انتقال جرائم از فضای فیزیکی به فضای سایبری
پایگاه اطلاعرسانی پلیس فتا: سردار حسين اشتري در همايش "جرائم سايبري در دنياي به هم پيوسته" با گراميداشت ياد و خاطره شهداي نيروي انتظامي، گفت: امروز همه ما شاهد توسعه فضاي سايبر و توسعه وابستگي حوزههاي اجتماعي، امنيتي، بهداشتي، علمي، اقتصادي و فرهنگي تمام جوامع به فضاي سايبر هستيم. وي با اشاره به اينکه فناوري اطلاعات موجب بروز و شناسايي بعد زماني و مکاني واقعيت انسانها شده است که از آن بهعنوان فضاي مجازي ياد ميشود، گفت: فضاي مجازي داراي ويژگيهايي است که موجب ميشود جوامع بشري براي همزيستي خود رغبت بيشتري نشان دهند و اين رغبت موجب تکامل بيشتر جوامع شده است.
اين مقام ارشد انتظامي بابیان اينکه ايده ورود مردم و دولتها به فضاي سايبري شکل واقعي به خود گرفته است، گفت: تأمين امنيت سايبر بايد توسط تمام دولتها برنامهريزي شود؛ جمهوری اسلامي ايران همواره به توسعه کشور توجه داشته است و امروزه ايران به عنوان يک کشور در حال توسعه توانسته در يک دهه گذشته به حوزه فناوري اطلاعات و ارتباطات توجه ويژه کند و در اين راستا فرمان تشکيل شوراي عالي فضاي مجازي توسط مقام معظم رهبري صادر شد.
فرمانده ناجا خاطرنشان کرد: ايران ضمن استقبال از هرگونه توسعه علم و فناوري خواستار تأمین امنيت اجتماعي و رواني براي همه مردم جهان بوده است. فضاي مجازي از جهات متعدد براي جمهوري اسلامي ايران موجب کسب موفقيت و فرصتهاي جديدي است که البته ميتواند موجب چالشهاي زيادي نيز براي کشورمان شود که اميدواريم با ايجاد مرکز IGCI در سنگاپور و محدوديت اين سازمان باهدف پيشگيري و مقابله با جرائم و همکاري کشورها اين چالشها نهفقط براي کشور ما بلکه براي جهان کاهش يابد و موجبات پيشرفت جوامع را فراهم نمايد.
وي افزود: اینجانب بهعنوان فرمانده نيروي انتظامي جمهوري اسلامي ايران بر خود لازم ميدانم شخصاً و به نمايندگي از طرف کشورم از سازمان اينترپل به دليل توجه جدي و به هنگام به مسئله پيشگيري و مقابله با جرائم سايبري که با تأسیس و افتتاح مجتمع IGCI در ساختار خود در سنگاپور اتفاق افتاد و چرخه اقدامات خود را تکميل و حرفهاي کرد، تقدير و تشکر کنم.
اشتري گفت: پليس جمهوري اسلامي ايران بر اساس مصوبات کلان کشور و همزمان با اقدام و توجه دنيا و سازمانهاي بينالمللي مانند سازمان اينترپل به تأمین امنيت فضاي سايبر در ساختار خود اقدام به تشکيل و راهاندازي يک پليس سايبري بهروز، منسجم، چابک و استاندارد کرده است؛ تلاش پليس فتا در عمر 5 ساله خود توانسته است در پيشگيري و مقابله با جرائم سايبر در داخل و همکاريهاي منطقهاي و بينالمللي به شکل مطلوب و قابل قبولي ظهور کند.
اشتري با اشاره به اينکه در حال حاضر دنياي سايبر به پناهگاهي براي انجام جرائم نوين تبدیلشده است بهطوری که آمارها رشد فزايندهاي را در اين خصوص نشان ميدهد، گفت: آمارهاي جهاني، اقدامات مجرمانه مالي، اقدامات مضامين رايانهاي، اقدامات عليه محرمانگي و يکپارچگي دادهها و نحوه دسترسي به سامانههای کامپيوتري را در زمره جرائم فراگير نشان ميدهد.
اين مقام ارشد انتظامي خاطرنشان کرد: امروزه با توجه به امکانات و ويژگيهاي فضاي سايبر شاهد انتقال جرائم از فضاي فيزيکي به فضاي سايبر هستيم، جرائم سازمانیافته مانند باندهاي خریدوفروش مواد مخدر و فعاليت گروههاي تروريستي که در فضاي مجازي شکلگرفته است و حتي درگيري بين برخي گروهکها، به شبکههاي جهاني و اينترنتي منتقلشده است. وي بابیان اينکه اينجانب همواره از پليس سايبري ايران حمايت همه جانبهاي داشتم، گفت: من همواره به پليس سايبري ايران تأکید و تکليف کردهام که در راستاي توسعه و تقويت همکاريهاي لحظهاي برخط، بينالمللي براي پيشگيري و مقابله با جرائم سايبري فراملي با پليس اينترپل و مجتمع IGCI و پليسهاي سايبري دنيا روابط تنگاتنگي برقرار نمايم چرا که جرائم سايبري در کمترين زمان و با پيچيدگي بالا رخ ميدهد و واکنش سريع و حرفهاي و هماهنگ ميتواند مجرمين سايبري بينالمللي را ناکام گذارد مخصوصاً در جرائمی مانند حملات و تروريسم سايبر.
رئيس پليس کشور ادامه داد: امروزه متخصصين پليس اذعان دارند که با پديده جرائم نوظهور در دنيا مواجه هستند، جرائمی که در دهههاي گذشته اسمي يا ردي از آن در عملکردهاي پليسي وجود نداشت ولي در دهههاي اخير با رشد فناوريهاي مدرن در دنيا متولد و در حال گسترش است. اشتري با بيان اينکه ذات فرامرزي بودن بيانگر اين است که جرائم سايبري کشورها بعد فراملي و حتي فرا منطقهای پيدا کند، گفت: مجرمان در کشورها ثابت ولي جرائم ارتکابي آنها کاملاً سيال است و اين سياليت موجب شده است که کشورها به همکاريهاي سايبري در تمام دنيا توجه بيشتري داشته باشند.
وي با اشاره به اينکه فرامرزي بودن جرائم سايبري شرايط متفاوتي را براي پليسهاي دنيا ديکته ميکند، اظهار داشت: اين جرائم نشان میدهد که سياليت جرائم از مرزهاي جغرافيايي کشور خارج شده و اين امکان را به مجرمين ميدهد که هرکسي از هرجاي دنيا قادر است با استفاده از بسترهايي که کشورها معمولاً براي ارائه خدمات و آسان نمودن زندگي مردم در دسترس کاربران قرار میدهند کارهاي مجرمانهاي عليه مردم و حتي کشورهاي ديگر انجام دهد.
اشتري با بيان اينکه امروزه توجه سازمان اينترپل به حوزه جرائم سايبري ميتواند بيانگر اين واقعيت باشد که در آينده نهچندان دور جرائم سايبري به دليل ويژگيهاي آن فراتر از جرائم قديمي و سنتي در جهان جلوه میکنند، گفت: پليس کشورها و دستگاههاي اجرايي جهان در جريان مقابله با جرائم بايد بهموقع و سريع، زیرساختهای فني، علمي و پليسي خود را مهيا کنند.
فرمانده ناجا مهمترين ابزارهايي که ميتواند بر جرائم سايبري و بينالمللي غلبه کند را، توسعه و تقويت همکاريهاي بينالمللي با استفاده از ظرفيتهاي موجود و فارغ از هرگونه نگاه و نگرش سياسي دانست و گفت: تنها با همکاري و معاضدت هاي قضائي و پليسي در سطح بينالمللي ميتوان بر مسائل و چالشهايي مانند تعارض قوانين و دادگاههاي کشور مسلط شد و اميدواريم با برگزاري نشستهاي بينالمللي به يک هدف واحد که همانا ايجاد امنيت در فضاي سايبر براي کاربران سالم است، نزديکتر شويم؛ اين مهم نقطه شروع مناسبي براي توسعه و تقويت همکاريهاي بينالمللي در پيشگيري و پي جويي جرائم سايبر در سراسر جهان است
منبع: پایگاه اطلاعرسانی پلیس فتا