ایجاد آینده سایبری نوآورانه با همکاری هند و ژاپن
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ در ماه ژوئن سال 2022، هند و ژاپن گفتگوی سایبری مجازی سطح بالایی را برگزار کردند. دبیر مشترک بخش دیپلماسی سایبری وزارت امور خارجه، سمت هند را رهبری کرد که شامل وزارتخانههایی مانند امور داخلی، امور خارجی، دفاع و الکترونیک و فناوری اطلاعات بود. هیئت ژاپن تحت رهبری سفیر مسئول سیاست سایبری، ادارات دولتی مشابه را تشکیل میداد.
بحث و گفتگوها حول محور سیاستهای ملی و چارچوبهای قانونی برای مناطق مهم و در حال تحول مانند فناوریهای اطلاعات و ارتباطی بودند. این پیشرفت در همکاریهای سایبری 2طرفه و امنیت سایبری مورد بررسی و نقشهبرداری قرار گرفت و فناوری ارتباطات 5G بین ملل را در نظر داشت.
هند در شاخص نوآوری جهانی در سال 2021 براساس توسعه فناوری در مناطقی مانند محیط سیاسی، آموزشی، زیرساختها و تجاری در رتبه 46 قرار گرفت. طبق اعلام انجمن ملی شرکتهای خدماتی و نرمافزاری (NASSCOM)، درآمد صنعت فناوری اطلاعات هند 2227 میلیارد دلار در سال مالی جاری پیشبینی شده که از 196 میلیارد دلار در سال افزایش یافته است.
از آنجا که کشورها از پیامدهای همهگیر بهبود مییابند و با تأثیر اقتصادی درگیری روسیه و اوکراین مقابله میکنند، از چنین همکاریهای 2 جانبه و ارتقاء تجاری استقبال میشود. هند و ژاپن این حرکات را سازنده و تولیدی میدانند. همکاری در امنیت سایبری و فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) به هند کمک میکند تا به یک اقتصاد نوآوری تبدیل شود.
انتظار میرود همکاری با استفاده از فناوریهای پاک و کارآمد، پروژههای «Smart Island» و «Smart City» را در هند پیش ببرد. رقابت جهانی ژاپن در زیرساختهای کابل زیردریایی نوری در حال حاضر هند را به سمت همکاری با شرکتهای ژاپنی برای پیشبرد برنامه دیجیتال هند سوق داده است. مشارکت دیجیتالی ژاپن و هندوستان فرصتهایی را در اکوسیستم استارتآپ ایجاد میکند، با انجمن ملی شرکتهای خدماتی و نرمافزاری و سازمان تجارت خارجی ژاپن در حال تعمیق همکاری است و استارتآپها و شرکتهای فناوری را در ارتباط با سرمایهداران و شرکای راهبردی ژاپن قرار میدهد. زیرساختهای آزمایش محصولات و خدمات جدید با تأکید بر ایمنی ایجاد میشود. مصوبات سریع پیگیری برای محصولات و خدمات آزمایشی از طریق لغو مجوزها ساده میشود. طیف مقرون به صرفه برای تحقیق و توسعه اختصاص خواهد یافت و پلتفرمهای آزمایشی، انکوباتورها و مراکز نوآوری با همکاری صنعت و دانشگاهی ترویج مییابند.
به گفته کارشناسان، فناوری اطلاعات و ارتباطات و مالکیت معنوی (IP) باید از طریق همکاری همپوشانی داشته باشند، زیرا سیستم مالکیت معنوی نقش مهمی در کمک به مشاغل برای دستیابی و حفظ مزیت مبتنی بر نوآوری دارد. همپوشانی به ارائه فناوری نوآورانه با حداقل ریسک کمک میکند. دارندگان آیپی فرصتهای جدیدی از جمله جذب سرمایهگذاران ، شرکای تجاری راهبردی و اتحادها برای تجاریسازی IP خود خواهند داشت. فناوری اطلاعات و ارتباطات به احتمال زیاد نقش مهمی در توسعه فناوری بلاکچین (blockchain) برای معاملات مالی کارآمد ایفا خواهد کرد، شاید قطعیتهایی که در حال حاضر در اطراف ارزهای رمزنگاری شده و مقررات آنها وجود دارد، حل شوند.
محققان براین باورند که همسویی سیاستهای هند و ژاپن به نفع هر 2 اقتصاد است؛ مجریان قانون جرایم سایبری، به ویژه دزدی مالکیت معنوی را بهتر شناسایی، بررسی و پیگیری خواهند کرد. استارتآپها و سایر نوآوران در ثبت درخواستهای کپیرایت، ثبت اختراع، طراحی و علائم تجاری کمک خواهند کرد. توسعه اختراعات ضروری استاندارد برای فناوریهای ارتباطات دیجیتال نیازمند انگیزههای مالی و قانونی است. یک رژیم حقوق مالکیت معنوی (IPR) که نوآوری را ترویج میکند، توصیههای کلیدی ارتباطات دیجیتال را در خطمشی ملی این حقوق از جمله بررسی رژیم حقوقی حاکم بر حق چاپ، ثبت اختراع، طرحها و علائم تجاری، اجرا میکند؛ تحولات در اینترنت اشیا، هوش مصنوعی و فناوری 5G، تحول دیجیتال را تسهیل میکند و ارتقاء میبخشد.
براساس گفتههای محققان، گفتگو بین هند و ژاپن منافع متقابل آنها را پس از تفاهمنامه همکاری (MOC) امضا شده در ماه مارس سال جاری بهبود میبخشد. تفاهمنامه همکاری در فضای سایبری، اشتراک اطلاعات سایبری، توسعه مکانیسمهای مشترک برای کاهش تهدیدات سایبری و توسعه یک رژیم 5G را افزایش میدهد؛ تقویت زیرساختهای دیجیتال منجر به اختراع و نوآوری سرمایهگذاری مشترک و به نوبه خود افزایش واردات و صادرات در حوزه سایبری خواهد شد.