ایجاد فرودگاه سیار توسط دارپا
به گزارش واحد فناوری اطلاعات سایبربان؛ جنگندههای ارتش آمریکا میتوانند به شکل مؤثری به سرعت از روی ناوهای هواپیمابر نیروی دریایی بلند شده و در روی عرشه فرود بیایند. توانایی حمل هواپیماهای جنگنده روی آب، بلند شدن و فرود آمدن آنها در فاصلهای بسیار کوتاه، موضوعی حیاتی در نبردهای دریایی به حساب آمده و آمریکا سالها است در زمینههای مختلف آن تحقیقات انجام میدهد. سازمان دارپا قصد دارد توانایی یاد شده روی ناوهایی با وزن 90 هزار تن را تحت پروژهای به نام «سایدآرم» (SideArm) در تمام دنیا پیادهسازی کند.
سایدآرم وسیلهای قابلحمل است و امکان بر خواستن و فرود آمدن پهپادهایی با وزن کمتر از 410 کیلوگرم را در فاصلهای بسیار کوتاه فراهم میکند.
ابزار مذکور را میتوان در کانتینرهایی با طول 6 متر نیز قرار داد و به راحتی توسط کامیون، کشتی، هواپیمای «C-130» و بالگرد «CH-47» به محل مورد نظر حمل کرد. از طرفی 2 تا 4 نفر سرباز میتوانند به سرعت و در مدت چند دقیقه سامانه را پیادهسازی کرده و آمادهی استفاده کنند.
از نظر ظاهری سایدآرم را میتوان به مانند یک خط آهن یکطرفه تصور کرد که به پهپاد شتاب داده یا آنها را متوقف میکند. البته در این سامانه بهجای استفاده از شیوهی سنتی و گرفتن با تور، قلابی به پشت وسیلهی پرنده بیسرنشین متصل شده و تا توقف کامل آن را در طول ریل همراهی میکند. در این طرح کاهش سرعت به آرامی صورت گرفته و کنترل بیشتری روی روند آن وجود دارد و در نتیجه شرایط امنتری برای فرود تجهیزات مورد استفاده فراهم میشود.
گراهام دروزسکی (Graham Drozeski)، مدیر برنامهی دارپا گفت: «ساید آرم وسیلهای قابلحمل با قابلیت فرود و بر خواستن سریع و امن پهپادها است. این فناوری بسیار کمهزینه و انعطافپذیر بوده، مستقل از زیرساختهای محلی عمل میکند و قابلیت سازگاری بالایی با پهپادهای نسل آینده دارند. این وسیله قابلیت اعتماد بالایی داشته و به علت اندازهی کوچک آن نیز به راحتی توسط بسیاری از کشتیهای، وسایل نقلیه و هواپیماها حمل میشود. ما وسیلهای را ساختهایم که میتوان از آن در نبردهای زمینی، دریایی و عملیاتهای آگاهی، نظارت و شناسایی (1ISR) بهره گرفت.»
طرح سایدآرم به عنوان بخشی از فاز اول پروژهی تِرن (Tern) که با همکاری دارپا و دفتر تحقیقات نیروی دریای آمریکا (ONR2) توسعه پیدا میکند، در حال انجام است. یکی از اهداف ترن ایجاد ناوی کوچکتر و بالگردی به عنوان وسیلهی مادر است تا پهپادها بتوانند از روی آن بلند شده، سلاحها و تجهیزات را به مقصد برساند و به مبدأ بازگردد.
شرکت علوم پروازی ارورا آمریکا (Aurora Flight Sciences)، در دسامبر سال 2016 با موفقیت نوعی فناوری را مورد آزمایش قرار داد که میتوانست پهپادهای نسل فاری لاکهید مارتین (Lockheed Martin Fury UAS) با وزن 181 کیلوگرم را در هوا متوقف کند. ارورا این کار را از طریق نوعی وسیله مشابه منجنیق انجام داده و ادعا میکند میتواند وسایل پرندهای تا وزن 500 کیلوگرم را متوقف کند و ظرفیتی بیش از ساید آرم دارد.
وسیلهی سایدآرم به اندازهای کوچک و قابلحمل است که به راحتی میتوان آن را با کمک هواپیماها، کشتیها و بالگردها حمل کرده یا روی آنها پیادهسازی کرد. به عنوان مثال این سامانه در تصویر بالا پشت یک کامیون قرار گرفته است.
_________________________
1- intelligence, surveillance, and reconnaissance
2- U.S. Navy’s Office of Naval Research