انتشار بدافزار Shopper
به گزارش کارگروه حملات سایبری سایبربان؛ بهتازگی کارشناسان آزمایشگاه کسپرسکی بدافزاری به نام شاپر (Shopper) شناسایی کردهاند که مهاجمان از طریق آن اقدام به انتشار تبلیغات جعلی کرده و بدون اجازه مالکان گوشیهای اندروید برنامههای مختلفی در آنها نصب کرده و از طرف آنها در گوگل پلی پیامها و نظرات جعلی منتشر میکنند. بیشترین حملات این بدافزار در ماه دسامبر 2019، علیه کاربران روسی، برزیلی و هندی بوده است.
این تروجان با بهرهگیری از قابلیت سرویسهای دسترسی (Accessibility Service)، با رابط سیستم و اپلیکیشنها ارتباط برقرار کرده و دادههای صفحهنمایش را سرقت میکند و کلیدها را فشار داده و عملکرد کاربر را شبیهسازی میکند.
به گفته کارشناسان این آزمایشگاه، زمانی که کاربر اقدام به بارگیری یک برنامه بهظاهر قانونی میکند، شاپر از طریق تبلیغات جعلی و یا فروشگاههای اپلیکیشن ثالث وارد دستگاه او شده و وانمود میکند یکی از برنامههای سیستم منجمله برنامه پاکسازی و افزایش سرعت گوشی است. سپس پشت نقاب اپلیکیشن ConfigAPKs اطلاعات مربوط به دستگاه قربانی را جمعآوری کرده و به سرورهای فرماندهی و کنترل ارسال میکند و پس از اجرای دستورات دریافتی، ممکن است اقدام به موارد زیر بکند:
- استفاده از اکانتهای گوگل یا فیس بوک بدون اجازه کاربر جهت ثبتنام در اپلیکیشنهای خرید یا سرگرمی،
- انتشار نظرات جعلی در اپلکیشنها،
- غیرفعال ساختن قابلیت Google Play Protect که امنیت برنامههای گوگل پلی را پیش از بارگیری بررسی میکند،
- نمایش پنجرههای تبلیغاتی و ایجاد میانبرهایی برای برنامههای تبلیغاتی در منوی اپلیکیشن ها،
- دانلود و نصب برنامههای گوگل پلی بدون اطلاع مالک دستگاه،
- تغییر میانبرهای برنامههای نصبشده به میانبرهای صفحات تبلیغاتی.
به گفته کارشناسان این آزمایشگاه، شاپر عمدتاً روی فروشگاههای آنلاین هدفگذاری شده و عملکرد آن محدود به نظرات جعلی و دستکاری رتبهبندیها است، اما ممکن است توسعهدهندگان آن در آینده قابلیتهای جدیدی به آن اضافه کنند. کاربران نیز میبایست دقیق بدانند از چه منابعی برنامهها را دانلود میکنند.