با کمک سیستمهای GPS میتوان زمان وقوع زلزله را دو ساعت زودتر پیشبینی کرد!
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان ، دانشمندان فرانسوی اخیراً توانستهاند با دادههای بهدست آمده از مراکز GPS و تغییرات پوسته زمین در کنار این مراکز، به یک جمعبندی جالب رسیده و اولین پیشنشانگر وقوع زلزله را پیدا کنند. این پیشنشانگر به پیشبینی زمان وقوع زلزله کمک میکند.
زمانی که به دنبال پیشبینی زمان وقوع زلزله هستیم، چیزی به نام پیشنشانگر (precursor) وجود دارد که میتوان با استفاده از آن زمان این نوع حادثه طبیعی را پیشبینی کرد. با این حال، تا به امروز هیچ دستگاه یا حسگر دقیقی تولید نشده که توانایی بررسی پیشنشانگرها و پیشبینی زمان وقوع زلزله را داشته باشد.
با این حال، به نظر میرسد که دو محقق توانستهاند در زمینه جستجو برای پیشنشانگرها به پیشرفت قابل توجهی دست یابند. آنها در تازهترین تحقیقات خود مدعی شدهاند که با استفاده از سیستمهای اندازهگیری GPS میتوان چند ساعت پیش از وقوع زلزله، آن را پیشبینی کرد.
کوئنتین بلتری (Quentin Bletery)، زلزلهشناس در انستیتوی توسعه و دانشگاه کوت دازور فرانسه بر این باور است که از لحاظ مفهومی، پیشبینی زلزله امکانپذیر است. به گفته وی دستاوردها اخیر را میتوان یک گام بزرگ در این راستا توصیف کرد.
به گفته این دانشمند برجسته، هزاران ایستگاه GPS در جهان وجود دارد که هر پنج دقیقه یک بار موقعیت و دادههای خود را همگامسازی میکنند. این دادهها به دانشمندان اجازه میدهد تا حتی کوچکترین جنبشهای پوسته زمین را شناسایی و اعلام کنند.
بنابراین، اگر پوسته زمین در حال آماده شدن برای یک تکانه بزرگ باشد، این حرکات در دادههای GPS قابل مشاهده بوده و عملاً به یک پیشنشانگر رسیدهایم.
کوئنتین بلتری در تحقیقات خود به طور خاص روی ایستگاههای GPS تمرکز دارد که در اطراف آنها زلزلههایی با بزرگی حداقل ۷ ریشتر رخ داده است. در این تحقیقات موقعیت این ایستگاهها و تغییر این موقعیت را در یک بازه زمانی 48 ساعته قبل از وقوع زمینلرزهها ثبت شده است.
تا دو ساعت پیش از وقوع زلزله میتوان آن را پیشبینی کرد
به گزارش وبسایت خبری Space، این بررسیها در نهایت نشان داد که دو ساعت پیش از وقوع یک زلزله بزرگ، حرکات زمین با حرکات مورد انتظار بر اثر زلزله تطابق پیدا میکند. به گفته کوئنتین بلتری، هرچه به زمان وقوع زلزله نزدیکتر میشویم، این تطابق حرکتی بیشتر میشود.
به گفته وی، این تغییرات را میتوان به عنوان یک پیشنشانگر در نظر گرفت که کارشناسان زمینشناسی مدتها به دنبال آن بوده و با کمک آن میتوانند وقوع زلزله را تا ۲ ساعت زودتر، پیشبینی کنند.
البته این دانشمند علوم زمینشناسی در ادامه صحبتهای خود اظهار داشت که حتی در صورت صحت این پیشنشانگر، تجهیزات GPS موجود برای تشخیص این حرکات پوسته زمین چندان دقیق نیستند و باید برای رسیدن به نتایج مورد انتظار، بیش از ۵۰ برابر حساستر باشند.
گرچه فناوری ساخت بشر هنوز به چنین مرحلهای نرسیده است، اما دستاوردهای کوئنتین بلتری نشان داد که پیشبینی زمان وقوع زلزله غیرممکن نیست.