اولین سامانه پدافند هوایی گنبد آهنین اسرائیل در آمریکا
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ سامانه پدافند هوایی اسرائیل برای اولین بار در سال 2011 با اعلام مقابله با صدها موشک اولیه و هواپیمای بدون سرنشین پرتاب شده از سوی حزبالله و حماس وارد بازار آنلاین شد، اما مقامات اسرائیلی معتقدند که هنوز این سیستم باید در برابر عوامل اصلی دولتی مسلح با موشکهای پیشرفته یا سیستمهای ارائه نسل چهارم و پنجم آزمایش شود.
برایان گیبسون (Brian Gibson)، مدیر تیم عملیاتی دفاع موشکی و هوایی آمریکا تأیید کرد که نیروی زمینی این کشور انتظار دارد 2 موشک ضدهوایی گنبد آهنین را در ماه دسامبر و فوریه امسال برای آزمایش در برد موشكی وایت سندز (White Sands) در نیومكزیك دریافت کند.
به گفته ارتش آمریکا، سامانه پدافند هوایی اسرائیل با آزمایش رهگیری شبیهسازی شده موشک کروز وارد عمل شد؛ درصورت موفقیت آزمایشها، موشکها به ترتیب در سپتامبر و دسامبر آینده در فورت بلیس، تگزاس مستقر میشوند و برای کاربرد عملیاتی در مفهوم «دفاع یکپارچه هوایی و موشکی» در دسترس خواهند بود.
سازمان دفاع موشکی اسرائیل (IMDO)، تولید کنندگان سیستم، طبق قانون مجوز دفاع ملی 2019، قراردادی را از نیروی زمینی آمریکا دریافت کرد. با این حال، اوایل سال جاری جان مایک مورِی (John ‘Mike’ Murray)، فرمانده « Army Futures» گفت که گنبد آهنین به دلیل برخی چالشهای سایبری و غیره نمیتواند در پدافند هوایی ایالات متحده حضور یابد. زیرا طرف اسرائیلی بارها از ارائه کد منبع برای سلاحهای دفاعی به ایالات متحده خودداری کرده است. ماه گذشته، مورِی اظهار داشت که نیروی زمینی علاقهای به سیستمهای مستقل ندارد. واشنگتن از خرید 2 باتری اضافی به ارزش یک میلیارد دلار امتناع کرد و این مبلغ برای 2 دستگاه قبلی خریداری شده باقی ماند.
نیروی زمینی آمریکا قصد دارد با استفاده از سیستمهای پدافند هوایی آمریکایی و خارجی در چند سال آینده پرتابی انجام دهد تا بهترین خرید را در سالهای آتی برای باتری ضد هوایی به عنوان بخشی از طرح ابتکاری پنتاگون در دستیابی به یک سیستم جدید فرماندهی رزمی یکپارچه تا سال 2023 داشته باشد.
تولیدکنندگان گنبد آهنین اسرائیل مدعی موفقیت 90 درصدی بیش از 2000 شرکت کننده طی تقریباً یک دهه استقرار هستند؛ رافائل، نسخه جدید موبایل این پلتفرم را با نام «I-Dome» سال گذشته روانه بازار کرد. بنا بر ادعای مقامات اسرائیلی، گنبد آهنین در رهگیری مواردی از قبیل راکتهای تغییر مکان و هواپیماهای بدون سرنشین کوچک یا موشکهای «BM-21 Grad» در قسمتهای شمالی و جنوبی اراضی اشغالی علیه حزبالله لبنان و جنبش مبارز فلسطینی حماس در غزه موفق بوده است. با این حال، به هزینه این سیستم انتقادهایی شده است (یک گزارش موشکی رهگیری 20 تا 50 هزار دلاری در مقایسه با کمتر از هزار دلار برای موشکهای مورد استفاده گروههای شبه نظامی). علاوه بر این، دقت گنبد آهنین در پی عملیات ستون دفاعی در غزه در سال 2012 مورد بحث قرار گرفت، زیرا کمتر از یک سوم پرتابهای شبه نظامیان غزه بهوسیله سامانه با موفقیت رهگیری شدند.