام و تلگرام علیه ایران را افزایش دهد. مورد اخیر با بهرهگیری از کارشناسان واحد 8200 که آموزشهای لازم را در مورد زبان فارسی دیدهاند صورت میگیرد.
سناریوی سوم: انگاره سازی تروریسم سایبری و تهدید بودن ایران
در این سناریو، هجمههای رسانهای علیه ایران در حوزه سایبری، افزایش مییابد تا افکار عمومی جهان نسبت به تهدید سایبری ایران، هدایت و درنهایت تثبیت شود. اسراییل میکوشد تا ایران را آشوبگر و عامل بر هم زننده ثبات منطقه در حوزه سیاسی و سایبری، سبب اختلال در امنیت و هدایتگر گروه های تروریست سایبری معرفی کند.
سناریوی چهارم: قدرتنمایی سایبری برای عقبنشینی ایران
این سناریو، در قسمت فضاسازی رسانهای اسراییل علیه ایران توضیح داده شد. نکته مهم این است که اسراییل تلاش میکند خود را آماده هرگونه دفاع در برابر حملات سایبری انجام دهد، درنتیجه رسانهها و مقامات آن میکوشند طوری وانمود کنند که هکرها، حتی فکر حمله سایبری به اسراییل را نیز از ذهن نگذرانند.
با توجه به راهبردهای سایبری کشورهای گوناگون و تجربههای آنها در حوزه دفاع، به برخی از این راهکارها بهعنوان توصیه و پیشنهاد در زیر اشاره میکنیم:
- اجرای سیاست پدافند فعال سایبری در کنار پدافند غیرعامل
- توسعه فرهنگ صحیح امنیت سایبری و آموزشهای لازم در حوزه امنیت سایبری به همه سطوح کارمندان در بخشهای دولتی و خصوصی و نظامی
- همکاری با کشورهای مشترکالمنافع برای به اشتراکگذاری تهدیدات سایبری
- تأسیس گروه های بیشتری در پاسخگویی به حوادث سایبری
- تقویت تولیدات دفاع و امنیت سایبری داخلی و پرهیز از ورود تجهیزات خارجی در زیرساختها حتیالامکان
- تصویب قوانین دفاع سایبری برای پاسخگویی به حملات سایبری
- افزایش نیروی متخصص امنیت و دفاع سایبری در بخش نظامی و غیرنظامی
- ایجاد دیتاسنترهایی از دادههای مراکز گوناگون در نقاط امن (در این زمینه، استونی، سفارتی را در لوکزامبورگ تأسیس میکند.)
- افزایش نظارت بر شبکههای اجتماعی برای حذف پستهای دشمن
- عدم استفاده از تلفنها و سایر گجت های متصل به اینترنت در محیطهای حساس
- پرهیز از ورود به اکانت های شخصی در شبکههای اجتماعی در محیطهای حساس
- افزایش بودجه دفاع سایبری خصوصاً در سازمانهای مرتبط با زیرساختهای حیاتی
- همکاری بخشهای نظامی و غیرنظامی برای تشخیص یک نفوذ یا حمله قبل از وقوع آن
- تقویت معیارهای امنیت سایبری، در معاملات