اپراتور ماهوارهای به شبکه مخابرات و ارتباطات وارد میشود
به گزارش کارگروه بین الملل سایبربان؛ سازمان فضایی ایران شرکتهایی که قصد فعالیت در زمینه اپراتوری ماهوارهای داشته باشد را مورد حمایت ویژه قرار میدهد. این خبری است که مدیر کل طرح و توسعه شبکههای ماهوارهای سازمان فضایی کشور اعلام نموده است. بنابر این خبر شرایط به نحوی تنظیم میشود که این شرکتها بتوانند فعالیت خود در این حوزه بسیار مهم را آغاز و توسعه دهند.
اپراتورهای ماهواره مخابراتی یکی از مهمترین و در واقع حلقه واسط در زنجیره ارزش فضایی یک کشور یا مجموعه هستند که میتوانند با بهرهبرداری از ماهواره، نیزا شرکتها را از طریق سازندهها تأمین کنند. این اپراتورها میتوانند با داشتن کنترل ماهوارهها در مدار، در قالب مدلهای مختلف عمده فروشی و خرده فروشی، به مشتریان خود و شرکتها خدمات ارائه دهند.
حامدرحمت در ادامه صحبتهای خود چالش پهنای باند برای این حوزه را مطرح کرده و خاطرنشان کرد:
پهنای باند خام به صورت عمده فروشی عرضه شده و در قالب ایجاد ارزش افزودهای که اپراتور ایجاد میکند، میتواند به صورت خرده فروشی نیز ارائه شود. در کشورهای دنیا، بزرگترین مشتری سرویسهای ماهوارهای دولت ها هستند، اما این به معنای حضور حداکثری دولت در بخش سرمایهگذاری نیست و میتوان گفت، حداکثر ۲۵ درصد سرمایهگذاری و چرخه مالی این حوزه دولتی است و فعالیت دولت ها در حوزه اپراتورهای ماهوارهای بیشتر جنبه حمایتی و تضمین خرید خدمات دارد.
در واقع رجوع به ارائه خدمات ماهوارهای یکی از راههای تمرکززدایی از اقتصاد وابسته به نفت و گاز است و برخی کشورهای منطقه مانند جمهوری آذربایجان در این زمینه اقدامات بسیار مفیدی انجام داده و زیرساختهای دولت الکترونیک خود را مبتنی بر چهنای باند ماهوارهای و خدمات آنها بنا نهادهاند. اما آیا در کشور ما نیز چنین اقداماتی صورت گرفته است؟
حامدرحمت در پاسخ به سوال فوق اعلام کرد:
در کشور ما نیز در راستای سیاستگذاری های وزارت ارتباطات، سازمان فضایی ایران برای اولین بار با کمک سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، بستری را برای بهره برداری بخش خصوصی از تجهیزات زمینی ماهواره مخابراتی، کنترل ماهواره و ایجاد بازار و ارائه خدمات به مشتریان فراهم کرده است. همچنین در راستای اجرای اصل 44 و لزوم گسترش خصوصیسازی، همزمان با تدوین پروانه اپراتورهای ماهوارهای، رایزنی خود را با بخش خصوصی آغاز کردهایم و در این راستا، بسیاری از شرکت ها در حال امکان سنجی هستند و در برنامه های راهبردی کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت خود، اهمیت ماهواره و اپراتورهای ماهوارهای و کاربرد اقتصادی آن را بررسی میکنند.
البته باید توجه داشت که برای یک شرکت خصوصی که قصد سرمایهگذاری در این حوزه را دارد مهمترین وجه سودآوری طرح است و بسیاری از شرکتهای خصوصی فعال در حوزه خدمات زیرساختی و مخابراتی در این زمینه بررسیهای لازم برای جوانب مالی و اقتصادی این طرح را آغاز کردهاند تا درصد میزان موفقیت آنها را مشخص کند.
این شرکتها شامل مرکز گسترش فناوری اطلاعات وزارت صنعت، تعدادی از شرکت های خصوصی، سازمان صداوسیما از طریق تعدادی از شرکت های تابعه خود و شرکت های SAP(اپراتورهای ماهواره ای) که بزرگترین بازیگران ماهواره های مخابراتی به شمار می روند، هستند و سازمان فضایی کشور اعلام کرده که تا پایان دی ماه ارزیابی متقاضیان به این حوزه به پایان خواهد رسید تا به صورت عملی وارد کار شوند و زمینه گسترش هر چه بیشتر این صنعت در کشور را نتیجه دهند.